Tujina

Žena Kim Jong Una s torbico, dražjo od letne plače stradajočih državljanov

Seul, 09. 08. 2012 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izdelane iz najboljšega usnja in z zaščitnim znakom, črko D, torbice Christiana Diorja poosebljajo razkošje zahodnega sveta. Temu primerna je tudi njihova cena. Očitno ima soproga severnokorejskega voditelja Kim Jong Una drag okus, ugotavljajo v Južni Koreji.

Ri Sol Ju z Diorjevo torbico
Ri Sol Ju z Diorjevo torbico FOTO: Reuters
Torbice Christiana Diorja veljajo za najbolj prestižne na svetu. Ko se je z eno od stvaritev te modne hiše na nekem dogodku pojavila pred kratkim razkrita soproga severnokorejskega voditelja Kim Jong Una, so v sosednji Južni Koreji in drugod po svetu osupnili.

24-milijonska država, kjer je lakota že vse od sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja stalnica, državo pa so tudi letos prizadele hude poplave, ki so sledile suši, zaradi česar bo hrane spet malo, njene cene pa bodo poletele v nebo, namreč ni kraj, kjer bi glede na življenjski standard večine prebivalcev pričakovali, da bo voditeljeva žena nosila tako drage izdelke.

A severnokorejski režim je znan po tem, da kopiči bogastvo, medtem ko ljudje stradajo.

Obstaja sicer majhna verjetnost, da je torbica ponaredek, ugotavlja južnokorejski časopis JoongAng Ilbo. A skoraj zagotovo gre za original, ki v Seulu stane kar 1300 evrov ali 1,8 milijona korejskih vonov. To pa je celo več od povprečnega letnega prihodka povprečne severnokorejske družine, ki se giblje med 900 in 1100 evri.

Ri Sol Ju z Diorjevo torbico
Ri Sol Ju z Diorjevo torbico FOTO: Reuters

Nekaj čez dvajset let stara Ri Sol-Ju, sicer nekdanja pevka, že vse odkar se je prvič pojavila ob domnevno 28-letnem Kim Jong Unu, daje vtis, da so ji bolj kot tradicionalna oblačila pri srcu izdelki vrhunskih modnih oblikovalcev in oblačila v stilu Kate Middleton ali Carle Bruni.

Njen mož pa očitno nima nič proti in je nekoliko popustil tudi pri oblačilih drugih državljank. V času vladanja njegovega predhodnika so lahko namreč ženske nosile hlače le med delom v tovarnah, zdaj pa je mogoče na ulicah videti tudi dekleta v oprijetih kavbojkah in visokih petah.

Tuje tiskovne agencije sicer poročajo, da je Kim Jong za svojo ženo, preden se je ta z njim prvič pojavila v javnosti, organiziral šestmesečni trening, da bi se v vlogi prve dame znašla kar najbolje.

Un in njegova soproga naj bi se sicer spoznala pred desetimi leti, ko se je on med študijem v tujini vrnil na počitnice, a je njegov oče Kim Jong Il razmerje prepovedal, zato naj bi se Ri Sol-Ju poročila z nekim vojakom.

Un sicer velja za najmlajšega svetovnega voditelja, čeprav ni jasno, koliko natančno je star. Poročil pa naj bi se tudi zaradi boljše javne podobe v družbi, ki ceni zrelost in družinske vrednote.

Od kod režimu milijarde?

Tuje obveščevalne agencije sicer tudi ocenjujejo, da se je Kim Jong Un na položaju voditelja države zasidral hitreje in trdneje, kot je pričakovala večina. Na hitro se je obdal z nekaj zaupnimi svetovalci in se znebil morebitnih nasprotnikov.

V oči bode tudi gradbeni razcvet. V zadnjem času se je namreč pojavljal na odprtjih osupljivih zabaviščnih parkov, proti nebu rastejo nebotičniki, potem je tukaj še preizkušanje in razvoj dragih raket, veliko je govora tudi o izdelavi nove atomske bombe.

Kim Jong Un se zadnje čase redno pojavlja na odprtjih novih gradbenih podvigov.
Kim Jong Un se zadnje čase redno pojavlja na odprtjih novih gradbenih podvigov. FOTO: Reuters Video

Od kod torej prihaja toliko denarja? V časopisu Asia Times Leonid Petrov, predavatelj za korejske študije na univerzi v avstralskem Sydneyju, trdi, da iz naravnih virov.

Gorski del države naj bi po njegovem skrival okoli 200 vrst različnih, a izjemno redkih in dragocenih mineralov. Če imajo zalivske države nafto, naj bi torej Severna Koreja imela minerale, skupaj pa naj bi bili vredni okoli 6 bilijonov dolarjev.

Kim Jong Un po Petrovovem mnenju poleg velikega državnega zapravljanja uvaja tudi novo zunanjo politiko. Čeprav po tradiciji južni sosedi še vedno občasno zagrozi v vojno, naj bi med globoko sprtima državama vendarle potekali pogovori o gospodarskem sodelovanju. Petrov sicer meni, da se bo zaprta država vendarle morala nekoliko odpreti tudi zato, da bi s pomočjo naprednejše tuje tehnologije lahko črpala bogate naravne vire.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRUMPP
10. 08. 2012 18.57
+7
A je Bačovnikova kaj drugačna?
andrej69
10. 08. 2012 17.59
+4
Pa kaj...pri nas neka Duhovnikova hoče imeti za tri leta blamaže pri darsu 70,000 eur....pa nazadnje jih bo koza dobila...
Juzni
10. 08. 2012 17.42
+5
A je pri nas kaj boljse???
Robberto
10. 08. 2012 17.05
-2
Zakaj kažete žene od Kim Jonga, kaj pa žene od Pahorja itd. Tam bi našel poln stvari, A JA! članek bi bil predolg.
bzovc
10. 08. 2012 16.33
+3
A zdaj nas pa še Korejci kopirajo. To pa res ne pelje nikamor več!
SpacePig
10. 08. 2012 15.38
+12
"...A severnokorejski režim je znan po tem, da kopiči bogastvo, medtem ko ljudje stradajo...." . A poznate kakšen režim, ki tega ne počne?
ante-fante
10. 08. 2012 15.09
+7
Najprej sem pomislil, da je to članek o Urškini torbici.:)
a203172
10. 08. 2012 18.27
-4
a stradaš slučajno? ker imamo nekej starega kruha pa bi ga radi dali komu, ki strada.
ODSLUŽILDOB
10. 08. 2012 11.43
+1
lohk pa da je kitajska torbica,tudi kakšen izbrisan nosi D.G.majico pa zihr ni orginal ali pa....
binglec123
10. 08. 2012 16.25
+2
ill_be_back
10. 08. 2012 11.18
+15
isti K je v "našem kapitalizmu". Ker mi nimamo pravega kapitalizma. Če grem jaz firmo odpret in po kredite v banko, mi ne dajo nikoli v življenju, neglede kaj vse naredim. Če gre jankovič, ki je zapufan in ima denar na Cipru, kjer se izogiba davkov, pa takoj dobi v manj kot uri. ...in to so zate isti pogoji ??? my ass so to isti pogoji. Jaz bi tudi govoril, da so, če bi bil sam član elite oz. privligiran.
kadet94
10. 08. 2012 12.47
+6
allahjevelik
10. 08. 2012 14.34
+0
človek, morš se zavedat, da je folk glu.p ko noč in ne bo NIKOLI nič naredil, ker NE MORE. zato prosim, spreglej, kako nespametno je tvoje početje in se nehaj trudit, ker ne moreš doseći ničesar!
ill_be_back
10. 08. 2012 11.14
+7
Sedaj ne živimo v kapitalizmu daleč od tega...ali so pa kapitalizem narobe razlagali v šolah in medijah. Če jaz želim vezti kredit ga ne dobim. Če jaz želim poslovati z državo ne morem. Zakaj je država edino podjetje kjer si prisiljen plačevati davke. Zakaj si nekateri lahko vedno izposdijo drugi pa si nikoli ne morejo ? sedaj imamo sisitem ki se imejue ELITIZEM kje že ime pove, da samo elita lahko del kaj hoče in so vsa pravila in zakonodaja pisana za njih enako je v gospodarstvu kot v privatnem življenju. Mediji so pa podrejeni njim.Mestem ko sodstvo in policija ščitita njih točeta po nas. Z drugimi besedami mi še vedno živimo v totalitarizmu pač v drugi obliki. Namen in vsebina sta pa isti. p.s. Elitizem oz. oligarhija je že vedno obstajala in še obstaja razne odeologije...komunizem, kapitalizem so samo prevleke oz druga embalaža na isti sistem z istimi nameni in vsebino
Freefalling
10. 08. 2012 10.47
-6
Tako je to v komunizmu, kjer so vsi enaki. Eni so bolj enaki kot drugi. Saj je bilo pri nas isto. Ste pozabili? Seveda tudi sedaj nismo vsi enaki, ampak si vsaj ne lažemo v oči.
ill_be_back
10. 08. 2012 11.15
+5
isti * je v kapitalizmu. Ker mi nimao pravega kapitalizma. Če grem jaz firmo odpret in po kredite v banku mi ne dajo nikoli v življenju neglede kaj vse naredim. Če gre jankovič ki je zapufan in ima denar na cipru kjer se izogiba davkov pa takoj dobi v manj kot uri. ...in to so zate isti pogoji ??? my ass so to isti pogoji. Jaz bi tudi govoril, da so, če bi bil sam član elite.
150
10. 08. 2012 10.33
+1
