Tujina

FOTO: Pogoj za pomoč so novi rezi, 'država pa jih ne bi prenesla'

Atene/Solun/Berlin, 09. 09. 2012 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V grškem Solunu se je na protestih proti varčevalnim ukrepom zbralo več kot 12.000 ljudi. Vlado, ki se s trojko pogovarja o pogojih za sprostitev pomoči Grčiji, so opozorili, da država ne prenese dodatnih rezov.

V grškem Solunu se je v soboto na protestih proti varčevalnim ukrepom zbralo več kot 12.000 ljudi. Vlado, ki se te dni s trojko mednarodnih posojilodajalcev pogovarja o pogojih za sprostitev pomoči Grčiji, so opozorili, da država ne prenese dodatnih rezov. 

Uveljavitev novih varčevalnih ukrepov je pogoj za sprostitev nove tranše pomoči za Grčijo. Grški premier Antonis Samaras, ki se bo s predstavniki trojke predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) sešel v ponedeljek, je v soboto dejal, da jih bo skušal prepričati v čimprejšnjo sprostitev drugega rešilnega paketa v vrednosti 31,5 milijarde evrov.

Samaras je zagotovil, da je vlada pripravljena izpolniti sprejete obveznosti kljub naraščajočemu nezadovoljstvu javnosti, hkrati pa je Grkom obljubil, da bo tokratni varčevalni paket zadnji.

Protestov so se udeležili tudi upokojenci.
Protestov so se udeležili tudi upokojenci. FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel si medtem prizadeva najti rešitev, s katero bi se izognili izstopu Grčije iz območja evra. Merklovo naj bi po navedbah tednika, ki ne razkriva svojih virov, skrbelo, da bi izstop Grčije sprožil učinek domin, podoben tistemu, ki ga je leta 2008 sprožil propad ameriške banke Lehman Brothers.

Izstop Grčije iz območja evra bi Nemčijo stal okoli 62 milijard evrov. Merklova naj bi se sicer skušala izogniti tretjemu rešilnemu paketu za Grčijo, saj se boji, da ga nemški parlament ne bi potrdil, pripravljena pa naj bi bila drugi paket popraviti s povečanjem prihodnjih tranš in znižanjem kasnejših.

Grška vlada ima sicer na voljo le še nekaj dni za sprejetje varčevalnega programa, s katerim bi v letih 2013 in 2014 prihranili več kot 11,5 milijarde evrov, nato pa ga mora potrditi še parlament. Grški finančni minister Joanis Sturnaras se bo s predstavniki trojke sestal danes popoldne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Strelja?ko
09. 09. 2012 14.38
+3
Kaj se pa oklepate denarja. Izumte raje zastonskost.... Linux distribucja je lep primer kako lahko vse uspe ...
Nina Nubia 1
09. 09. 2012 12.48
+6
zidje so vas spravil do beraske palice sedaj hocejo se berasko palico!!!
mario7
09. 09. 2012 12.31
+9
In koga kaj briga ob koliko miljard EU bi bila Nemčija ob morebitnem iztopu iz EU? Ne povedo pa koliko so pokasirali od Grčije....Eu banda!
Krimsky
09. 09. 2012 12.13
+3
Basen o konju Konj je dobil novega gospodarja, ki je bil zainteresiran zgolj za dobiček od konja, skratka za »donos«. Konj je moral zato več delati za manj hrane, kar bi lahko označili za KONJEV problem. Ker pa vemo, da se investitor ne zna zaustaviti in želi čedalje večji donos, je moral konj čedalje več delati za čedalje manj hrane in na koncu je revež – poginil. V tistem trenutku pa je to že GOSPODARJEV problem. ~ Služiti denar s posojanjem denarja je seveda vražje-briljantna domislica, ki pa ravno tako trči na fizično omejitev. Dolžnik mora za odplačevanje dolgov čedalje več delati, in v tej fazi je to DOLŽNIKOV problem. Z nadaljnjim zadolževanjem dolgovi postanejo smrtonosna past (spirala), in kajpada se lahko primeri, da dolžnik – bankrotira. V tistem trenutku to postane problem POSOJILODAJALCA. ~ Grčijo bi očitno torej radi držali na skrajnem robu, ne sme pa izdahniti svoje zmatrane dušice. Bilo bi bolj pošteno, da Grkom povejo direktno: od vas želimo donos, ne pa da sedaj kar odidete ...
yarrick
09. 09. 2012 12.55
+3
saj politikom so to povedali, narod pa pustili v nevednosti.Ker ne verjamem, da bi se narod pozitivno odzval na tako informacijo....
majorb
09. 09. 2012 10.46
-10
grki ne znajo z denarjem, saj ga mečejo po tleh namesto da bi ga vnovčili
NightWishFan
09. 09. 2012 11.21
+9
Isto bi lahko zdaj rekli za nas, ker smo tik pred istim.... Slovenci ne znajo z denarjem, saj ga mečejo po tleh.... Če prav vsi vemo, da navadni ljudje niso nič krivi in so krivi samo tisti, ki na veliko kradejo.
MISTERIJMISTERIJ
09. 09. 2012 10.32
+5
V Solunu imajo dve ekstremno močni navijaški skupini v Evropi, samo Paokovih navijačev je vedno na štadijonu Tumba po 25 tisoč, da o Arisovih ultrasih ne govorimo, to sta dve navijaški skupini, kejr se navijači drugih klubov ne upajo iti niti na gostovanja. In če bi grki bili tako daleč v tazadnji, in bi se njim odtrgalo, potem Bruselj ne stoji več, takšni fanatiko so.... Vendar očitno Grki še niso tako daleč, da bi se jim popolnoma odtrgalo, ko pa se enkrat to zgodi, potem pa ne bodo samo protesti ampak bo gorelo morje, in to DOBESEDNO
Johnny_Soprano
09. 09. 2012 20.11
kaj ti govoris, nazadnje so bili Rapid navijaci tam pa so jim naredil sceno, da o Hajduku ne govorimo ko so bili v atenah Torcida, so razbili njihovo policijo na stadionu tisti AEKovci pa so jih samo upali obmetavati z nekimi rimskimi sveckami iz varne razdalje. Kar ti hocem reci je to da imajo dobre navijace v velikih stevilkah ampak ko pridejo Balkan boys ali pa kaksni Poljaki gredo lahko samo spat
platon26
09. 09. 2012 10.20
+7
Slovenija čez 2 ali 3 mesece res da pri nas ne bo protestov saj ne takih omembe vrednih bodo pa enaki rezi ker to je samo spiralni efekt če režeš manj zaslužiš in spet moraš rezat tako da srečno Slovencelji še se klanjajte Jankotu hlapcu Bruslja!
yarrick
09. 09. 2012 12.54
+1
ma kdorkoli bo gor, bo gor po zaslugi "elite" tako da narod od tega NE BO IMEL NIČ. še malo pa mi bo čisto vseeno za vse ostale, zase bom že poskrbel da bo prevetril tole krizo kolikor bo le mogoče. Res je, ne bo takih protestov, ker slovenci smo še VEDNO narod hlapcev ! Imamo sindikate ki se "kao" borijo za pravice delavcev a na koncu vsi vemo da požrejo dane obljube in popustij pod pritiski. Imamo kvazi levico in zelo neoliberalno desnico, obe pa delata zgolj v SVOJO korist. Resnično upam, da ste "dobro pripavljeni" na krizo ki je tu, ker ob letu bo stanje veliko veliko hujše kot je danes.Ko bodo prazni računi in polne trgovine, ko bo inflacija neobvladljiva in ko bo narod začel ropati in krasti za prežievtje. pa vso srečo (posebno tistim ki so verjeli napovedim politike in "strokovnjakov" da je krize praktično konec).
NightWishFan
09. 09. 2012 09.58
+6
"Grkom obljubil, da bo tokratni varčevalni paket zadnji." Seveda bo zadnji, vsaj za ta mesec ;)
JezekTekaTeka44
09. 09. 2012 09.55
+3
Naj jim Lady GaGa pošlje ene par mesnih oblek ...
Beno Pavlic
09. 09. 2012 10.34
+8
hrane imajo očitno dovolj saj je na prvi sliki polna ulica zmečkanega sadja
yarrick
09. 09. 2012 12.57
+2
bomo videli ko se bo podobno dogajalo pri nas, če boste istega mnenja....
telstar
09. 09. 2012 09.51
+4
začetek, oziroma nadaljevanje konca