Tujina

Policija izgnala načrtovalca umora

London, 18. 07. 2007 21.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanska policija je izgnala moškega, ki naj bi bil vpleten v načrtovanje umora Rusa Borisa Berezovskega.

Boris Berezovski
Boris Berezovski FOTO: Reuters

Britanska policija je sporočila, da je aretirala in izgnala moškega, ki naj bi bil vpleten v načrtovanje umora ruskega milijonarja v izgnanstvu v Londonu Borisa Berezovskega. Policija je omenjenega moškega aretirala 21. junija, dva dni kasneje pa ga je predala imigracijskim oblastem.

Berezovski je danes razkril, da je prejšnji mesec za kratek čas zbežal iz Velike Britanije, potem ko ga je londonska policija opozorila, da obstaja načrt o njegovem umoru. "Povedali so mi, da naj bi prišel nekdo, ki ga poznam, in me javno umoril, potem pa to prikazal kot poslovno zadevo. Rekel bi, da je prišlo do poslovnega nesporazuma," je pojasnil Berezovski.

Berezovski, ki je oster kritik Moskve, ki naj bi po njegovem mnenju stala tudi za zastrupitvijo nekdanjega ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka, je Veliko Britanijo zapustil za približno teden dni, vrnil pa se je, ko mu je londonska policija sporočila, da ni več v nevarnosti.

Trditve Berezovskega, ki jih londonska policija ni komentirala, naj bi še okrepile napetosti med Rusijo in Veliko Britanijo, ki so se zaostrili, ker je Moskva zavrnila izročitev poslovneža Andreja Lugovoja, osumljenega umora Litvinenka, na kar se je London odzval z izgonom štirih ruskih diplomatov, Moskva pa je zagrozila s povračilnimi ukrepi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.