Tujina

Poleg plač prejemali tudi invalidske pokojnine

Zagreb, 28. 05. 2012 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekateri hrvaški častniki so si napolnili žepe, a vse naj bi bilo po črki zakona. Kar deset let so poleg plač prejemali tudi invalidske pokojnine. Državni proračun naj bi tako oškodovali za približno štiri milijone evrov.

Današnje praznovanje dneva hrvaških oboroženih sil poteka v senci novega velikega škandala v hrvaški vojski, ki je izbruhnil prejšnji teden po seji odbora sabora za obrambo. Razkrili so najmanj 31 zaposlenih v vojski, ki so poleg plače več kot deset let prejemali tudi nadomestilo na podlagi invalidske pokojnine.

Med njimi so nekateri visoki častniki, kot sta general Josip Stojković in brigadir Berislav Šipicki. Kot je dejala namestnica obrambnega ministra Višnja Tafra, gre za častnike, za katere je bilo leta 1999 ugotovljeno, da niso sposobni za delo in bi morali biti že zdavnaj upokojeni.

A zgodilo se je ravno nasprotno in častniki so poleg plače prejemali tudi invalidsko pokojnino, ki je znašala med 300 in 800 evri. Nekateri so bili celo, čeprav kot omejeno sposobni, poveljniki hrvaških enot v misiji Isaf v Afganistanu. Na ta način naj bi državni proračun oškodovali za približno 30 milijonov kun (štiri milijone evrov), so ocenili na obrambnem ministrstvu.

"V omenjeni aferi je bila storjena večja moralna kot finančna škoda, čeprav tudi finančna ni zanemarljiva. V vsakem primeru gre za predpise, ki jih je sprejel nekdo zunaj vojske, v vojski pa so to nekateri izkoriščali," je po izbruhu afere izjavil predsednik države in vrhovni poveljnik vojske Ivo Josipović.

Obrambni minister Ante Kotromanović je napovedal, da bodo preverili vse navedbe ter odpustili vse, za katere bodo ugotovili, da so kršili zakone. Na obrambnem ministrstvu sumijo, da je na seznamu tistih, ki so v obrambnem sektorju prejemali tako plače kot invalidske pokojnine, tudi več kot tisoč ljudi. Bili naj bi zaposleni v različnih službah ministrstva, in ne zgolj častniki.

Hrvaški vojak
Hrvaški vojak FOTO: Reuters

"Vse je bilo v skladu z zakoni"

General Stojković, ki se je medtem upokojil, je dejal, da je bilo vse v skladu z zakoni in da je pripravljen prevzeti odgovornost, če bo treba. Ni skrival, da je več let prejemal 13.000 kun (1730 evrov) plače in še 5200 kun nadomestila (695 evrov).

"Hrvaški zavod za pokojninsko zavarovanje je ocenil, da sem omejeno sposoben za delo. Druga zgodba je, ker mi obrambno ministrstvo ni zagotovilo temu primernega delovnega mesta. Omenjenega denarja nisem zahteval, dobil sem ga od obrambnega ministrstva, saj nisem hotel v pokoj s 40 leti," je izjavil Stojković za Večernji list.

Prodajal naj bi potrdila o invalidskih pokojninah

Na Hrvaškem v prihodnjih mesecih pričakujejo tudi začetek sojenja nekdanjemu direktorju zagrebškega sklada za pokojninsko zavarovanje Dragu Rubalu, ki naj bi med letoma 2010 in 2011 na podlagi lažnih podatkov več osebam izdal potrdila o invalidskih pokojninah. Za vsako potrdilo naj bi prejel med 2000 in 5000 evri, v njegovi skupini, v kateri so bili tudi zdravniki, pa je bilo še pet oseb, ki so skrbele za lažno dokumentacijo.

Jutarnji list poroča, da se je približno 50 oseb, ki so na omenjeni način dobile invalidske pokojnine, dogovorilo s pravosodnimi organi, da bodo vrnili denar v zameno za pogojne kazni, medtem ko naj bi organizatorje prodaje lažnih potrdil čakalo po nekaj let zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
28. 05. 2012 19.10
-1
Hrvati naj rešijo posvoje, edino zanima me kdaj bo še vpleten JJ in Pahor, oba sta mela stike z njim in tega se hitro nalezeš..................
sava27
28. 05. 2012 13.42
+0
dan danes taksnim stvarem sploh ne mores vec reci SKANDAL-to je povsod ze praksa,pri nas je se slabse ali pa vsa enako.
steiermarkanna
28. 05. 2012 22.58
-1
takšne "prakse" veljajo samo za "južne rase" (balkance), kjer je "nadmudravanje normalna zadeva"!
recis
28. 05. 2012 12.31
+7
Koliko je pri nas še ljudi - borcev, ki prejemajo borčevsko pokojnino, 67 let po koncu 2. svetovne ? Pa ne gre za tiste, ki so se resnično borili v gozdu, ampak za "majske Hrošče".
dukenukem
28. 05. 2012 12.20
+5
tukaj maš še hujše primerke ,kradejo na vse pretege ,lopovska država
matej1111
28. 05. 2012 12.02
+16
Pa je to sploh kaj drugače, kot pri nas, ko eni sedijo v 10. upravnih odborih in cuzajo državni zizek za to, ker samo tam roke dvigujejo in žerejo ter hodijo na masaže na račun nas državljanov? Jaz ne vidim razlike. Tu je tudi vse legalno, ko ta isti veljaki spravijo firmo cugrunt in noben ne odgovarja. Pustite vi Hrvate, ker mate pri nas dosti več dela za opravit. :)