Tujina

Škandal z vdiranjem v telefone vedno bolj spominja na Watergate

London, 18. 07. 2011 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Odstopu prvega človeka londonske policije je sedaj sledil še odstop njegovega namestnika. Zaradi škandala bodo poslanci najverjetneje za en dan prestavili načrtovan poletni premor spodnjega doma.

Britanski premier David Cameron je dejal, da bo najverjetneje še enkrat sklical spodnji dom parlamenta, da bi lahko preučili nove informacije v zvezi s prisluškovalnim škandalom.

David Cameron, takrat še samo vodja konservativcev, naj bi leta 2008 letel z Murdochovim zasebnim letalom na zasebne pogovore in zasebne zabave z Murdochom na njegovi jahti. Kot premier pa naj bi se 26-krat sestal s predstavniki vodstva Murdochove News Corporation.
David Cameron, takrat še samo vodja konservativcev, naj bi leta 2008 letel z Murdochovim zasebnim letalom na zasebne pogovore in zasebne zabave z Murdochom na njegovi jahti. Kot premier pa naj bi se 26-krat sestal s predstavniki vodstva Murdochove News Corporation. FOTO: Reuters

Za jutri so namreč pred komisijo kulturnega odbora v zvezi s primerom New of the World napovedana zaslišanja medijskega mogotca Ruperta Murdocha, njegovega sina Jamesa in nekdanje izvršne direktorice News International Rebekah Brooks.

Pred komisijo za notranje zadeve pa bo stopil Paul Stephenson, vodja londonske policije, ki je včeraj sporočil, da s svojega položaja odstopa. Danes je poleg njega odstopil tudi John Yates, namestnik poveljnika Metropolitan Police.

Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je med drugim menil, da mora Cameron odgovoriti na vrsto vprašanj o njegovih odnosih z nekdanjo izvršno direktorico News Internationala Rebekah Brooks, Jamesom Murdochom in Andyjem Coulson, nekdanjim urednikom News of the World, ki ga je Cameron najel za svojega tiskovnega predstavnika. Njegov namestnik je bil Neil Wallis. Coulson je s položaja odstopil januarja letos in je eden od desetih ljudi, ki so jih doslej prijeli v okviru afere.

Odstopljeni Paul Stephenson je oktobra 2009 za dva dni na teden zaposlil novinarja Neila Wallisa kot svetovalca pri stikih policije z javnostjo. Wallis je za vsak dan svojega poslovnega razmerja s policijo, ki je trajalo do septembra 2010, prejel okoli tisoč funtov. Stephenson je v svoj zagovor ob odstopu s prstom pokazal na premierja Davida Camerona, ki je kot svojega tiskovnega predstavnika zaposlil Andyja Coulsona, ki je bil nadrejen Wallisu. Guardian domneva, da si je nameraval šef britanske policije z zaposlitvijo Wallisa ''kupiti'' dostop do Camerona.

Poslanci pozneje na dopust

Laburisti menijo, da bi se zaradi napovedanih zaslišanj člani spodnjega doma morali srečati še enkrat. Poletni premor bi se moral namreč začeti jutri, laburisti pa pravijo, da bi se v sredo spodnji dom lahko kljub načrtom še enkrat sestal, da bi lahko tako razpravljali o morebitnih novih vprašanjih, ki bi jih zaslišanja odprla.

Rebekah Brooks
Rebekah Brooks FOTO: Reuters
Rebekah Brooks, ki je bila še včeraj v rokah policije, je sicer zdaj že na prostosti. Policija je Brooksovo zasliševala kakih 12 ur, nato pa so jo po plačilu varščine izpustili do naslednjega zaslišanja oktobra. Tiskovni predstavnik Brooksove David Wilson je sicer razložil, da je Brooksova prišla na dogovorjen sestanek s policisti in ni vedela, da jo bodo aretirali.

