Tujina

Pokopan tudi projekt morski plinski terminal v Tržaškem zalivu?

Rim, 25. 04. 2013 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski minister za okolje, ki opravlja tekoče posle, Corrado Clini je z odlokom ustavil postopek pridobitve presoje o vplivu na okolje za načrt o gradnji morskega plinskega terminala sredi Tržaškega zaliva, za katerega se zavzema nemška družba Eon.

Vest o tem, da so ustavili postopek pridobitve presoje o vplivu na okolje za načrt o gradnji morskega plinskega terminala v Tržaškem zalivu, so danes objavili na spletni strani italijanskega ministrstva za okolje.

Okoljski minister, ki opravlja tekoče posle, Corrado Clini.
Okoljski minister, ki opravlja tekoče posle, Corrado Clini. FOTO: Reuters

Minister Corrado Clini je sicer 5. aprila že ustavil postopek pridobitve okoljske presoje za kopenski terminal, ki ga želi v Žavljah pri Trstu graditi španska družba Gas Natural. Zdaj pa se je odločil še za zaustavitev morskega terminala, ker pri načrtu manjkajo podatki o posledicah uvedbe varnostnega pasu, ki bi se utegnil razširiti tudi na slovenske ozemeljske vode in bi lahko močno vplival na pomorski promet v tržaškem pristanišču in celotnem zalivu.

Minister ugotavlja, da ni mogoče izdati okoljske presoje, saj ni podatkov o obsegu varnostnega območja okoli načrtovanega morskega terminala, ki obsega tako varnostni pas kot tudi ločitveni pas in varnostni koridor, tudi upoštevajoč smernice Mednarodne pomorske organizacije Imo.

Pri tem Clini opozarja na varnostne ukrepe, ki so bili pred nekaj leti sprejeti ob gradnji podobnega morskega terminala ob ustju reke Pad pri kraju Porto Levante. Če bi take varnostne ukrepe na podlagi smernic Mednarodne pomorske organizacije sprejeli tudi ob morebitni gradnji morskega terminala v Tržaškem zalivu, bi močno vplivali na pomorski promet v tržaškem pristanišču, pa tudi v ozemeljskih vodah sosednjih držav, meni Clini.

Po ministrovem prepričanju je treba pri načrtu take vrste upoštevati splošen okvir, se pravi upoštevati tudi podobne načrte v Sloveniji in na Hrvaškem. Zato je Clini pisal slovenskemu ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu in ga opozoril, da je treba okoljske problematike severnega Jadrana obravnavati skupaj in v razširjenem kontekstu, upoštevajoč tudi potrebo obmorskih držav po dobavi in diverzifikaciji energetskih virov.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ganeš
27. 04. 2013 23.02
+1
Takoj naj vstavijo gradnjo tega zelo nevarnega projekta za okolje in prostor ne rabimo da se še obala čisto uniči, saj je že preveč vsega slabega in uničujočega!
ganeš
27. 04. 2013 22.58
+1
Takoj naj vstavijo gradnjo tega zelo nevarnega projekta za okolje in prostor ne rabimo da se še obala čisto uniči, saj je že preveč vsega slabega in uničujočega!
AlternativeFacts
26. 04. 2013 09.42
V über narodu se godi krivica. A bo Franci kaj ukrepal? Bo vsaj kaj pisalo v Franfurten algemnaine zaitung? Bo s do s stopila v bran nebeškemu narodu in ponudila lokacijo ob izolski obali, recimo tam kjer bi moral stati prvi slovenski otok?
joze drugi
26. 04. 2013 07.52
+17
Naše odgovorne ministre pa za nekaj desetletij v zapor, na prisilno delo, ker niso opravljali svoje funkcije, kot italijanski, ampak samo kimajo in polnijo svoje žepe.
Helianthus
26. 04. 2013 06.46
+10
Je bil ze cas, lahko je nemcem mojstrovat na tuji zemlji, saj je tale projekt precej skodljiv za okolje. Ne vem zakaj slovenski minister tega ne ustavi....aha saj res....bolje bi bilo ob izvajanju projekta basat v zepe... Zaradi pohlepa ne vidijo dlje od svojega nosu...
SNS
25. 04. 2013 23.54
+13
Žalostno da nas pred neumnimi odločitvami rešujejo italijanski ministri, ker naši sposobneži so vse takoj podpisal da bi mel še v tem kotičku morja k ga mamo PLINSKI TERMINAL!
ikoz
25. 04. 2013 23.32
-22
skoda spet dober projekt par posameznikov unicilo
SNS
25. 04. 2013 23.53
+9
SilverBullet
26. 04. 2013 10.20
+2
ha ha. dober brez dvoma. samo ne zame. in zate tudi ne.
dejvid.serpent
25. 04. 2013 21.16
+19
končno je nekdo prišo k pameti!
Follow me
26. 04. 2013 11.17
Čaki, ni konec je komaj začetek. Težava je v tem, da Italiji zmanjkuje denarja in to zelo hitro. Se bojim, da proti koncu leta se bliža točka ne povratka.
Justiceiscoming81
25. 04. 2013 20.38
+18
edin prou, k z tem projektom bi se sam škoda naredila... popolnoma naj zaustavijo projekt...