Tujina

Poklon srbskim žrtvam

Sarajevo, 12. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V kraju Bratunac v bližini Srebrenice se je okoli tisoč ljudi poklonilo srbskim žrtvam na območju med vojno v Bosni.

Slovesnosti so se udeležili številni srbski politiki
Slovesnosti so se udeležili številni srbski politiki FOTO: Reuters

Dan po obeležitvi 10. obletnice genocida nad bosanskimi Muslimani v Srebrenici se je v bližnjem Bratuncu kakih tisoč bosanskih Srbov na slovesnosti spomnilo srbskih žrtev na območju med vojno v BiH.

Ob svojcih žrtev so se slovesnosti udeležili srbski član predsedstva BiH Borislav Paravac in zunanji minister Mladen Ivanić ter predsednik in premier Republike srbske, Dragan Čavić in Pero Bukejlović. Srbski predsednik Boris Tadić, ki se je udeležil slovesnosti v Srebrenici, je v Bratunac poslal le svojega namestnika Jovana Simića.

Združenja bosanskih Srbov so nedavno objavila seznam 3287 Srbov, ki so jih muslimanske sile ubile na območju Srebrenice in Bratunca med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Po tem seznamu so bile žrtve stare od devet do 92 let. Številka pa ne ustreza podatkom, ki so jih zbrali sodelavci haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in po katerih naj bi bilo na omenjenem območju ubitih okoli 990 bosanskih Srbov.

Žalujoči na slovesnosti za srbske žrtve vojne (Foto: Reuters)
Žalujoči na slovesnosti za srbske žrtve vojne (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Srbske žrtve naj bi ubile muslimanske vojaške enote pod poveljstvom Naserja Orića, ki mu v Haagu sodijo zaradi krutega ravnanja in umorov civilistov, ovrgli pa so del obtožnice, ki ga je obtoževal požiganja in plenjenja srbskih hiš na širšem območju Srebrenice.

"Želimo, da bi po enakih kriterijih sodili vsem zločinom, storjenim na območju, ne glede na to, kdo jih je storil in katere veroizpovedi je bil," je ob tem dejal predsednik Republike srbske. "Če hočemo zgraditi skupno prihodnost, je edini način ta, da spoznamo resnico o preteklosti. In to resnico moramo spoznati sami, ne da nam jo določa nekdo drug, ki v njej išče politične motive, ne vedoč, da imajo vzroki in posledice tukaj korenine v zgodovini," je dodal.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou