Tujina

Kdo bo na robu prepada prvi stopil nazaj?

Washington, 30. 12. 2012 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namesto da bi prižigal novoletne lučke in nazdravljal s šampanjcem, ameriški predsednik Barack Obama hiti s pogajanji, ki bi ZDA še pred novim letom rešila pred fiskalnim prepadom.

Obama za fiskalni prepad krivi republikance. Ti pa menijo, da so njegove strategije napačne.
Obama za fiskalni prepad krivi republikance. Ti pa menijo, da so njegove strategije napačne. FOTO: Reuters

Nič novoletnega počitka za znova izvoljenega  ameriškega predsednika Baracka Obamo. Namesto novoletnih želja na Twitterju te dni piše o skrbeh zaradi fiskalnega prepada. Demokrati in republikanci so pet pred dvanajsto namreč še vedno vsak na svojem bregu glede novega proračuna, država pa je tako vse bližje fiskalnemu prepadu.

"Skok v fiskalni prepad bi bil zelo napačna poteza." Ali pa "preprosto si ne moremo privoščiti, da politika našemu gospodarstvu zada takšno rano," v zadnjih trenutkih ponavlja Obama in opozarja, da bi brez dogovora ustavili pokrizno okrevanje.

A politiki so vsaj na videz še precej daleč od kompromisa o zvišanju davkov za najbogatejše in krčenju proračunskih sredstev na nekaterih postavkah. Čeprav sami priznavajo, da je nujno preprečiti povečanje davčnega bremena za srednja, mala podjetja in obrtnike, saj bi to še zmanjšalo možnosti več milijonom brezposelnim Američanom, da kmalu najdejo službo.

Glavna točka pogajanj tako ostaja zvišanje davkov za gospodinjstva, ki na leto zaslužijo več kot 250.000 dolarjev, čemur nasprotujejo republikanci, ki so zrušili celo predlog lastnega predstavnika v predstavniškem domu, da bi se davki povišali za tiste z letnimi prihodki nad milijonom dolarjev.

Jutri sicer potečejo davčne olajšave za najbogatejše, ki jih je uvedel še republikanski predsednik George Bush mlajši. V veljavo pa, če dogovora ne bo, vstopijo nujni varčevalni ukrepi. "Kongres še lahko prepreči, da bi 98 odstotkov Američanov prizadeli višji davki," je na Twitterju zapisal predsednik Obama. Višji davki pa naj bi prinesli nižjo porabo ter posledično nižjo gospodarsko rast ne le v ZDA, temveč tudi na globalni ravni.

Poznavalci pa menijo, da republikanci ne bodo popustili. Zato ker jim bo takšno stališče na dolgi rok v smislu političnih točk prineslo več. V očeh javnosti bo namreč videti bolje, ko bodo v novem letu glasovali za znižanje davkov za vse Američane, kot če zdaj podprejo zvišanje davkov za bogatejše, kjer je tudi več njihovih volivcev.

Pogajanja se sicer nadaljujejo, poročila o njihovem napredku pa si niso enotna. Medtem ko nekateri mediji ocenjujejo, da se le premikajo z mrtve točke, drugi citirajo vire, ki pravijo, da temu ni tako. Bi pa naj tako republikanci kot demokrati vpoklicali svoje najboljše pogajalce, ki naj bi sporazum oklestili na končno verzijo, ki bi vsaj delno zadovoljila obe strani. Finančni amalitik in poznavalec razmer Sean West je na Twitterju sicer zapisal, da meni, da je verjetnost, da bo do dogovora le prišlo, okoli 65 odstotna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kritik19
31. 12. 2012 07.59
Le kaj bi Egon Zakrajšek porekel na vse to???
lolipoly
30. 12. 2012 23.28
+2
To je samo politika, med republikanci in demokrati, oboji trmasti , noben noce popustit.!
ONniON
30. 12. 2012 22.31
+3
ZDA naj se zledujejo po severni sosedi Kanadi , imam prijatelja v kanadi
mamovam
30. 12. 2012 21.42
-2
to kaj je osama zabiksal naj zdaj reši. komunist.
tedoONSP9RP980medo
30. 12. 2012 21.03
+3
"Nič novoletnega počitka za znova izvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obamo" Spet proplusovci, ameriški hlapci, pišejo neumnosti. Kot da zadnjih 5 let Obama ni imel nič počitka. V bistvu je obratno, biti predsednik Amerike je dopust, dela se pred volitvami, pa tudi malce na nižjem rangu, kot senator.
Boschtjan Zupanchich
30. 12. 2012 20.23
+2
Žal Bodo Vsi njihovi ukrepi neučinkoviti, Kajti Ta Kriza se je pripravljala + prihaja iz ozadja, in sicer "od Zgoraj" . Torej je Nič Nebo zmoglo rešiti , Dokler nebo nekaj več kot pol človeštva propadlo, preostali del pa se Bo moral Poboljšati . šele potem Bo prišla Rešitev, z Novo Dobo za Človeštvo . Do tedaj pa le še ... :-x Get ready ...
Tonček Balonček
30. 12. 2012 19.56
+2
Očitno so tudi v ZDA strici iz ozadja, kao naj napredujejo brez zlatega pravila! PA še eno kitico naj dodajo v himno, zvezde pa prepovedo!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
30. 12. 2012 19.40
+15
KRIZA JE NAMISLJENA OBLIKA SISTEMA IN NAMREC DA TISTI KI SO BOGATI SI PODREJAJO ZAKONE DA SO SE LAHKO BOLJ BOGATI IN TISTI KI SO REVNI NASEDAJO TAKSNI POLITIKI IN SISTEMU.DOBRO JE VEDETI DA SE JE POTREBNO NA VSE PRETEGE UPRETI SEDANJEMU SISTEMU POLITICNEM LAZI IN SPRENEVEDANJA KOT SMO SE VSI SKUPAJ UPRLI LETA 91 IN BILI ENA DUSA IN ENO SRCE.LEP POZDRAV
tali?ni tom
30. 12. 2012 23.21
+1
takole kot 31 verjetno nikol več ne bomo enotni! vsaj ne po taki poti kot takrat! je politika preveč umazala slovence med sabo!
Shisui
30. 12. 2012 19.09
+11
Petro dolar nas sili v delo za naprintane bankovce, tak sistem nebi smel imeti mesta na tem planetu, tako da mi ni kaj dosti zal Amerike.