Tujina

Pogumna mladoletna Pakistanka po strelu v glavo okreva že na domu

Birmingham, 04. 01. 2013 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mlada pakistanska borka za pravice deklic do izobrazbe, ki so jo lani talibani ustrelili v glavo, je že zapustila bolnišnico in okreva v krogu domačih. Čaka jo še ena operacija, zdravniki pa so prepričani, da bo z njo vse v redu.

Malala ob odhodu iz bolnišnice
Malala ob odhodu iz bolnišnice FOTO: Reuters

15-letno pakistansko šolarko, ki se je zavzemala za šolanje deklic, zaradi česar so jo ustrelili talibani, so odpustili iz bolnišnice v Veliki Britaniji. Rehabilitacijo bo nadaljevala v svojem začasnem domu v Veliki Britaniji, poročajo mediji.

Talibani so Malalo Jusafzai ranili 9. oktobra lani, ko se je vračala iz šole. Oboroženi moški so ustavili vozilo, v katerem se je vozila in jo ustrelili v glavo in prsni koš. Takoj za tem so jo odpeljali v Birmingham, kjer so jo oskrbeli tamkajšnji zdravniki. V zadnjih nekaj tednih je bolnišnico že večkrat zapustila in obiskala svojega očeta Ziaudina, mater Torpekaj in dva mlajša brata Kušala in Atula.

Zdravniki so prepričani, da bo dobro napredovala tudi v domači oskrbi, konec januarja ali v začetku februarja pa jo čaka še operacija lobanje. "Malala je močno dekle in se je zelo trudila z ljudmi, ki so skrbeli za njo, da je tako dobro okrevala," je povedal zdravnik Dave Rosser.

Malala v objemu ene izmed medicinskih sester
Malala v objemu ene izmed medicinskih sester FOTO: Reuters

Po pogovorih z njo in njenim zdravniškim osebjem so ugotovili, da ji bo koristilo okrevanje v domačem krogu.

Zaslovela je že kot 11-letnica, ko je za pakistansko različico spletne strani britanske medijske hiše BBC Urdu opisala, kako se je njena šola odzvala na ukaz talibanov, da je treba zapreti šole za deklice.

Njena želja po izobraževanju ter njen pogum, da se je uprla talibanom, sta jo naredili za simbol poguma, leta 2011 pa je dobila tudi državno mirovno nagrado.

 

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari jo je v Veliki Britaniji obiskal v začetku decembra, njeni družini pa obljubil, da bo država pokrila vse stroške njenega zdravljenja.

V sredo je pakistanska vlada sporočila, da je njen oče dobil službo v Birminghamu, kjer je na tamkajšnjem pakistanskem konzulatu postal ataše za izobraževanje. Njegov mandat bo trajal tri leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lajnaa
04. 01. 2013 19.10
+15
Vsa čast temu otroku. Upam, da se čimprej spravi na noge in zopet na tipkovnico!
lpower2
04. 01. 2013 16.12
+6
kako se tiste angležinje lepo smejijo. angleži so zakon. !
pr0sac
04. 01. 2013 13.46
+25
Toliko preveč govora in pravic... Talibane, posiljevalce (Indija), morilce Brejvik in podobni v kolikor že niso, vse te razne ki zlorabljajo otroke in podobno nesnago človeštva preprosto zaplinit. Majhni stroški, mala poraba plina, kar ostane se nazaj v sistem z ventilacijo spravi na zalogo. Hitro, tiho, učinkovito, racionalno pa saj smo v dobi kapitalizma, treba razmišljati trezno in ekonomsko.
IamGod
04. 01. 2013 14.20
+8
pr0sac
04. 01. 2013 14.30
+11
še ena tudi ni tako napačna. Vsi teli, ki zganjajo nasilje nad ženskami razne prekle Indijske in talibanske. Prepričan sem, da v zloglasnih moških zaporih bistveno primankuje "žensk". Tja bi jih tudi lahko dali in vsem zapornikom polepšali klimo med betonskimi stenami.