Tujina

Policija mrzlično išče par srednjih let in britanske čistilce: da, mogoče je, da je Maddie še živa

Ljubljana, 19. 05. 2013 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Površno delo portugalskih policistov bi bilo lahko krivo, da leta pozneje še vedno ni znano, kaj se je zgodilo z Maddie McCann. Po zaslugi britanske policije je primer znova na široko odprt, izdelan je tudi nov seznam osumljencev.

Policisti priznavajo, da je iskanje deklice, če je še živa, precej težavno početje, saj imajo morebitni očividci v glavi šest let staro podobo.
Policisti priznavajo, da je iskanje deklice, če je še živa, precej težavno početje, saj imajo morebitni očividci v glavi šest let staro podobo. FOTO: Reuters/Metropolitan Police
Preiskava izginotja štiriletne Maddie McCann iz portugalskega letovišča je spet v polnem razmahu. Potem ko sta oče in mamam Gary in Kate dosegla, da je pet let po dekličinem izginotju primer odprl britanski Scotland Yard, je zdaj njihova preiskava obrodila prve sadove.

Poročilo, ki so ga sestavili, straši vse, ki bi se utegnili znajti v podobnem položaju kot družina McCann, saj govori o nešteto zamujenih priložnostih in hudih napakah portugalske policije v kritičnih urah, ko so bile možnosti, da bi deklico našli živo, precej velike.

Med drugim razkriva, da portugalska policija izginotja hčerke britanskih turistov sprva sploh ni vzela resno. Prva sta na kraj dogajanja prispela policista, ki jima ugrabitev ni prišla niti na misel. Prepričana sta bila, da je odtavala iz apartmaja, zato policija ni zaprla cest, ki vodijo iz letovišča, ni pregledala bližnjih stavb, oblasti na dve uri oddaljeni španski meji pa so bile o morebitni ugrabitvi obveščene šele čez 12 ur. Prav tako je trajalo 14 ur, da sta bili o primeru obveščeni obalna straža in pomorska policija.

Forenzična ekipa je začela delo šele naslednji dan ob desetih dopoldne, vmes pa so se po apartmaju svobodno sprehajali McCannovi, njihovi prijatelji in policisti ter tako morda uničili pomembne forenzične dokaze.

Opis potencialnega storilca je policija posredovala šele 22 dni po izginotju, prav tako niso organizirali snemanja običajne prošnje staršev storilcu ali storilcem. Objava se je zgodila šele po tem, ko so starši novinarje poklicali sami.

Najbrž pomembnejši od kritik portugalskih kolegov pa je v poročilu Scotland Yarda seznam 12 ljudi, ki jih portugalska policija takrat ni zaslišala ali pa zaslišanja niso bila dovolj temeljita. Ne gre le za osumljence, ampak tudi za ključne priče, ki bi morda lahko priskrbele odgovor na vprašanje, kaj se je zgodilo z deklico. Vodja detektivov Scotland Yarda na tem primeru Andy Redwood pa je še povedal, da je njegova ekipa izločila kar 195 različnih sledi, ki jih bo treba preiskati. Nova preiskava ne poteka brez težav, saj portugalske oblasti primera, ki so ga že pospravile v predal, ne želijo spet odpreti.

Vendar pa se britanska policija, pri kateri diplomatsko pravijo, da je sodelovanje s portugalskimi kolegi "primerno", ne da. Kmalu po objavi seznama se je začelo iskanje ljudi, ki so na njem.
Kot piše britanski Express, za začetek iščejo par srednjih let, ki je deklico tolažil večer pred ugrabitvijo. Na ta par je policijo opozorila ena od zaslišanih prič v dve leti dolgi preiskavi Scotland Yarda, ki je doslej stala že dobrih pet milijonov evrov.

Doslej je bilo znano, da je Pamela Fenn v sosednjem apartmaju 2. maja 2007 slišala, kako je Maddie neutolažljivo jokala skoraj eno uro, medtem ko sta bila njena oče in mama na večerji v le nekaj deset metrov oddaljeni restavraciji. Pamela je bila tako zaskrbljena, da je poklicala prijateljico in jo vprašala, ali morda ne bi bilo pametno poklicati policijo.

Ker je Fennova medtem umrla, so policisti zdaj govorili z drugimi prebivalci zgradbe, ki so jih opozorili, da naj bi v apartma McCannovih tisti večer vstopil par srednjih let. Vznemiril naj bi ju dekličin jok.

