Tujina

FOTO: Obama: Amerika ni tako razdeljena, kot namigujejo nekateri

Dallas, 09. 07. 2016 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Načelnik policije v Dallasu je identificiral napadalca na policiste kot 25-letnega temnopoltega Micaha Xavierja Johnsona. Kot so pojasnili, so imeli opravka z izurjenim nekdanjim vojakom, ki je služil v Afganistanu. Sam je ubil pet policistov, nekateri se še borijo za življenje. Nad njega so poslali robota z bombo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je znanega o storilcu?
    02:48
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je znanega o storilcu?
  • Iz 24UR: Protesti se nadaljujejo
    02:37
    Iz 24UR: Protesti se nadaljujejo

Načelnik policije v teksaškem Dallasu David Brown je včeraj zvečer novinarjem dejal, da je bil morilec policistov v četrtek na protestnem shodu proti policijskemu nasilju samo eden, informacije o štirih ostrostrelcih pa so bile povsem napačne. Streljal je 25-letni vojaški veteran, temnopolti Micah Xavier Johnson.

Brown je potrdil, da strelec ni bil povezan z nobeno teroristično organizacijo, župan Dallasa Mike Rawlings pa je zatrdil, da je mesto varno. Policija je prijela več ljudi, vendar nihče med njimi ni bil vpleten v streljanje.

Hitro menjaval lokacije, zato so mislili, da je strelcev več

Na policiste je streljal le Johnson, ki je spreminjal lokacije in zaradi tega ustvaril vtis več strelcev. S polavtomatsko puško ruskega oziroma sovjetskega porekla je ubil pet policistov in jih ranil pet. Ranjena sta bila tudi dva civilista. Policija je na njegovem domu v predmestju Dallasa Mesquite izvedla preiskavo in našla orožje, strelivo, neprebojne jopiče in eksploziv.

Morilec policistom: Iztrebiti želim belce, še posebej belopolte policiste

Brown je povedal, da so policisti Johnsona nekaj časa oblegali v parkirni hiši nedaleč od trga Dealey, kjer je bil novembra 1963 ustreljen predsednik John F. Kennedy in se z njim pogajali. Takrat jim je povedal, da želi iztrebiti belce, še posebej bele policiste, ker ti pobijajo temnopolte. Neposreden povod za pokol sta bila dva umora temnopoltih osumljencev v Louisiani in v Minnesoti v torek in sredo. 

Kot so še pojasnili policisti, so se potem, ko so ga obkolili, poskušali pogajati, a je vedno odgovoril s streljanjem. Niso imeli druge možnosti, kot da nadenj pošljejo robota z bombo, pravijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brez kriminalne preteklosti, sledol je temnopoltim militantnim skupinam

Johnson, ki so ga poznali kot samotarja, ni imel kriminalne preteklosti. Od novembra 2013 do julija 2014 je služil v Afganistanu, sicer pa je bil šest let član rezervnih sil kopenske vojske ZDA. Po spletu je rad sledil temnopoltim militantnim skupinam, kot je Obrambna liga Afroameričanov, ki je v sredo objavila udarno sporočilo.

"Prašič je ustrelil in ubil Altona Sterlinga v Baton Rougu. Vemo kaj nam je storiti in s tem ne mislim na pohod, delanje hrupa ali sodelovanje na konvencijah. Zbrati moramo enote. Čas je za obisk Louisiane in obračanje ražnja. Vrhunec bo brizganje prašičje krvi," pravi med drugim poziv Obrambne lige. Prašič je v ZDA zaničljiv izraz za policista.

Dallas
Dallas FOTO: AP

Posnetki izzvali ogorčenje

Policist je v sredo v Minnesoti ustrelil tudi 32-letnega Philanda Castila iz razloga, ki uradno še ni znan. Zaročenka ustreljenega trdi, da je policist streljal brez razloga, ustreljenemu pa kasneje tudi ni skušal pomagati. Posnetki obeh zločinov so končali na internetu in po ZDA izzvali veliko ogorčenje. Celo republikanci, ki v podobnih primerih vedno pohitijo z izrazi podpore policistom, jih tokrat niso branili.

Upanje na kakšne resne reforme policijskih postopkov je v četrtek skupaj s petimi policisti razblinil Johnson. Policisti so spet junaki in žrtve, ki so vsak dan v nevarnosti, zato jim je dovoljeno več. V ZDA sedaj lahko obenem protestirajo oboji. Nasprotniki policijskega nasilja in nasprotniki nasilja nad policisti.

'Streljanje se je dotaknilo duše naroda'

"Ko so streli morilca zadeli dallaško policijo, so se dotaknili duše naroda," je dejal ameriški podpredsednik Joe Biden. "Tisti, ki so bili ubiti in ranjeni, so varovali tiste, ki so mirno protestirali proti rasni neenakosti. Protestirali so proti pretresljivim dogodkim, ki smo jim bili priča v St. Paulu in Baton Rougu, in smo jih prepogosto videli tudi drugje, priča smo bili preveč izgubljenim temnopoltim življenjem. Naša odgovornost je, da spregovorimo o neenakem obravnavanju policije, prav tako pa je naša odgovornost, da se zavzamemo za policijo, ki nas vsak dan varuje," je dejal.

Žalovanje v Dallasu - 9
Žalovanje v Dallasu - 9 FOTO: AP

Obama spet razdražil republikance z omembo problema z orožjem

 

Ameriški predsednik Barack Obama se je danes ob koncu dvodnevnega vrha Nata v Varšavi ponovno odzval na nasilje v Dallasu. Poudaril je, da Amerika ni razdeljena, kot nekateri namigujejo. V ZDA je "žalost, bes in zmeda ... a je tudi enotnost," je dejal. Dodal je še, da je bil strelec, ki je v Dallasu ustreli pet policistov duševno neuravnovešen in da ne predstavlja Afroameričanov.

Obama je sicer z obsodbo pokola policistov opozoril tudi na problem orožja, kar je pri republikancih izzvalo kritike, da politizira tragedijo. Vendar odzivi glavnih igralcev na ameriškem političnem odru tokrat niso bili tako enostranski kot doslej. Celo republikanski predsedniški kandidat Donald Trump za pokol ni krivil Obame, ampak je izrazil razumevanje obeh strani ter pozival k molitvi, razumevanju in ljubezni.

Obama se je zaradi pokola odločil, da skrajša obisk Evrope za en dan. Danes gre iz Varšave v Madrid, v nedeljo bo potem še obiskal ameriške vojake v Roti, v Sevillo pa ga ne bo, ampak bo v nedeljo zvečer odpotoval domov v Washington. V začetku prihodnjega tedna gre v Dallas na povabilo župana Rawlingsa.

streljanje v Dallasu
streljanje v Dallasu FOTO: AP

Ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch je pozvala k miru, obenem pa sporočila, da nasilje v Dallasu ne sme pomeniti, da se ljudje odpovedo protestom zaradi policijskega nasilja.

Senator iz Floride republikanec Marco Rubio je menil, da je potrebno priznati, da se temnopolti v ZDA bojijo srečanj s policijo.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich, ki je v igri za podpredsedniškega kandidata pri Trumpu, je priznal, da se temnopolti Američani pogosteje kot belci znajdejo v položaju, ko jim pri srečanju s policijo grozi smrt.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v cerkvi v Pensilvaniji odkrito dejala, da je nekaj zelo narobe v ZDA. Pozvala je belce, naj skušajo razumeti črnce, kako se počutijo, ko so v policijski obdelavi, obenem pa je izrazila sočutje do padlih policistov, ki so v Dallasu ščitili pravico državljanov do protesta.

Napovedala je, da bo po zmagi na volitvah namenila milijardo dolarjev za programe urjenja, razumevanja in raziskovanja problema.

Pred pokolom še streljanje v Georgiji

Pokol v Dallasu ni bil edini primer oboroženega nasilja proti policiji zaradi policijskega nasilja. V Georgiji je moški lažno prijavil vlom in potem odprl ogenj na policista, ki je prišel pomagat. V obstreljevanju sta bila oba ranjena.

V Tennesseeju je moški streljal na avtocesti in po aretaciji povedal, da je jezen na policijo zaradi pobijanja temnopoltih. V Missouriju pa je ustavljeni voznik tokrat ustrelil policista.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
10. 07. 2016 13.22
Izzveto iz konteksa; AMerika ni tako razdeljena kot namigujejo nekateri. Tudi Slovenija ni tako razdeljen, ko je čas, stopimo skupaj. Vendar ste vi vedno nekako pri nas.....
?asjeza
09. 07. 2016 21.54
+5
če bi prinas v enem dnevu padlo 5 policistov bi naši naredili taki halo za cel mesec bi poslšali kako je nevarno njihov poklic
macro
09. 07. 2016 21.57
+2
pri nas to poslušamo brez padlega policaja. najbolj nevarno je to, da ga nadrejeni zaloti v avtu , da spita.
Ramzess
10. 07. 2016 10.23
+1
Sami si ga delajo nevarnega, a tega nekako ne dojamejo. Od načina dela in ravnanja so odvisne tudi posledice, ... enostavno.
.jest
09. 07. 2016 21.39
+2
V ameriki že po navadi napišejo, da je storilec napravil samomor, ko se najmanj trikrat ustreli. Nato pa se pohvalijo, da so nadenj poslali robota z bombo in ga pokončali. Resnica pa je najverjetneje v tretji varianti.
Maday
09. 07. 2016 20.32
+13
Amerika razpada tako kot Evropa..kot vsak velika skupina kot vsak imperij..
scipio
09. 07. 2016 21.27
+1
Ne veseli se slovenc teh razpadov, ker se ti po njih, če do njih res pride, godilo stokrat slabše od tega, kar imaš danes. Raze če seveda nisi švercar ali rokovnjač, teh je pri nas vedno bilo precej, pa tudi ta posel je tvegan.
Debely
09. 07. 2016 20.18
+10
Še bolj. In zdaj ZDA probajo deliti še Evropo. Najprej Brexit, zdej se američani kregajo z Rusi...nič ni naključnega.
24UBRISAN
09. 07. 2016 20.04
+3
Naj gredo mnenje o tem poiskat v kak gheto....
macro
09. 07. 2016 19.43
+3
torej če si temne rase, streljaš izključno na belce si duševno neuravnovešen in da ne predstavlja Afroameričanov. kaj pa so potem vsi tisti temnopolti in ostali, ki vidijo v tem streljanju rasizem in sodelujejo v protestih??
macro
09. 07. 2016 19.56
+2
to je neka logika in zavajanje levih, jaz nisem rasist, ker sem temen in streljam na belce, tako je moje versko prepričanje.
kolbek460
09. 07. 2016 19.39
+0
Ka, Samoneli je tud bil Američan
ustup1d
09. 07. 2016 19.36
+19
Hvala Obami in medijim da so ustvarili rasno vojno.
asdfghjklqwertz
09. 07. 2016 19.23
+4
V ZDA je že od nekdaj znano, da če ubiješ policista, te bodo preganjali tudi na drug konec sveta, če je treba. Umrl boš v vsakem primeru, le vprašanje je kako.
Apostol1
09. 07. 2016 19.38
+1
Res je če pa policaj ima namen nekoga ubiti ga pa lahko prav za prav kar precej lahko ,ga že nekako sprovocira da potem vse skupaj izpade kot samoobramba in dokler bo obstajala taka zakonodaja glede orožja se bo to dogajalo z več ali manj žrtvami in brez veznimi govori in izjavami ,ki ne do prinesejo k izboljšanju sedanjega stanja prav nič.
asdfghjklqwertz
09. 07. 2016 20.36
+1
V ZDA je veliko takih pacientov, ki sami hočejo, da jih policaj ustreli ali ubije. Ogromno je takih primerov, da je pištolo potegnil kdo ven samo zato, da so ga potem lahko prerešetali.
Apostol1
09. 07. 2016 20.47
+3
No to ti ne verjamem ,ker če nekdo želi delati samomor ga na ta način redko kdo gre delat ,ker obstaja možnost da se izjalovi in potem ga čaka še kaj strašnejšega to si se ti enostavno izmislil in to je to , čeprav se pa lahko kdo najde tako usekan ampak veliko jih pa ni.
Svalbard
09. 07. 2016 18.37
+22
Nateg z igralci, to je vsakmu k ma kej v glavi jasn. Hočjo zanetit medrasno vojno in s tem uvesti martial law!
