Tujina

Podražitve kruha in peciva?

Moskva/Ljubljana, 03. 08. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Huda suša, ki že nekaj časa pesti Rusijo, eno največjih svetovnih izvoznic pšenice, je uničila petino pridelka. Zaradi tega je cena pšenice poskočila za osem odstokov, najverjetneje pa nas čakajo podražitve kruha in peciva.

Huda suša je uničila petino pridelka pšenice v Rusiji. Slabe vremenske razmere v eni največjih svetovnih izvoznic pšenice, ki so se jim v zadnjih dneh pridružili še požari, zvišujejo cene žit na svetovnih trgih. Cena pšenice na trgih v Evropi je v ponedeljek poskočila za osem odstotkov, pričakovati pa je še dodatna zvišanja.

Pšenica
Pšenica FOTO: Reuters

V juliju so cene pšenice največ skočile od sedemdesetih let minulega stoletja. Strokovnjaki v prehrambeni industriji tako že svarijo pred podražitvijo izdelkov, kot sta kruh in pecivo, v današnji izdaji poroča britanski časnik Financial Times. Strokovnjaki svarijo tudi pred naraščajočimi cenami ječmena, ki bi lahko dodatno prispeval k dvigu cen.

Rusko združenje žitne industrije je zato že napovedalo, da naj bi ruski izvoz letos znašal 15 milijonov ton, potem ko je lani dosegel 21,4 milijona ton. Nekateri analitiki napovedujejo celo izvoz v višini 12 ton in manj. Ruski kmetje namreč ne bodo želeli izvažati, saj cene pšenice na domačem trgu rastejo še hitreje kot v svetu.

Cene pšenice na evropskih trgih so se v ponedeljek zvišale za osem odstotkov, na 211 evrov na tono, kar je najvišja raven zadnjih dveh let. Od konca junija je bila podražitev že skoraj 50-odstotna. Takšno razliko v ceni bo prehrambena industrija težko spregledala, menijo strokovnjaki. Slaba žetev bi Rusijo lahko pripravila do zmanjševanja izvoza pšenice; analitiki pa pričakujejo okoli 30-odstotno zmanjšanje.

Najbolj bo udarilo Afriko

Namestnik ruske kmetijske ministrice Aleksander Beljajev je danes na konferenci o proizvodnji žit v sibirskih regijah v Novosibirsku dejal, da bodo po pričakovanjih vlade letos kmetje v državi poželi od 70 do 75 milijonov ton žit, izvoz pa naj bi znašal 21,5 milijona ton, kar je na ravni izvoza preteklih let. Vlada je zaenkrat še odložila vmešavanje v trgovino z žiti, potem ko je ruska ministrica za kmetijstvo Jelena Skrinik napovedala, da bodo ukrepi uvedeni 4. avgusta. Rusija namreč še ocenjuje škodo in potrebe posameznih regij.

Pšenica
Pšenica FOTO: Reuters

Najbolj pa bodo višje cene žita udarile tista območja, kjer je uvoz najvišji. To pa so Bližnji vzhod, Afrika in deli vzhodne Azije. Končni potrošniki bodo sicer razliko najbolj občutili tam, kjer se cene moke in kruha gibljejo vzporedno. Takšna država je na primer Jemen. Medtem v Evropi in ZDA cene surovin predstavljajo manjši del končne cene kruha in peciva, še opažajo analitiki.

Črnega scenarija ne bo

Čeprav se cene pšenice na svetovnih trgih dvigujejo, o črnem scenariju ne moremo govoriti, je ocenil agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Cene pšenice na globalni ravni rastejo, a to je treba vzeti malo z rezervo, meni Kuhar. "Cene se dejansko krepijo, vendar daleč od tega, da bi lahko govorili o črnih scenarijih," je povedal. Zadeva je namreč kritična v Rusiji, ki je ena večjih proizvajalk, pa tudi precej velikih porabnic žit.

Vendar pa bodo izpad lahko nadomestile druge države, predvsem ZDA in Avstralija. "Ti dve državi imata tako velike zaloge kot tudi dobro letino," je poudaril Kuhar in tako izključil možnost scenarija, kot smo ga videli v letu 2007.

Je pa res, da na trgih trenutno vlada napetost. Žetev še ni končana, proizvajalci pa čakajo. "To je strateška pozicija – tudi tisto, kar je požeto, čaka v silosih in se ne prodaja, zato je ponudba majhna," pojasnjuje Kuhar. Prodajalci, ki imajo pšenico, je tako ne želijo prodajati, ker čakajo, kaj se bo zgodilo na trgu. Kupci pa vidijo, da ni ponudbe, in tako se začne proces dvigovanja cen, pojasnjuje. Kljub temu ni razloga za preplah. "Jaz bi pomiril ton: ni še panike, ni nekega izrednega trenutka," je menil Kuhar.