Kate in Gary sta z vztrajnostjo dosegla, da se je s primerom začela ukvarjati tudi britanska policija.
Kate in Gary sta z vztrajnostjo dosegla, da se je s primerom začela ukvarjati tudi britanska policija. FOTO: Reuters

Detektivi Scotland Yarda so se spet pogovorili tudi s parom, ki je bival v bližnjem apartmaju. S parom so govorili tudi portugalski policisti, a si niso vzeli dovolj časa, da bi izjavo uradno zabeležili.

Moški in ženska sta povedala, da sta na poti v apartma videla Garryja in Kate na večerji s prijatelji, nato pa sta se okoli 22.00 odpravila v posteljo. Čez uro in pol ju je zbudil prijatelj McCannovih, ki je po okolici panično iskal Maddie in ponavljal, da je bila ugrabljena.

Njuno pričanje je pomembno zaradi časovnega okvira primera, neka ženska je izjavila, da je videla moškega, kako je okoli 21.15 čez zelenico nesel otroka, a zaslišani par pravi, da na poti domov ni srečal nikogar.

Ob paru srednjih let pa britanska policija mrzlično išče tudi šest britanskih čistilcev in nekaj portugalskih delavcev, ki se preživljajo s ponujanjem uslug, ki obsegajo vse – od čiščenja oken do košnje trave. Ti naj bi v dneh, ko so tam počitnikovali McCannovi, delali v apartmajskem kompleksu, prevažali pa so se z belim kombijem.

