Tujina

Makedonski parlament že potrdil nova ministra, podpredsednik EP Gruevskega pozval k odstopu

Skopje, 13. 05. 2015 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je makedonski premier Nikola Gruevski sprejel odstop dosedanje notranje ministrice in prometnega ministra, je parlament že potrdil nova ministra. Še pred glasovanjem je premier dejal, da sta z odstopom sprejela odločitev, s katero bosta pomagala končati politične napetosti.

Makedonski parlament je danes za novega notranjega ministra potrdil Mitka Čavkova, za novega ministra za promet pa Vlada Misajlovskega. O novih ministrih so poslanci odločali, potem ko je premier Nikola Gruevski v torek sprejel odstop dosedanje notranje ministrice Gordane Jankuloske in prometnega ministra Mileta Janasijeskega.

Makedonski premier Nikola Gruevski.
Makedonski premier Nikola Gruevski. FOTO: Reuters

Gruevski je sicer danes pred glasovanjem o novih ministrih hvalil Jankulosko in Janasijeskega, češ da sta z odstopom sprejela odločitev, s katero bosta pomagala končati politične napetosti, ki jih je z objavo nezakonitih prisluhov vladnih uslužbencev zanetila opozicijska SDSM. Poleg ministrov je v torek odstopil tudi šef obveščevalne službe Sašo Mijalkov.

Makedonski in kosovski mediji danes poročajo, da sta notranja ministrica in šef obveščevalne službe odstopila, ker so ju na pogovoru v ameriškem veleposlaništvu soočili s posnetki telefonskih pogovorov predstavnikov obveščevalne službe z enim od vodij in več člani oborožene skupine, s katero se je minuli konec tedna spopadla policija v Kumanovu. "Albanci, zaposleni v obveščevalni agenciji, so po telefonu stopili v stik z oboroženo skupino. Povedali so, da to počnejo po naročilu Mijalkova, ki je od oborožene skupine zahteval, da povedo, kakšno nadomestilo zahtevajo za umik. To pomeni, da je makedonsko notranje ministrstvo z njimi začelo pogajanja," je poročal prištinski portal gazetaexpres.com, ki navaja podatke makedonske agencije INA.

Makedonski portal plusinfo.mk pa je poročal, da sta omenjena s položajev odstopila po pogovorih na enem od tujih veleposlaništev, niso pa navedli, na katerem veleposlaništvu. So pa makedonski mediji poročali, da sta odstopila, ker so člani pete uprave notranjega ministrstva, ki je pristojna za operativo, stopili v stik s člani omenjene oborožene skupine, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Al Jazeera Balkans poroča, da do odstopov prihaja po močnem diplomatskem pritisku na vlado, predvsem pa na premierja Gruevskega. V torek se je tako sestal z veleposlaniki ZDA in pomembnih članic EU. Eno od priporočil je bilo, da vlada prevzame odgovornost zaradi posnetkov, ki jih objavlja opozicija. Po poročanju Bete je napovedan tudi odstop državnega tožilca Marka Zvrlevskega.

Podpredsednik EP: 'Gruevski je ovira na poti k miru v Makedoniji'

Podpredsednik Evropskega parlamenta Alexander Graf Lambsdorff pa je makedonskega premierja Gruevskega, ki poskuša z menjavami nekaterih ministrov doseči politično stabilnost v državi, pa mu to ne uspeva najbolje, pozval k odstopu. To je edini način, da se reši kriza v državi, pravi Graf Lambsdorff.

Nasilje in vsesplošni protesti po državi kažejo zelo vznemirjajočo sliko, je dejal evropski veljak. "Gruevski se mora umakniti, saj je ovira na poti do umiritve medetičnih trenj, kot tudi ovira za nove volitev, ki naj bi potekale v ustreznih demokratičnih razmerah," je dejal Graf Lambsdorff in dodal, da je regija "znova na robu državljanske vojne".

Prav tako je pozval, da nemška zvezna vlada čim prej zavzame stališče in podpre takšno rešitev za Makedonijo. Če bosta Nemčija in Evropa predolgo tišali glavo v pesku, bodo množice beguncev z Balkana kmalu preplavile evropska mesta.

Vodja opozicijskih socialdemokratov SDSM Zoran Zaev je ocenil, da pomenijo odstopi korak h koncu vladavine Gruevskega in dokaz avtentičnosti prisluhov, ki so jih objavili, s tem pa tudi "nezakonitosti in kriminala Gruevskega in vrha oblasti".

Kaj je v ozadju napadov?

Minuli konec tedna je bilo v operaciji proti oboroženi skupini v Kumanovu ubitih osem policistov, 37 je bilo ranjenih. V spopadih je bilo ubitih 14 napadalcev, 30 so jih prijeli. V ponedeljek so jih ovadili zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti, saj naj bi načrtovali teroristične napade v Makedoniji.