Sploh ne vidim težave. Torbica stane toliko, za kolikor jo je možno prodati. Če nihče nebi dal zanjo več kot 50€ bi bila vredna pač 50€. Cena na vzgor ni omejena.
TRUMPP
10. 08. 2012 09.57
+15
Pri nas je isto. Primer je Kresalka in cote iz Milana.
later
10. 08. 2012 10.07
+2
*se oblastnikom za narod. Narod se bo znašel ali pa crknil samo, da oni imajo vse kar so si zamislili ali nekdaj sanjali.
Hesus_Hristus
10. 08. 2012 09.39
+8
Kakšen komunizem!? Lenina bi razganjalo od jeze če bi videl kaj je po njegovi smrti nastalo iz Sovjetske zveze in Severne koreje! On je bil za sekularizacijo, ne ustvarjanje novih bogov iz predsednikov. Severna Koreja še vlade nima, razen nekaj zgubljenih vojaških duš, posvetenih okostnjakov in debelušnega wannabe monarha.
Freefalling
10. 08. 2012 10.50
-1
Lenin je svoje raje tako izstradal, da jih je umrlo več miljonov od lakote, potem pa je izjavil, da je bilo to koristno za sistem, ker je ustvarilo strah ped oblastjo. Ne ti meni Lenina, lepo te prosim. Zanj je bil samo en bog: Lenin.
Hesus_Hristus
10. 08. 2012 11.58
+1
Kaj, to lakota leta 1917-21 ko je zaradi I.sv. vojne zmanjkalo hrane, in Pravoslavci niso hoteli pomagati, ali leta 31-32 ko je lenin že bil konzerviran?
Sputnik
10. 08. 2012 09.23
+14
hahahahh hahahahha hahahahahahah haaaaaaaahahahahah in v čem je pri nas razlika? a žena od našega predsednika nima za par jurjev nakita in torbic??? najbrž samo ENI njeni čevlji stanejo več kot je plača delavca pa vrjetno stojijo v omari. nakit je vreden sigurno za NEKAJ plač... kaj je drugače potemtakem? smo isti reveži kot korejci s tem da mi sprejemamo tole propagando oni pa ne. nekateri med nami bodo rekli lej te korejce boge ker mediji perejo glave in stem odvračajo pozornost od situacije pred našimi nosovi. nam ne gre nič boljše!!!!!!!
Danijel Fric
10. 08. 2012 09.03
-1
Tega tipsona rabimo v Sloveniji nekaj mesecev, pa da vidite kako hitro bi se pospravilo tajkune in lopove na mesto kamor spadajo. To kar pa nabijajo mediji pa je sigurno pol laži, predvsem vzglednih ameriških demokracij in naše lopovske države. Rajši pod trdo roko, kot pa v državi kjer vlada mafija.
ill_be_back
10. 08. 2012 10.41
+3
hahahahaha tajkuni so del oligarhije veš ;) Le toliko v vednost. Tudi v Sloveniji imamo podobno oligarhijo kot v Severni Koreji. Tam se ji reče komunizem pri nas pa "demokracija" kjer pač delajo FAKE volitve, kjer narod misli, da ima izbiro katere pa v resnici nima saj so vsi "resni kandidati" njihovi.
Freefalling
10. 08. 2012 11.05
-1
Zaradi te "demokracije" kučanova ana ne bo avtomatično predsednica RS in Štrukelj ne njen princ. Ne trdim pa, da mogoče ni takih aspiracij. Delovna mesta z ata na sina v javnem sektorju so pri nas kar običaj.
ill_be_back
10. 08. 2012 14.06
+2
zakaj more biti predsednica ?? to ne rabi, ko pa je njen foter, tolko legalno pokradel, da lahko breskbno živi nadaljnih 10 generacij ! Da pa o vplivih na sodišče, policijo in zakone ne govorimo. Zakaj bi direktno se izpostavljal za predsednika z imenom in priimkom če lahko vedno vladam iz ozadja vedno z drugimi lutkami v ospredju !
vzhod
10. 08. 2012 07.56
-1
b zda u,irajo od lakote v koreji tega ni ;)
lolipoly
10. 08. 2012 05.58
+1
Taka torbica stane okrog $ 2000 USD
Freefalling
10. 08. 2012 10.53
+0
Kozorog65
10. 08. 2012 11.35
+1
tutankhamun
10. 08. 2012 15.46
+1
Rokovnjac
10. 08. 2012 05.39
+9
Dokaz zagrizenim komunistom,kako smo si v diktaturi proletariata vsi enaki,bravo kumaki!
Kozorog65
10. 08. 2012 11.35
Kajetan
10. 08. 2012 05.32
+41
Kakšna dvojna merila, - ko smo imeli kresalovo so njeni uhani stali za vsaj šest let delavčeve plače, - obleke od barbike za letno plačo, - stanovanje jj v ljubljani + hiša za doživljensko delo slovenske družine mama oče dva otroka oba dedka obe babici pa še malo familije zraven, - malo virantovega svetovanja za par let dela SEDAJ SE LAHKO VPRAŠATE - KOLIKO SMO RAZLIČNI?