Britanski policisti menijo, da je precej verjetno, da je oseba, ki je odgovorna za Maddiejino izginotje, že bila zaslišana med portugalsko preiskavo, a se je izmuznila roki pravice. Prav tako puščajo odprto možnost, da je deklica še vedno živa. "Seveda. Kar poglejte primere v Clevelandu ali v Evropi. Vendar bistvo preiskave ostaja isto, pa naj bo živa ali mrtva – ugotoviti, kaj se je zgodilo," je povedal narednik Hamish Campbell.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jezi?nagospodi?na
20. 05. 2013 12.18
+7
Še vedno upam, da bodo to deklico nekoč našli živo in zdravo in da v tem času lepo skrbijo zanjo.
Shisui
20. 05. 2013 12.00
+3
V Afriki umre 30.000 otrok na dan, pa to nikogar ne zanima?
Larica05
20. 05. 2013 11.19
+20
Kar malo me stisne pri srcu ko prebiram ta članek o pogrešani deklici....se pa sprašujem kako lahko pustiš v apartmaju tri majhne otroke in veselo odkorakaš na večerjo s prijatelji????? upam da deklico najdejo čimprej...
sanotact
20. 05. 2013 09.25
+18
upam da se ji ne dogaja kaj takega, kot se je tistim trem dekletom.. :(
an?ka30
20. 05. 2013 10.04
+4
Mars
20. 05. 2013 09.18
-7
Kaj ste bolani s to deklico... Na Svetu je veliko preveč tovrstnih primerov, ki so vredni vsakega obsojanja a le ta deklica je dovolj dobra za vas, da jo trikrat mesečno vlačite po medijih že n let. Vsako življenje bi moralo biti enako vredno.
streetfighter
20. 05. 2013 09.16
+42
Sem oče triletnika in povem vam vsem ,ki vam gre tale primer na živce, da bi sam šel na konec sveta in da bi ravnal verjetno enako kot ta dva starša,samo da bi našel otroka oz. da bi resnici prišel do dna.
brezcasni
20. 05. 2013 11.01
+7
se strinjam jaz sem imel podoben primer pa ga celo interpol ni obravnaval kot bi mogel,ko pa sem ga sam našel in odšel iskat so mi samo govorili kako ni denarja za akcijo in da bom vse stroške nosil sam in da mi želijo veliko sreče.Otrok je bil 6400 km stran od doma.
Taj?a74
25. 05. 2013 17.48
+1
tudi jaz bi sla na drugi konec sveta pa tudi borila bi se zanj za smrt ali zivljenje..... Vendar NIKOLI ne bi otroke same pustila, da bi sla na vecerjo!!!!!!!!!!!! taki starši niso vredni, da so starši, zato pa trpijo otroci.
umadbro?
20. 05. 2013 09.08
-15
kaj še nebota sprejela, da je velika možnost da je že dolgo mrtva ali pa da je vsaj najdla nebota nikol? ...
kreten122
20. 05. 2013 10.36
+5
umadbro?
20. 05. 2013 13.00
-3
Rahan
20. 05. 2013 09.07
+6
žalostno je da ni nič več čudno če bi jo kdo imel zaprto v kleti še naslednjih 10 let
Slovenec-slovencu=pes
20. 05. 2013 08.22
+8
"Poročilo, ki so ga sestavili, straši vse, ki bi se utegnili znajti v podobnem položaju kot družina McCann, saj govori o nešteto zamujenih priložnostih in hudih napakah portugalske policije v kritičnih urah, ko so bile možnosti, da bi deklico našli živo, precej velike." Sem funkcionalno nepismen, ne vem več brat, al je bil sdpet google translate v giru.
Ramzess
20. 05. 2013 10.04
Malo prepozno, so se že, niso prvi, ki so se znašli v takem položaju, ...razen če so s tem stavkom mislili kaj drugega, precej dvoumen je.
Amethist
20. 05. 2013 10.24
+2
Funkcionalno nepismen in ne znas brat ter povezovat dolgih stavkov. To bo ja.
Samuellson
20. 05. 2013 08.15
+6
rock partizan in podobni osebki, zaradi takih primerkov kot ste vi, se take stvari tudi dogajajo, ker obracate hrbet. Tocno take izjave koga briga. Na prometnih nesrecah firbcate in gledate namesto pomagate ipd... Videl ze stokrat, takih ljudk je 95 % .Koga briga ja pametnjakovic, zavij se v svoj baloncek v katerem si na varnem v svoji iluziji realnosti.in uzivaj. Tezavam pa obrni hrbet pa naglas povej koga briga. Tebe in podobne ze ne.
rock partizan
20. 05. 2013 07.58
-29
koga briga ta Maddie k je ni nikjer več ,raj objavljajte kšne bl pomembne novice ne pa kle poneumljat ljudi !
puspan
20. 05. 2013 19.56
+1
Edino mesto za take kot si ti, je varovano mesto z resetkami na oknih.
NDM
20. 05. 2013 07.24
+14
KAKOR KOLI JE BILO JE ZDAJ VSE ZAMAN. UPAM DA VSAJ ANGLEŠKI POLICISTI NE BODO ODNEHALI IN JO DOBILI NA KONC KONCU JE OTROK. ČE PA IMAJO ŠTARŠI PRSTE VMES JIH JE TREBA KAZNOVAT IN OTROKA DATI K SORODNIKOM.UPAM RES UPAM DA JO BODO NAŠLI. DRŽIM PESTI ZATE MADDIE.
VamosB
20. 05. 2013 07.19
-2
no dej starša ze povejta da mata vidva to umes pa ne iščita medijske pozornosti pa neki tle drmat! Nemorš ti otroka pustit v stanovanju samega pa greš ti na ples daj lepo te prosim no nisem po zup prplavu!
Mariposa_1
20. 05. 2013 02.07
+59
Kolko moreš bit nor,da greš na dopust pa otroka zvečer pustiš samega v apartmaju?..pol pa se čudijo, da se dogajajo grozote
slovenc79
20. 05. 2013 00.50
+4
spet s to maddie.. od takrat je bilo na svetu ugrabljenih ogromn otrok, pa nihče sploh ne ve, za to maddie pa vsi norijo.. zakaj si pa drugi otroci ne zaslužijo tok obsežne svetovne iskalne akcije??
zveraj
20. 05. 2013 01.39
+41
Zgodba o Maddie je zgodba o vztrajnosti iskanja resnice. Tako je treba.
nikolesnik
20. 05. 2013 00.37
+25
OOOoooo, jaz upam, da jo najdejo! Dajmo Maddie, navijam zate!
Nejeverni_Tomaž
20. 05. 2013 00.30
+22
Zakaj nikoli niste objavili, da je Nataša Kampuš pogrešana pa še iz sosednje dežele je,medtem ko o tej ubogi deklici že par let trosite ene in iste novice.
NotMe
20. 05. 2013 08.20
+6
Zato, ker starši niso zganjali takšnega medijskega pompa. Če je vsaj 1% šans, da koga najdejo zaradi medijske odmevnosti, naj kar objavljajo takšne zgodbe
pgdpgd
20. 05. 2013 00.29
+3
A onadva zaradi opustitve skrbi za ortoke ne bosta nič odgovarjala. Mogoče bi jih pa malo dali na hladno,vsakega posebaj,pa bi si potem od dolgčasa že enkrat spomnila,kam sta jo zakopala.
Pivojevoda
19. 05. 2013 23.48
-3
Mogoče je napočil čas za radiesteziste, ker so zgleda vse moderne metode sledenja odpovedale.
Ramzess
20. 05. 2013 00.50
+0
Zdrava pamet in logika, že od začetka. Zdaj je res čas da nastopijo spiritualni mediji, ipd.
Ne povem vam Imena...
19. 05. 2013 23.08
+8
Spet vam je zmanjkalo materiala.....