V EU ne bo večjih šokov

Za oblikovanje cen v Sloveniji je sicer ključnega pomena budimpeška borza, je spomnil Kuhar. Na Madžarskem pa še vztraja neugodno politično-ekonomsko stanje. "Država je že nekaj časa v nekem krču. To se odraža na borzi, tam trgovanje še ni steklo, kot bi moralo v tem trenutku, in ponudba je zelo majhna," opaža Kuhar.

Za Madžarsko in osrednji del Evrope torej večjih šokov na strani ponudbe ni, je pa več krize v velikih žitaricah evropskega pomena. Predvsem Bolgarija in Romunija sta imeli veliko dežja in slabega vremena v času žetve, je dejal in dodal, da višanja odkupnih cen pšenice in kruha pri nas še ni mogoče napovedovati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Goky
04. 08. 2010 00.58
Pa kaj niso govorili, da Rusija ni pomembna za Evropo? Kaj je sedaj to?
itevs
03. 08. 2010 21.36
Zaradi suše v Rusiji si bodo naši trgovci povečali dobiček.
Audy
03. 08. 2010 18.22
Bomo pa torte jedli :)
swedenb@gmail.com
03. 08. 2010 16.52
Huda suša ki pesi Rusijo... nas čakajo podražitve kruha. Kdo vidi to izredno logiko? Ne glede na to kaj se zgodi v tujini, vedno so posledice podražitve.
elan5
03. 08. 2010 16.51
Morte vedet nekaj. če bi bla pšenica čist zastonj, zdaj je skoraj zastonj, kruh ne bi bil nič dražji-cenejši. V kg.kruha je približno kg.pšenice. To je 11 cent. Kaj pa je to od 2 €.kolko stane kruh. Nič. Niti vredno ni.
todokol
03. 08. 2010 16.43
Me zanima, zakaj v naši državi ne izkoristimo naravnih danosti in ne gojimo morda kakšen pridelek sami? Aja točno, tako se je odločila vlada, ker Pahor osebno ne čuti revščine, torej je ni.
vonbos
03. 08. 2010 16.36
bla,bla,bla saj imamo domače
Kajla1st
03. 08. 2010 16.11
pesek v oči!
Ferdo Crni
03. 08. 2010 16.06
Aja!!!!... Zarad RUSOV so podražitve. Res hvala za to novico ki ji seveda absolutno verjamem. Pri nas smo imeli pred kratkim viške pšenice pa so kmetje bentili, da hočejo višjo odkupno ceno pšenice. Od kje se je sedaj vzela budipeštanska borza jaz ne vem. Pri nas smo v planskem gospodarstvu semaforjev in So What Stečajev. Pri nas država diktira cene pšenice in ne neka suša v rusiji. Se pa država zna zgovarjati za podražitve. Ta taktika se imenuje "Pahorjeva izhodna strategija"
Pandemia
03. 08. 2010 14.15
kaj nas utrujate vsak dan s podražitvami. in zdaj naj vam verjamem da bo epilog kot ga vi ponujate. slovenija je statist na svetu in ne player. zato to niso naši problemi, mislim nas smrtnikov. mi vedno enako potrošimo samo da manj dobimo.gospodje gor tocno vejo kje je meja. in se zavedajo da je blizu.
badb0y
03. 08. 2010 14.06
Tud krompirjevi "derivati" gre dor in to za 70% !
elan5
03. 08. 2010 14.05
Pri nas so pšenico plačali 11 cent/kg. Pa zelo dosti so je kupli Italijani. Pa niso komplicirali nič. Naši pa oh in ah. Torej zakaj bi zdaj podražili? Doma ste jo imeli na pol zastonj.
Marija Demec
03. 08. 2010 14.00
rusija z pšenico, USA z nafto.....krojijo sloveniji življenske stroške,.....ne ne ne to imajo naši politiki za izgovor...
andymann
03. 08. 2010 13.48
ko pa cene pšenice padejo, pa ni ne duha ne sluha o pocenitvah kruha.
Aaron-Heydar
03. 08. 2010 13.41
Zakaj pa moramo uvažati pšenico iz Rusije? Saj imamo dovolj kmetijskih površin, da lahko gojimo trikrat več pšenice kot jo potrebujemo!
kolcamož
03. 08. 2010 13.30
v moji denarnici je suša,a lahko dvignem ceno svojega dela???????