Tujina

Pokopališče modrih čelad?

Kartum, 15. 08. 2006 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sudan bo v Darfurju sledil Hezbolahu, trdi predsednik. Ne bomo pristali na prisotnost mednarodne skupnosti, dodaja.

Omar al Bašir ne bo pristal na prisotnost modrih čelad v Darfurju.
Omar al Bašir ne bo pristal na prisotnost modrih čelad v Darfurju. FOTO: Reuters

Sudanski predsednik Omar al Bašir je ob 52. obletnici ustanovitve sudanske vojske izjavil, da Sudan nikakor ne bo pristal na prisotnost modrih čelad v Darfurju. Če pa bi tuje sile v državo vstopile, se bodo z njimi soočili po zgledu libanonskega skrajnega gibanja Hezbolah.

"Nasprotujemo prihodu ameriških, britanskih ali katerih koli drugih sil, vsiljenih s strani Varnostnega sveta Združenih narodov," je izjavil al Bašir, obenem pa je pozdravil Hezbolah in njegovega voditelja Hasana Nasralaha, ki so "zlomili izraelske sile".

Sudanski predsednik je sicer že minuli mesec izjavil, da bo Darfur, kjer že več kot tri leta divja državljanska vojna, postal pokopališče modrih čelad ZN, če bodo sile ZN tja vstopile brez dovoljenja Sudana. Mednarodna skupnost sicer ocenjuje, da bi šibko misijo Afriške unije v Darfurju moralo nadomestiti kakih 19.000 mož v okviru misije ZN.

Darfurski begunec
Darfurski begunec FOTO: Reuters

Od začetka leta 2003 je v spopadih in zaradi nastale humanitarne krize v Darfurju umrlo med 180.000 in 300.000 ljudi, najmanj 2,4 milijona ljudi pa je moralo zapustiti domove. Koordinator ZN za humanitarne zadeve Jan Egeland je položaj označil kot "katastrofalen", saj se je število spopadov v primerjavi z lanskim letom letos povečalo za 100 odstotkov. Če ne bi bilo vojne v Libanonu, bi vse moči uperili v reševanje humanitarne krize v Darfurju, še meni Egeland.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avava
15. 08. 2006 19.49
EJGA RASIST( kgb) kar se tega tiče amerika vedno iskorišča kar lahko nevem zakaj se ne vmešajo recimo na kitajski japonsi rusiji ne samo tam kjer imajo korist in seveda tam kjer si mislijo da so kao slabiči