Tujina

'Uresničitev sanj mnogih generacij'

Priština, 17. 02. 2009 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvo obletnico neodvisnosti Kosova so Srbi in Albanci praznovali vsak na svoj način. Eni so se veselili, drugi so protestirali, številni zahodni voditelji pa so mladi državi čestitali za obletnico.

Prvo obletnico neodvisnosti Kosova so Srbi in Albanci praznovali različno. Medtem ko je več deset tisoč Albancev praznovalo na ulicah, je skupščina kosovskih občin z večinskim srbskim prebivalstvom, ki se ga je udeležilo tudi nekaj srbskih poslancev, pred enim letom razglašeno neodvisnost Kosova označila za nično.

Priština
Priština FOTO: Gorazd Dreisiebner

V deklaraciji, ki so jo sprejeli udeleženci zasedanja v Zvečanih, so zapisali, da je Kosovo del enotnega in nedeljivega območja suverene države Srbije. Zavzeli so se tudi za razpustitev vseh inštitucij, ki jih je vzpostavila kosovska vlada, vključno z nedavno ustanovljenimi varnostnimi silami.

Zasedanje, ki je potekalo kmalu po slovesni izredni seji parlamenta v Prištini, so pripravili v znak kljubovanja slovesnostim ob prvi obletnici samostojnosti Kosova, ki jo na ulicah praznuje več deset tisoč ljudi. V Prištini se je zbrala množica, ki navdušeno proslavlja prvo obletnico neodvisnosti Kosova. Ulice so okrašene z zastavami, dijaki in študenti pa so se odpravili na miren sprehod po prestolnici. Mimohod so poimenovali Pohod v neodvisnost.

V kosovskem parlamentu se je že končala slovesna izredna seja. Slavnostni govorci so bili predsednik Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaqi in predsednik kosovskega parlamenta Jakup Krasniqi. Obletnica razglasitve neodvisnosti, ki jo je kosovski predsednik Fatmir Sejdiu označil kot uresničitev sanj mnogih generacij, se bo med drugim iztekla z več koncerti in ognjemetom.

Kosovska spletna stran Koha Ditore poroča, da je predsednik Sejdiu ob dnevu neodvisnosti razveselil kar 62 zapornikov s pomilostitvijo oziroma skrajšanjem zaporne kazni.

Protesti v Novem Sadu

Obletnica neodvisnosti Kosova
Obletnica neodvisnosti Kosova FOTO: Gorazd Dreisiebner

Množica nekaj sto demonstrantov pa je danes v Novem Sadu z nenapovedanim protestom ob obletnici razglasitve neodvisnosti Kosova blokirala več cest. Demonstrante so na svoji poti spremljale številne policijske enote. Po poročanju srbskih medijev se je protest končal brez večjih incidentov, je pa policija prijela najmanj štiri demonstrante. Množico, ki so jo sestavljali predvsem dijaki, so vodili starejši ljudje, ki so nosili majice, na katerih je z velikimi črkami pisalo Srb. Demonstranti so vpili 'Kosovo je srce Srbije', 'Novi sad je srbsko mesto' in mahali s srbskimi zastavami, zažigali so tudi bakle in metali petarde.

V Novem Sadu je že od jutra opaziti povečano število policistov. Tiskovni predstavnik novosadske policije Stevan Krstić je povedal, da so policijske enote razporedili 'preventivno', saj se želijo izogniti incidentom, ki so se lani pojavili ob razglasitvi neodvisnosti Kosova. Dodal je tudi, da policija ni prejela nobene prijave o zbiranju protestnikov.

Stranka G17 plus je današnje proteste v Novem Sadu, ki so jih nenapovedano organizirali zaradi obletnice kosovske neodvisnosti, obsodila in jih označila za šovinistične. V sporočilu za javnost je tudi obsodila vandalizem in šovinistične slogane, ki so jih demonstranti vzklikali med protestom.

Čestitke mladi državi

Kosovskemu predsedniku in premierju sta ob obletnici čestitala tudi ameriški predsednik Barack Obama in britanska kraljica Elizabeta II.

Kljub odločnemu nasprotovanju Srbije neodvisnosti Kosova pa so mladi državi nadaljnjo podporo napovedale zahodne države. Posebni predstavnik EU na Kosovu Pieter Feith je tako Kosovu čestital za napredek, ki ga je dosegel od razglasitve neodvisnosti, in za odločitev, da dosledno uresničijo načrt posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija.

"Kosovo bo svobodna, demokratična država vseh skupnosti," je zatrdil Feith in v imenu mednarodne skupnosti mladi državi obljubil podporo. Pri tem se mu je pridružila tudi ameriška veleposlanica na Kosovu Tina Kaidanow.

Ob prvi obletnici države je na kosovske voditelje čestitke naslovil tudi albanski državni vrh. Kot je v sporočilu kosovskemu premierju Hashimu Thaqiju zapisal albanski premier Sali Berisha, je Kosovo v enem letu doseglo velik napredek. "Jaz osebno in vlada, ki jo vodim, bomo ob vas, da se skupaj soočimo z bližnjimi izzivi," je zatrdil Berisha in dejal, da si bo Albanija prizadevala za skupno krepitev demokratičnih inštitucij, gospodarskega razvoja ter regionalnih in evroatlantskih integracij.

Thaqi bi se sestal s Tadićem

Obletnica neodvisnosti Kosova
Obletnica neodvisnosti Kosova FOTO: Gorazd Dreisiebner

Premier Thaqi je danes sporočil, da je pripravljen na srečanje s srbskim predsednikom Borisom Tadićem ali pa s premierjem Mirkom Cvetkovićem. "Lahko se srečamo tudi v Beogradu, toda le pod pogojem, da bodo pogovori konstruktivni in v korist obeh narodov,“ je dejal kosovski premier. Za Koha Ditore je še dejal, da se kosovske oblasti nikoli niso izmikale uradnim pogovorom. "Beograd bi moral spremeniti svojo politiko do Kosova. Moral bi se tudi ograditi od mentalitete in politike Slobodana Miloševića,“ opozarja Thaqi. Na koncu pa je pozval Srbijo, naj prizna Kosovo.

Predsednik Kosova Sejdiju pa je obtožil uradni Beograd, da ustvarja napetosti na severu Kosova. "Mi bomo še naprej poskušali srbske prebivalce naše države, ki živijo tam (na severu Kosova, op. p.), spodbujati, da se vključijo. Toda mora se izvajati pritisk na Srbijo, da Beograd ne bi mogel več obravnavati tukaj živečih Srbov kot talcev svoje politike,“ je za nemške medije povedal Sejdiju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja