Tujina

Poklon žrtvam z željo, naj se ne ponovi

Mumbai, 26. 11. 2009 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred natanko letom dni je v indijskem Mumbaju deset teroristov sprožilo napade, ki so trajali več dni in zahtevali 166 življenj. Edinemu preživelemu napadalcu sodijo, javnost pa zanj zahteva smrtno kazen.

Indijci so se poklonili žrtvam napadov.
Indijci so se poklonili žrtvam napadov. FOTO: Reuters

V spomin Indijcev in celotnega sveta se je 26. november 2008 vtisnil kot tragičen dan. Takrat je skupina teroristov v finančni prestolnici države Mumbaju sprožila vrsto napadov, ki so trajali več dni in terjali 166 življenj.

Spominska plošča žrtvam napadov v Mumbaju
Spominska plošča žrtvam napadov v Mumbaju FOTO: Reuters
Edini preživeli napadalec Adžmal Kasab je preiskovalcem dejal, da so nameravali razstreliti hotel Tadž Mahal, a jim je zaradi njegove močne strukture načrt propadel. Načrt naj bi bil ubiti 5000 ljudi.

Številni Indijci so na svoje domove pritrdili plakate s sliko vislic in pozivom, naj Kasabu izrečejo smrtno kazen.

Deset teroristov je napade izvedlo na ulicah, železniški postaji in v luksuznih hotelih Oberoi in Tadž Mahal. Tam so tri dni pokale bombe, več sto ljudi so zadrževali za talce. Do trenutka, ko je indijskim varnostnim silam uspelo končati njihovo zasedbo, je umrlo 166 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih. Od napadalcev je preživel le eden.

Indija je za napad obtožila prepovedano pakistansko islamistično skupino Laškar-e-Taiba in izrazila tudi sume, da je napadalcem nudila logistično pomoč pakistanska obveščevalna služba. Zaradi tega so se zaostrili že tako napeti odnosi med Indijo in Pakistanom.

New Delhi je namreč zagrozil, da ne bo obnovil leta 2004 začetih mirovnih pogajanj z Islamabadom, dokler Pakistan ne kaznuje povezanih z napadom in ostro nastopi proti terorističnim skupinam, ki s pakistanskega ozemlja delujejo prek meje. Pakistan ob tem vztraja, da je naredil, kar se je od njega zahtevalo, medtem ko Indija trdi, da to ni dovolj.

Pod mednarodnim pritiskom je Islamabad letos priznal, da so se napadalci v Mumbaj na pot odpravili iz pakistanskega pristanišča Karači in da je bil napad vsaj deloma načrtovan na njihovem ozemlju. V sredo je pakistansko sodišče tudi uradno vložilo obtožnico proti sedmim Pakistancem, ki so osumljeni, da so sodelovali pri pripravi načrtov za napad. Med njimi je tudi Zaki-ur-Rehman Lahvi, domnevno glavni načrtovalec napadov. Vsi trdijo, da so nedolžni.

Po vsej Indiji so se z dvema minutama molka poklonili ubitim.
Po vsej Indiji so se z dvema minutama molka poklonili ubitim. FOTO: Reuters

V Indiji se v spomin na napade odvijajo številne slovesnosti, med drugim molitvena srečanja in policijska parada. Luksuzni hotel Tadž Mahal, ki je bil med napadi v plamenih in med Indijci velja za simbol krvavih dogodkov, je prvo obletnico obeležil z odkritjem spomenika v preddverju, v hotelu Oberoi Trident pa so pripravili spominsko slovesnost za umrle zaposlene in goste.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
26. 11. 2009 17.46
Včasih se sprašujem, Kaj če mene kdaj pripelje pot v tako prestižno hišo in se mi med občudovanjem gredbenega stvarstva zgodi tragedija Nisem bogata in ne želim biti več kot koristna, če mi je že kaj dano, da porazdelim med ljudi. So se tudi mnogi reveži imeli čast srečati s prestižem. Enkrat so celo jedli s srebrnim priborom Eden od njih je želel rostfrei vilice in žlico z opravičilom, da se je skoraj opekel s srebrno žlico. Smo pa imeli ples v hotelu Union v Ljubljani, kar kmalu ne bo več tako. Med našimi skromnimi ljudmi je lepše in po domače Sodobni cesarji ne bodo več jemali naše domačnosti za na dvor, ker poznajo samo denar in zlato. Človekovega bogastva pa ne
LOBANJA
26. 11. 2009 14.16
JEBEM-VAS
26. 11. 2009 08.38