Medtem ko so nekateri mediji poročali, da naj bi bila v ozadju napadov ideja velike Albanije in etnična nesoglasja med Makedonci in Albanci, pa je vedno več analitikov prepričanih, da gre za politično ozadje, saj je javnost zelo nezadovoljna z vladajočo politiko premierja Gruevskega in že več tednov zahteva njegov odstop.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAF1
13. 05. 2015 22.31
+6
To pomeni Gurevski odstopi, opozicijske bande pridejo na oblast in podarijo Albancem del ozemlja. Jaz sem še vedno prepričan da se gre za veliko Albanijo in Makedonci so noro zabiti če bodo tole dopustili.
Mb128
13. 05. 2015 19.24
+3
Podpredsednik Ep pozval Gruevskega k odstopu. Šmrc, Janša pa v jok. Sploh če vzamemo v obzir to kar je naš one and only demokrat zganjal glede Gurevskega in Zajeva na Twiterju. In to celo, si moreš misliti, v angleščini. Hja, ti presneti kumunisti prav zares! Nikoli namreč res ne veš, kje tiči, kje se skriva kakšen kumunist zares!
br.0001s
13. 05. 2015 17.21
+9
a zaj se pa lahko komentira?? so strici dovolili....
ljx
13. 05. 2015 16.34
+15
Kako bi Britanci regirali na tole,če bi iz Irske IRA prišla delat kažin v Anglijo?
ljx
13. 05. 2015 23.17
+1
SE strinjam,ampak point je v temda sta oba iz druge države.
ljx
13. 05. 2015 16.31
+13
Kako spretno in načrtno mediji lansirajo teorijo o povezanosti vlade in oborožene skupine,kot da bi tekmovali kje bo kdo dobil pravi namig,a vse so načrtovane laži za lažjo. Tudi montiranost posnetkov je vprašljiva,čeprav so avtentični se jih lahko zmontira izven konteksta. Glavno vprašanje je,kako to da na Kosovu od koder so prišli te teroristi,od katerih nekateri nimajo problema niti oditi do Sirije,se tam mal boriti in potem vrniti nazaj,ne poteka nobena preiskava? Če bi recimo kdo iz Srbije prišel tja,bi nato sedaj že bombardiral Beograd.
dostojevski II
13. 05. 2015 15.20
+15
V Makedoniji je potrebno zamenjati oblast ! Načrtovani naftovod Rusija, Turčija, Grčija, Makedonija, Srbija, Madžarska je potrebno preprečiti !!! In Makedonija je najšibkejši člen v tej verigi, zato je potrebno zrušiti oblast in postaviti vazale, ki bodo poslušno izvrševali ukaze ZDA in EU.
pepikrlinca
13. 05. 2015 19.53
+4
ja, orlovi sinovi bi bili zelo srečni, če bi jim EU šenkala še makedonijo
dostojevski II
13. 05. 2015 15.06
+9
Podoben scenarij kot v Ukrajini. Najprej nemiri, potem žrtve, na to pozivi iz EU in ZDA k odstopu legalno izvoljenega predsednika. Gruevski je Janukovič !!! Če ne bo odstopil se bodo krvavi nemiri nadaljevali. Še danes ne vemo, kdo je oborožil upornike v Kijevu, tako kot ne bomo izvedeli kdo je oborožil in poslal teroriste v Kumanovo.
juventino
13. 05. 2015 14.47
+5
Vse se bo vrnilo enkrat,to je naše,ne damo,nikoli
Olcar 1
13. 05. 2015 14.46
+23
tale graf dela za albance..gotovo je dobil masno podkupnino..milosevic bi jih bil spucal, pa mu niso pustli, zdaj pa delajo sranje vsepovsod po bivsi yugi
AlternativeFacts
13. 05. 2015 14.39
+16
Jaz imam še boljšo idejo. Naj Makedonija postane avtonomna republika Kosova...Mislim, kere ti to pr'bijajo teli EU koruptivneži....
Salamandros
13. 05. 2015 13.28
+24
Vse je bilo podkupljeno iz strani Amerike. Vsi vemo, da je Albanka mafija kupljena in dela za interese ZDA. So že predlagali predsednikov odstop, da bodo naštimali svojo lutko, ki bo preprečila izgradnjo plinskega voda.
strel?ek
13. 05. 2015 14.21
+14
tukaj gre za interese ZDA,ki podpira teror na tem območju,imajo največjo bazo na Kosovu,očitno teroristov za izvrševanje nalog, ki prinaša lastništvo in naravna bogastva,kar so že zasedli,a ne...
dr.dare
13. 05. 2015 13.20
+46
Zanimiva interpretacija.... pridejo teroristi iz sosednje države in po novem se temu reče državljanska vojna!!
strel?ek
13. 05. 2015 14.24
+14
vse v imenu "demokracije"ki je ZDA tako uspešno izvaja po celemu svetu,a Evropa izčrpana od MMF politike vse globlje tone in ni videti konca,a ne...
Maltežan
13. 05. 2015 13.07
+38
kaj ko bi odstopil podpredsednik EPja? kaj se ima on za vtikat v notranje zadeva Firoma?
scar_face
13. 05. 2015 13.06
+7
Vsaka država ima svojega Ivana, ki se drži stolčka kot pijanec plota.
Hilarij71
13. 05. 2015 14.57
+2
Popolnoma zgrešena primerjava. Na vseh nivojih.