Tujina

Pogrešane najstnike so našli mrtve

Tel Aviv, 30. 06. 2014 21.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Izraelu žalujejo za tremi najstniki, dva sta imela 16, eden pa 19 let, ki so jih pred slabimi tremi tedni ugrabili, zdaj pa so odkrili njihova trupla. Palestinci pa znova trepetajo pred povračilnimi napadi Izraela.

V bližini mesta Hebron na Zahodnem bregu so našli trupla treh izraelskih najstnikov, ki so jih pogrešali od 12. junija. Za njihovo ugrabitev, zdaj pa tudi smrt, so izraelske oblasti okrivile Hamas.

Namestnik obrambnega ministra Danny Danon, ki je novico o najdbi trupel tudi posredoval javnosti, je zato pozval k operaciji za "izbris Hamasa". 

Trije mladostniki so izginili 12. junija.
Trije mladostniki so izginili 12. junija. FOTO: Reuters

Najstniki – dva sta bila stara 16, eden pa 19 let – so izginili, ko so se z avtostopom vračali iz verske šole na Zahodnem bregu. Izrael je takoj obtožil Hamas ter dva člana te palestinske organizacije označil za glavna osumljenca. Sledila je obsežna iskalna akcija, v kateri je umrlo pet Palestincev, več kot 400 pa so jih aretirali, osumljena dvojica pa je kljub temu še vedno na begu.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sklical izredni sestanek varnostnega kabineta, na katerem naj bi razpravljali o izraelskem odgovoru na smrt mladostnikov, palestinska stran pa medtem izraelsko obtožuje, da išče izgovor za uničenje vlade narodne enotnosti, ki jo podpira tudi Hamas.

Prebivalci Zahodnega brega, ki že desetletja zaman čakajo na življenje v miru, pa se bojijo predvsem novih zračnih napadov in drugih maščevalnih akcij Izraela.

Da jih najbrž čaka nov val nasilja, kaže tudi odziv Hamasa, ki je zagrozil, da bodo morebitne akcije za kaznovanje Hamasa odprle "vrata pekla". "Če bodo okupatorji stopnjevali nasilje ali sprožili vojno, bodo sami sebi odprli vrata pekla," je dejal tiskovni predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3