Tujina

Pogovori ob obletnici

Kaliningrad, 03. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ob 750-letnici ruske enklave Kaliningrad je ruski predsednik Putin gostil francoskega predsednika in nemškega kanclerja.

Putin, Chirac in Schröder v Kaliningradu (Foto: Reuters)
Putin, Chirac in Schröder v Kaliningradu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin, francoski predsednik Jacques Chirac in nemški kancler Gerhard Schröder so se v letovišču Svetlogorsk blizu Kaliningrada pogovarjali o pomenu dobrih odnosov med Rusijo in Evropsko unijo.

Voditelji Rusije, Nemčije in Francije so govorili tudi o krizi v Iraku, iranskem jedrskem programu, Severni Koreji in drugih mednarodnih vprašanjih.

Putin je nemškega in francoskega gosta v rusko enklavo in nekdanjo prestolnico Vzhodne Prusije Kaliningrad povabil ob 750. obletnici mesta, ki ga Rusija nadzira zadnjih 60 let. Prav posebni status Kaliningrada, ki je po lanski širitvi unije postal trn v odnosih med Rusijo in EU, naj bi bil pomemben del pogovorov trojice. Moskva namreč zahteva posebne pravice za prevoz potnikov in tovora čez Litvo, da bi zapolnila vrzel med Kaliningradom in preostankom Rusije.

Praznovanje obletnice Kaliningrada pa je povzročilo nove diplomatske napetosti med Rusijo ter Litvo in Poljsko, ki na enklavo mejijo. Ruski predsednik razlaga, da je dogodek notranja zadeva Rusije, srečanje s Schröderjem in Chiracom pa poteka zgolj ob robu slovesnosti.

Voditelji pozdravljajo kopalce na plaži v letovišču Svetlogorsk (Foto: Reuters)
Voditelji pozdravljajo kopalce na plaži v letovišču Svetlogorsk (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

750-letnica Kaliningrada

Kot je poudaril ruski predsednik, je Königsberg v ruski zgodovini igral pomembno vlogo, še preden je prišel pod ruski nadzor: od tu je namreč ruski car Peter Veliki potoval v Zahodno Evropo, kjer je vzpostavil prve stike z Zahodom.

Trije voditelji so se udeležili tudi slovesnosti ob ustanovitvi Kaliningrada. Te so se začele že v petek s koncerti in parado tankov v središču mesta, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi.

Pristaniško mesto, ki danes šteje okoli 430.000 prebivalcev, je nastalo okoli trdnjave, zgrajene leta 1255. Mesto, ki je bilo sedež več pruskih vojvod in kasneje prestolnica Vzhodne Prusije, se je do leta 1945 imenovalo Königsberg. Ime Kaliningrad so mu Rusi nadeli po drugi svetovni vojni, ko jim je pripadlo v skladu s sporazumom iz Potsdama. Poimenovali so ga po nekdanjem predsedniku Sovjetske zveze Mihailu Kalininu.

Ob 750-letnici mesta so odprli prenovljena "kraljeva vrata" (Foto: Reuters)
Ob 750-letnici mesta so odprli prenovljena "kraljeva vrata" (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Putin je ob odprtju "kraljevih vrat", trdnjave, ki so jo restavrirali ob 750-letnici mesta, poudaril, da je "ta zemlja povezana s številnimi dogodki, ki so zaznamovali zgodovino Evrope in naše države". Ob tem je obljubil, da bo Moskva tudi vnaprej skrbela za razvoj Kaliningrada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3