Brooksova sicer pravi, da ni vedela za domnevne primere prisluškovanja, a vseeno je zaradi obtožb odstopila s svojega položaja. Sicer je bila urednica tabloida News of the World ravno v času, ko naj bi se dogajale največje kršitve tako zakona kot tudi novinarskih standardov. Brooksova je že leta 2003 pred parlamentarno preiskovalno komisijo priznala, da je News International policiji plačeval za informacije, a takrat proti njej nihče ni sprožil postopkov.

Vdiranje v telefone redči vrhove policije

Seana Hoareja, prvega novinarja, ki je preiskovalcem potrdil, da je Andy Coulson vedel za vlamljanje v telefone, so po navedbah Guardiana danes našli mrtvega na njegovem domu v Watfordu. Hoare je za News of the World delal prispevke o bogatih in slavnih, britanska policija pa ne vidi ničesar sumljivega v okoliščinah njegove smrti.

Na nekaj neprijetnih vprašanj bo moral odgovoriti tudi londonski župan Boris Johnston, ki je soodgovoren za delovanje londonske policije oziroma Metropolitan Police. Škandal s telefonskim prisluškovanjem je namreč na slednjo vrgel posebej neugodno luč, saj je ugasli časopis News of the World v preteklosti od pripadnikov londonske policije odkupoval informacije. Prav tako mediji policiji očitajo, da ni storila dovolj za to, da bi se do konca raziskalo prisluškovanje časopisa različnim posameznikom, se pravi prakso, za katero se je vedelo že od leta 2006.

Londonski župan pa bo verjetno moral odgovoriti tudi na vprašanje, o čem se je na šestih brezplačnih kosilih in večerjah v dvoje pogovarjal z Rebekah Brooks, Jamesom Murdochom in medijskim mogotcem Rupertom Murdochom, poroča Guardian.

Je pa včerajšnji dan poleg aretacije Brooksove zaznamoval tudi že omenjeni odstop vodje londonske policije Paula Stephensona. Ta najvišji policijski uslužbenec je ob odstopu s položaja dejal, da ni storil nobene nedopustne stvari in da je njegova osebna integriteta povsem nedotaknjena, čeprav bi si morda želel, da bi nekatere stvari izpeljali drugače.

Namestnik poveljnika londonske policije John Yates 27. januarja 2011 zapušča prostore Mestne hiše, v kateri se je pred županom policija zaobljubila, da ne bo ostal noben vidik (primera domnevnega vdiranja v telefone) nepreiskan''. Dolgoletni karierni policist Yates je odstopil danes.
Namestnik poveljnika londonske policije John Yates 27. januarja 2011 zapušča prostore Mestne hiše, v kateri se je pred županom policija zaobljubila, da ne bo ostal noben vidik (primera domnevnega vdiranja v telefone) nepreiskan''. Dolgoletni karierni policist Yates je odstopil danes. FOTO: Reuters

Stephensonu sicer očitajo, da sta z ženo januarja sprejela brezplačno bivanje v luksuznih toplicah, ki jih je promoviralo podjetje nekdanjega namestnika urednika pri News of the World Neila Wallisa. Slednjega je nato policija zaposlila kot strateškega svetovalca, zaradi prisluškovanja in vdiranja v telefone, ki se je dogajalo v času njegovega službovanja pri News of the World, pa ga je aretirala pretekli teden.

Wallisova priporočila je ob kandidaturi za delovno mesto strateškega svetovalca policije preverjal John Yates, namestnik poveljnika Metropolitan Police, ki je odstopil danes. Ta se je leta 2009 odločil, da ne odpre vnovične preiskave domnevnega novinarskega vdiranja v telefone, rekoč, da ni nobenega razloga, da to stori. Nov pretres morebitnih razlogov za vnovično odprtje primera je januarja letos pokazal, da je leta 2009 londonska policija razpolagala z 11.000 stranmi dokaznih dokumentov, a se po poročanju Guardiana detektivi londonske policije niso potrudili, da bi se prebili skoznje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAWX
18. 07. 2011 07.53
Ah seveda so jo spustili judovski lobiji so mocni. Ce je nebi spustili bi jih ze obtozili antisemitizma :)