Tujina

Japonska, Rusija in Kanada protokola ne bodo podaljšale

Durban, 11. 12. 2011 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podnebna konferenca se je končala z dogovorom o začetku pogajanj za nov sporazum, ki bi nasledil Kjotski protokol. EU je pripravljena pristati tudi na podaljšanje Kjotskega protokola, a Japonska, Rusija in Kanada menijo drugače.

Vesela sem, da je 192 držav po napornem, za 36 ur podaljšanem delu uspelo doseči dogovor. Države so sprejele časovnico, ki je nekakšen delovni načrt, po katerem bodo najkasneje leta 2015 sprejele pravno zavezujoč dokument, po katerem bodo svoje zaveze začele uresničevati najkasneje leta 2020. V skladu z načelom enakih, a ločenih odgovornosti. evropska poslanka Romana Jordan Cizelj

Na konferenci pogodbenic okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) so se delegati iz 194 držav dogovorili, da se bodo začela pogajanja o novem sporazumu, ki bi nasledil iztekajoči se Kjotski protokol in h kateremu bi se priključile vse glavne onesnaževalke, ki v ozračje izpuščajo največ toplogrednih plinov.

Pogajanja glede novega sporazuma naj bi glede na dogovor končali do leta 2015, sporazum pa naj bi začeli uresničevati leta 2020.

Pravno zavezujoči sporazum je bil največji kamen spotike na konferenci, ki so jo podaljšali za dva dni, in sicer predvsem zaradi nestrinjanja Indije, Kitajske in ZDA. Indija in Kitajska, ki nista sodelovali pri Kjotskem protokolu, ker sta državi v razvoju, sta zahtevali, da razvite države, ki so v preteklosti najbolj onesnaževale okolje, naredijo več kot države v razvoju. ZDA, ki Kjotskega protokola niso ratificirale, so končni dogovor sprejele, vendar pa se napovedujejo težave v kongresu.

Udeleženke konference so podprle tudi namero o obnovitvi Kjotskega protokola z decembrom 2012, ko se protokol izteče. Takrat naj bi tudi sprejeli odločitev, ali bi ga podaljšali do leta 2017 ali 2020. Medtem ko je EU pripravljena pristati na drugo obdobje zavez, so Japonska, Rusija in Kanada dale jasno vedeti, da protokola ne nameravajo podaljšati, saj da nima smisla, ker ne vključuje največjih onesnaževalk.

Na podnebni konferenci ZN v Durbanu je postalo jasno, da so politiki podnebne spremembe dokončno uvrstili med nerešene svetovne probleme, s katerimi bo treba živeti, je ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Poražena je znanost, pravi in dodaja, da je čakanje na leto 2015 ali 2020 nedopustno in nevarno.
Na podnebni konferenci ZN v Durbanu je postalo jasno, da so politiki podnebne spremembe dokončno uvrstili med nerešene svetovne probleme, s katerimi bo treba živeti, je ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Poražena je znanost, pravi in dodaja, da je čakanje na leto 2015 ali 2020 nedopustno in nevarno. FOTO: Reuters

Glede zelenega sklada, v katerega bi glede na dogovor z lanske konference v mehiškem Cancunu razvite države sprva prispevale 30 milijard dolarjev, do leta 2020 pa 100 milijard dolarjev na leto, ostaja odprto vprašanje, kakšen delež financiranja bi prišel iz javnih virov in kakšen iz zasebnega sektorja.

Ban dogovor  pozdravil

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je pozdravil dogovor, ki so ga dosegli na podnebni konferenci. Dogovor je ključen za spodbujanje večje aktivnosti in ambicioznosti pri odzivanju na izzive podnebnih sprememb, je dejal.

Ban je pozdravil tudi dogovor o oblikovanju drugega obdobja Kjotskega protokola, saj bo povečal gotovost na trgu z emisijskimi kuponi in zagotovil dodatne spodbude za nove investicije v tehnologijo in infrastrukturo, potrebno za boj s podnebnimi spremembami.

"Gledano v celoti ti dogovori predstavljajo pomemben napredek v našem delu proti podnebnim spremembam," je zapisal Ban in države pozval, naj te odločitve hitro uveljavijo in nadaljujejo "s skupnim delom v konstruktivnem ozračju, kot se je pokazal v Durbanu".

Izsekavanje gozdov
Izsekavanje gozdov FOTO: Reuters

Pogajanja so se končala, ko je ministrica dala ultimat

Čeprav je Ban govoril o konstruktivnem ozračju, pa so bila pogajanja v resnici dolga in ostra. Končala so se šele, ko je predsedujoča konferenci južnoafriška zunanja ministrica Maite Nkoana Mashabane postavila ultimat EU in Indiji, da v 10 minutah zgladita spor. Indija namreč ni želela opredelitve, da je dogovor pravno obvezujoč. Evropska komisarka za okolje Connie Hedegaard in indijska kolegica Jayanthi Natarajan sta potem potrebovali 50 minut, vendar pa sta se le dogovorili. Za obe strani je bila namreč sprejemljiva brazilska opredelitev, da mora imeti dogovor pravno moč. 

Nevladne organizacije z različnimi ocenami

Mirno lahko rečem, da je rezultat zasedanja dober ali celo zelo dober, saj imamo drugo ciljno obdobje Kjotskega protokola in sklep, ki naj privede do globalnega celovitega dogovora za vse države. Seveda pa bo v prihodnjih letih še veliko dela. Andrej Kranjc iz slovenske delegacije

Medtem nevladne organizacije izid podnebne konference ocenjujejo različno – nekatere menijo, da dogovor ne prinaša zagotovila o zavezujočem ukrepanju, nekatere pa, da je pomemben korak naprej. Enotne pa so v oceni, da je potrebno čimprejšnje ukrepanje za zmanjšanje emisij in omejitev segrevanja ozračja.

V Greenpeaceu v Sloveniji tako pravijo, da je grenka novica, da so nasprotniki, z ZDA na čelu, uspeli v besedilo vriniti klavzulo, ki bi z lahkoto preprečila, da bi bil prihodnji mednarodni podnebni sporazum pravno zavezujoč. Organizacija Friends of the Earth Europe meni, da podnebna pogajanja tudi letos niso prinesla resničnega napredka v boju proti podnebnim spremembam.

V Mednarodni zvezi za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN) medtem pravijo, da je konferenca v Durbanu vdihnila novo življenje v podnebna pogajanja in da dogovor kaže, da so se vlade pripravljene soočiti z vzroki za podnebne spremembe. V organizaciji Climate Analytics pravijo, da pomeni dogovor velik korak naprej, a hkrati navajajo opozorila znanstvenikov, da je svet še vedno na poti segrevanja ozračja za več kot tri stopinje Celzija in da je dogovor zamaknil odločitve glede zmanjšanja izpustov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skydrol7
11. 12. 2011 22.21
+2
vsi ti dogovori ne veljajo nic,ce niso podpisnice te deklaracije tudi Kitajska,Indija,Kanada,Rusija,ZDA. Vse skupaj je bila to le vaja za pihanje vrocega zraka v zaprtem prostoru?????
Odpri.oci
11. 12. 2011 22.13
+2
\"Na podnebni konferenci ZN v Durbanu je postalo jasno, da so politiki podnebne spremembe dokončno uvrstili med nerešene svetovne probleme, s katerimi bo treba živeti, je ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Poražena je znanost, pravi in dodaja, da je čakanje na leto 2015 ali 2020 nedopustno in nevarno.\" . Ja, res je... poražena je znanost !!!! In to samo zato, ker jo * Lučka KB ponarejajo in prikrajajo za potrebe lastnega napajanja na IPCC evrčkih !!!!!!
rasturator
11. 12. 2011 21.15
Mene pa zanima katero podjetje oz. ustanova je na enem mestu največji onesnaževalec?
Odpri.oci
11. 12. 2011 13.39
+8
Edini, ki so zadovoljni z "Durban Climate deal" so bankirji !!!! Alarmisti so razočarani, ker niso dosegli prepoved dihanja, kurjenja, življenja.... takoj v tem trenutku..... Skeptiki so razočarani, ker se nadaljuje postopno uvajanje birokracije (spet ustanovljen cel kup "agencij, boardov, panellov, advisory grup.....) in nadaljevanje vsem škodljivega Kyoto protokola.... . Bankirji pa si manejo roke, saj so tokrat ponovno (po Cancunu) uspeli "uturiti" svoje ideje o nujnosti "Green Climate Fund" in "International Climate Court", ki bosta napolnila njihove žepe do skrajnosti !!!! . Edini namen te "konference" je bil : ustanovitev "organa obdavčevanja" in "regulativnega organa"... kar jim je v veliki meri uspelo :-(
Odpri.oci
11. 12. 2011 13.27
+4
Način delovanja UN : Konferenca bi se morala končati še v petek..... Ker UN birokratom in IPCC-ju ni uspelo vsiliti svojih laži prav vsem... in je kar nekaj "delegatov" v petek že zapustilo Durban, so ostale "zaklenili" v hotel... dokler ne sprejmejo nek dokument, ki bo vsiljeval fašistične ideje, kot so "mednarodno klimatsko sodišče" in podobno....
Odpri.oci
11. 12. 2011 13.12
+7
Povsod pišejo samo o "climate deal"... ki naj bi bil sprejet.... nikakor pa mi ne uspe najti teksta tega "sporazuma".... Le zakaj ga Alarmisti in fašistične UN tako skrivajo pred javnostjo ?????
darklord1
11. 12. 2011 12.46
+2
V Sloveniji zapremo TEŠ, Jedrsko elektrarno IN POSTAVIMO VETERNICE!!!!!!! Najbolj "beden" se mi pa zdi davek na vozila halooo!! kaj če bi se ta dnar pol porabu za vetrnice, če se že lihk kej plača??!?!! Ahhh ja dragi politiki....
lilijan
11. 12. 2011 12.38
+12
Ni orkana in viharja na Zemlji, ki bi prevetril človeške glave in možgane.Žel.
Turgensis
11. 12. 2011 12.54
+2
na žalost je to dejstvo, pa naj gre za onasneževanje ali kar koli drugega, človek ne bo ukrepal dokler ni prepozno, zato bomo tudi sami sebe pripeljali do izumrtja, žal
Maja Mozgan
11. 12. 2011 12.32
+3
pol se pa sprašujemo od kod toliko neuzdravljivih bolezni....
odprioci
11. 12. 2011 12.34
+6
Turgensis
11. 12. 2011 12.56
to pa pride od onasneževanja. Na srečo se že na veliko uporablja aeroponika za gojenje zelenjave, tako da tukaj ne bo problem onesnaženosti zemlje, saj ta zelenjava raste v zraku in ji dodajamo hranilne snovi v kontroliranih prostorih.
DemokracijaMolka
11. 12. 2011 12.18
+11
S prvim preseljevanjem proizvodnje v države z cenejšo delovno silo smo si podpisali svojo obsodbo. Poti nazaj več ni, saj na primer Kitajska ne bo dovolila, da ne bi več proizvajala skoraj zastonj, ker bi jo to pokopalo. Je pa naredila zelo zanimiv koncept oplemenitenja svojega podcenjenega juana. Zakaj? Največja ironija je, (seveda če jo je kdo pripravljen sprejet oziroma razumeti), pa ta, da ko nam je začela Kitajska posojat, ali drugače povedano nam bo posojala še več, (ker denarja nimamo), bomo kaj kmalu ugotovili, da je bila vseeno srednjeročno, najbolj poceni delovna sila ravno doma. NO TO PA JE ŽE EKONOMIJA ZA TELEBANE.
DemokracijaMolka
11. 12. 2011 12.18
+0
rissp
11. 12. 2011 12.11
+9
Glede globalnega segrevanja res da ni dokaza da ga povzročamo ljudje. Je pa dejstvo, da zastrupljamo zemljo, podtalnico, uničujemo naravo. V zadnjih 100 letih smo uničili velik del tega, kar je narava ustvarjala milijone let... Dokler bo državam (še posebej tistim ki imajo ogromno industrije, ne poskrbijo pa za nove ukrepe proti onesnaževanju,npr. razne filtre, kemikalije puščajo kar v reke, strupene pline spuščajo v zrak ki ga potem mi vdihavamo, čeprav za vse to obstajajo rešitve, ki pa stanejo), dokler bo multinacionalkam pomemben le dobiček za vsako ceno, tudi za ceno naših življenj in življenj naših /ter njihovih) potomcev, se ne bo ničesar spremenilo na bolje, le na slabše... Ni potrebno znanje nobene višje matematike, da si izračunamo, koliko čiste vode, koliko pragozdov, koliko živalskih in rastlinskih vrst in koliko čistega zraka nam bo ostalo v 50, v 100 letih če bomo šli naprej po tej poti... Takšna "pogajanja" seveda ne bodo pripeljala nikamor. Bogati del sveta se je več kot 100 let razvijal in bogatel na račun industrije (tudi na račun onesnaževanja okolja). In ravno ta del sveta, ki je 100 let najbolj onesnaževal okolje, bi rad preprečil ostalim, da bi na enak (poceni - onesnaževanje) način razvijal in bogatel. Tako lahko vsaka od držav, ki šele zdaj bogatijo in se razvijajo (tudi s pomočjo prekomernega onesnaževanja) reče "vi ste 100 let bogateli na ta račun, ne boste zdaj nam preprečevali da ravnamo enako"...
odprioci
11. 12. 2011 12.34
+5
Točno tako. Če bi jih skrbela zemlja bi se ubadali s pravimi ekološkimi problemi plastikav oceanih, GSO, kemikalije v vodi in hrani,.... Američani so v Afriki na naj bolj rodovidni zemlji na svetu naredili kemično industrijo. Če bi delali z glavo ne bi osnaževali in se ne bi moralo odpovedati razvoju.
odprioci
11. 12. 2011 12.03
+6
Kot je bilo dokazano da se Al Gor in IPCC lažejo in da so njihovi dokazi izmišljeni ljudje očitno ne zanima resnica. Trditev da CO2 segreva ozračje je laž ker je dokazano da se CO2 dvigne POTEM ko se začne temperatura spuščati. Delovanje sonca ni konstantno zato se klima na zemlji skoz spreminja. Se spomnite "male ledene dobe" in ""srednjeveško toplo obdobje" kjer je bila temperatura višja kot je naj bolj črni scenari al Gora. In kaj bodo davki spremenili? NAJVEČ CO2 pa spustijo oceani. Samo 0,5% je CO2 v zraku ostalo so kisik in drugi plini.
majorb
11. 12. 2011 10.37
+10
Bojim se, da še prdnit ne bom smel več, kajti to je izpuščanje toplogrednih plinov
Dejan Zajebancije
11. 12. 2011 10.13
+14
Kdor je karkoli podpisal v tem letoviškem kraju v imenu Slovenije, bi moral kazensko odgovarjati za narodnogospodarsko veleizdajo!!!
Dejan Zajebancije
11. 12. 2011 10.11
+15
ZDA in Kitajska nista tako neumni kot EU! EURO gre u k..., oni se pa spomnijo, da bodo še bolj obremenili gospodarstvo in da bo še več davkov ter dražje cene proizvodov? A v takšno Evropo smo si želeli? Zakaj ti neumni EU birokrati za nalašč postavljajo Evropo v nekonkurenčen položaj v svetovnem merilu?
Odpri.oci
11. 12. 2011 09.28
+15
Celo drugi največji zaslužkar zaradi AGW laži... in predsednik IPCC-ja... Rajendra Pachauri je v petek v Durbanu izjavil : “*” Z drugimi besedami.... UN birokratov, okoljskih ministrov in bogato plačanih alarmistov RESNICA IN DOKAZI o zlaganosti AGW sploh ne zanimajo več... važni so samo novi davki in nadvlada BIROKRACIJE, ki se napaja iz teh davkov !!!!
MK02
11. 12. 2011 09.36
+18
In kako nekateri ljudje verjamejo, da bodo novi davki pripomogle k spremembam narave in ustaviti globalno segrevanje. Svet se je spreminjal in vedno se bo znami ali brez nas.
Jimi1
11. 12. 2011 09.25
+13
Evropa bo s tem sporazumom postala le še bolj tehnološko nekonkurenčna napram Indiji in Kitajski.... Izgleda da jama v katero padamo za nekatere še ni dovolj globoka pa jo še naprej kopljejo napram ostalim... Pri vsemu skupaj gre samo za denar, ki ga EU v ta namen pobira gospodarstvu, hkrati pa ga na koncu sama porabi za svojo birokracijo in nenamensko razdeli za namene, ki nimajo ničesar skupnega z ozonsko luknjo, pa CO2... Glavni onesnaževalci so pa itak drugje...
odprioci
11. 12. 2011 12.04
+4
Tako je. Nobenga pa ne zanima plastični otok v oceanih razne kemikalije v vodi in hrani, GSO,...
Platon23
11. 12. 2011 09.22
+12
MKdor vrjame v te zgodbice za laho noč je sramota za človeka ki naj bi premogel nekaj inteligence! Zemlja se bo ogrevala in ohlajala pa če smo mi tu ali ne! Kot da bi delovanje 1 mravljišča lahko vplivalo na ta svet! Pa merila še nisem dosti pomanjšal! Takšna je možnost da mi s svojimi dejanji segrevamo ta planet! Onesnaževanje vodnih virov je pa drugo toda tu bomoo nastradaki mi! Zemlja je to sposobna spucat v kakšnem tisočletju! Tako da ne precenujte svoje vrednosti! To jo ponavadi tisti ki mislijo da so neka super nadduhovna bitja....
Fineliner
11. 12. 2011 09.22
+8
Iz tega ne bo nič, zavajanje ljudi, kot da se dela nekaj Je denar bolj pomemben kot pa ustavljat tovarne zarad podnebja. Narava bo itak naredila svoje za to se ni sekirat.
?rnogled
11. 12. 2011 09.03
+4
Sporazum bo začel veljati 2020,ko bomo že vsi pocrkali.Hvala za rože.Gre samo za denar.Naj nekdo razloži,kaj lahko naredijo za ozračje,proti ozonskim luknjam z denarjem.NIČ.Ne moreš iti gor in z denarjem zaflikati luknje.To je samo pesek v oči,za načelo deli in vladaj.In seveda zraven obilno polniš svoje žepe.Daj mi milijardo €,jo bom pošteno razdelil med upravičence,seveda bom pa porabil za svoje delovanje vsaj 40 %.Še enkrat hvala za rože.