kolbek460
09. 07. 2016 18.34
-2
Kdor veter seje veter žanje ,saj malo iim je dal razmišljat
Apostol1
09. 07. 2016 17.06
+8
Zadnji stavek nad njega so poslali robota z bombo , problem bo ko bo obratno to pa v Ameriki ni nobena težava.
VDv1983
09. 07. 2016 17.02
+0
sledol???? upam da mislite sledil
Nowotny
09. 07. 2016 16.23
+12
Kraljicavesolja - Belci smo rasisti, tako kot vsaka druga farba na planetu. V vsakem ga je malo. Tudi v tebi, pa čeprav si tega nočeš priznati, temu pač je tako, če že tvoje komentarje berem. Takoj, ko začneš z svojo propagando, kako nekoga ne maraš, si na dobri poti. Sovraštvo je hudič, boj proti takim, zablodenim osebkom, pa zmeraj krvav.
Saj ni res
09. 07. 2016 17.10
+9
Rasizem je odziv na vsiljevanje tujih vrst, in avtohtoni poskusajo anomalijo odpraviti, isto je pri zivalih, isto je pri rastlinah.
lnemec
09. 07. 2016 16.12
+15
Ameriko ne more uničiti nihče! Amerika se bo uničila sama! verjemite mi.
DonDonDan
09. 07. 2016 16.16
-5
Nowotny
09. 07. 2016 16.28
+4
Amerika se že uničuje sama sebe. Bolj kot se ukvarja z notranjimi problemi, bolj bo ranjiva. Notranjih problemov ima zaradi nezadovoljstva ljudi vedno več, tako da prihodnost ni obetavna. Ni pa nujno, da to pomeni njen konec. Vsekakor pa, lahko trdim, da taki Ameriki, kot jo poznamo so šteta leta.
Ramzess
09. 07. 2016 16.44
+8
Hiša iz kart se ruši, ne glede kako glancajo fasado.
kolbek460
09. 07. 2016 18.37
+1
Temo se reče normalno čiščenje policajskih vrst ,pet policajev i 400 kg sala .
asdfghjklqwertz
09. 07. 2016 19.28
-1
Fantje, kakšna bi še le bila evropa, če bi namesto Evropske unije bili skupna država, kot so ZDA ali pa ... Združene države Evrope ... V Sloveniji imamo res zelo mirno življenje, par umorov na leto, pa še to ga po navadi zakuhajo ljubosumni psihiči. Drugje po evropi so pa umori kot nekaj vsakdanjega. Evo, če bi res imeli Ukrajino za skupno državo v ZDE, kaj bi blo, danes bi mi, kot slovenci bili v vojni z rusijo itd ... Pač, bolj kot si večja država, več je neumnih ljudi, več je priseljencev, več je neupoštevanja zakonov, večja je verjetnost, da se bodo klali med sabo. Drugače pa, vsi tisti, ki pljuvate po ZDA zaradi orožja in kako neumni so ... Če bi v sloveniji lahko vsak državljan imel orožje, vam povem, da bi se klali med sabo, kot za šalo. Ogromno ljudi poznam, ki nimajo orožja doma (vsaj predvidevam) in veliko od teh je sovražnih med sabo - medsosedski spori, ljubosumje itd itd ...
kolbek460
09. 07. 2016 19.37
-1
Povedano drugače ,da ko si vreden samo toliko kot je cena enaga metka tud tvoje ali bilo katerega drugage ni vreden več trudit se moramo da je življenje neprecenlivo in to z spoštovanjem eden drugega in poslušanjem ,
razerznak
09. 07. 2016 15.58
+3
BLM je terroristična organizacija, še njena ustanoviteljica je na fbi most wanted list
hohoho
09. 07. 2016 15.40
+17
Rasist je pobil policaje še rekel je da hoče pobijati belce. Gibanje Black life matters so pa sorošovi plačanci teroristi.
Saj ni res
09. 07. 2016 15.53
+11
Ce bi bila situacija obrnjena, bi vrjetno zaceli graditi taborisca za nas.
kraljicavesolja
09. 07. 2016 15.39
-15
VIdim, da mi je takoj pet rasistov minus poturil, jadnički.
GreenHerb
09. 07. 2016 15.36
+7
za to krivi podorniki BLM (black lives matter) ,ker podpirajo takšna dejanja in pozivajo k streeljanju belih policajev. po statistiki umre več belcev zaradi policije , največ afroameričanov pa umre zaradi drugih afroameričanov. drugače pa all lives matter.