Tujina

Podpis kljub protestom Rusije

Varšava, 20. 08. 2008 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
42

Ameriška državna sekretarka Riceova in poljski zunanji minister Sikorski sta podpisala sporazum o protiraketnem ščitu. Postavitvi ščita močno nasprotuje Rusija.

Riceova je sporazum podpisala skupaj s poljskim zunanjim ministrom Sikorskim.
Riceova je sporazum podpisala skupaj s poljskim zunanjim ministrom Sikorskim. FOTO: Reuters
Ameriška stran se o postavitvi protiraketne obrambe dogovarja tudi s Češko, s katero je podoben sporazum podpisala že julija. Oba sporazuma morajo, da bi postala veljavna, sedaj potrditi še poslanci češkega in poljskega parlamenta, poleg njiju pa tudi predsednika obeh držav.


Kljub ostremu nasprotovanju Rusije o postavitvi ameriškega protiraketnega ščita, sta vodja ameriške diplomacije Condoleezza Rice in poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski danes v Varšavi podpisala sporazum o protiraketnem ščitu. Podpis predstavlja novo zaostritev v ameriško-ruskih odnosih.

Čeprav ZDA zatrjujejo, da je ščit obramba proti Iranu, je Moskva prepričana, da je uperjen proti njej in njenemu arzenalu strateških jedrskih raket. Namestnik načelnika generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin je že dan po dogovoru med ZDA in Poljsko opozoril na rusko vojaško doktrino, ki predvideva tudi uporabo jedrske sile proti državi, ki aktivno podpira drugo jedrsko silo.

Poljska in ZDA sta se sicer o postavitvi ščita dogovorili že v četrtek pretekli teden, danes pa dogovor tudi uradno potrdili s podpisom. "Pogajanja so bila zelo težavna, vendar prijateljska," je po podpisu sporazuma dejal poljski premier Donald Tusk. Z današnjim podpisom so se namreč uradno končala več kot leto dni trajajoča pogajanja o postavitvi dela ameriške protiraketne obrambe na Poljskem, strani pa sta po besedah Tuska "dosegli glavne cilje, kar pomeni, da sta tako Poljska kot ZDA bolj varni".

Dogovor predvideva, da bo na Poljskem postavljenih deset prestreznikov raket, ki jih bo dopolnjeval radar v sosednji Češki. Protiraketni ščit naj bi zgradili med letoma 2011 in 2013, s tem pa naj bi bilo na Poljskem nameščenih tudi nekaj sto ameriških vojakov, ki bi vzdrževali ameriško vojaško oporišče.

Poljaki postavitev protiraketnega ščita večinoma podpirajo, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je v ponedeljek objavil poljski dnevnik Rzeczpospolita. 58 odstotkov Poljakov ščit podpira, 37 odstotkov vprašanih pa mu nasprotuje. Dobra petina vprašanih meni, da postavitev tovrstne obrambe na poljsko varnost ne bo imela vpliva, 45 odstotkov pa jih je prepričanih, da bodo zaradi postavitve ščita bolj varni.

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DarthRevan
24. 08. 2008 11.16
DedekLakai, nič ne zamujaš, eximovi odgovori ponavadi sestojijo iz stavkov tipa "Jaz sem tak car ti si pa komunajzarski nagect". Res nič za zamudit.
exim@t-2.net
22. 08. 2008 16.24
dedeklaai-odgovora ti ne morem poslati, ker so me novinarji skenslali. Kaj hočemo, demokracije v novinarstvu jih uči fante, ki za to niti šol nima: kajne Gregor Repovž. Ima pa fante pedigre, to pa ima, ja!
DedekLakai
21. 08. 2008 19.54
@exim A ti si na glavo pado ko si bil mali al kaj? Al maš neumne starše ki podpirajo ameriko? Povej mi, kaj za hudiča je dobrega naredila amerika v zgodovini? V prvi pa drugi svetovni vojni je podpirala na začetku obe strani dokler niso sami not stopli zaradi svojih iteresov. VIetnam je bil en velik pokol on pravzaprav vojna proti svojim vojakom ker so jih pošiljali v smrt. Potem Afganistan inj Iraq. Dve nelegalni vojni kjer so totalno uničli državi zato da bojo meli mal več nafte. In odgovor amerike na vse to je: "želimo pomagati ljudem, za demokracijo"!!. Torej če američani res želijo pomagat folku naj pošlejo vojake v afriko, naredijo mir tam, naj končajo genocide in pokole, naj končajo lakoto... Aja saj res AFRIKA NIMA NAFTE!! In Rusi niso komunisti več tak btw. IN ja jaz damn prav da Rusija nasprotuje Ameriki, sam kot sem že nekje drugje povedal, me je strah da lahko to privede do tretje svetovne vojne.
deadea
21. 08. 2008 16.05
zaradi takih kretenov je lakota in nerazvitost prisotna. zaradi kretenov ki forsirajo demokracijo
hakihak
21. 08. 2008 16.05
exim ti si pisal o kučanu in BG in arhivih na forumu o protiraketnem ščitu, ne da si zašel s teme, zašel si iz razuma in pristal v temi!!!!! kaj pa misliš, da ti bodo nudli ZDA? nič, cepec si če misliš, da ti bojo pomagali, saj veš tisto: sam si pomagaj in ..... boš pa prav kmalu videl, ko bodo rusaki pokazali zobe, jaz upam da ne!!!!!!!!!!!! vidim pa da živimo v državi, ki ima 2 stranki in še to dve socialno demokratski stranki, ki se jebejo med sabo. kje je zdaj demokracija, več strankarski sistem..., ki ga zagovarja desnica, če je rezultat 1:0? 1:0 za socialno demokracijo? KATERO?
deadea
21. 08. 2008 16.03
treba bo na vzhod, da se ubezi pred "demokracijo", se refresamo in pohodimo prave teroriste ;D
hint
21. 08. 2008 15.34
u k... pa te ZDA!!!
exim@t-2.net
21. 08. 2008 14.28
hakihak: ti si prvi zašel s teme. Je pa to tipično za nagce: naredijo lumparijo in s prstom pokažejo na drugega. 1:0. Amen! Še tvoja Mladina ni uspela potvoriti rezultatov. Kar se pa teme tiče: končno, sicer pa sem Poljakom vseskozi verjel. Je bilo dosti komunizma in Jaruzelskega generalovanja, so rekli. In imajo demokaracijo.
brankasrbijanka
21. 08. 2008 14.22
Demokratična diktatura ZDA....
hakihak
21. 08. 2008 14.13
exim kako 1:0 a zdaj pa tekmujeten komunisti proti komunistom? to sploh ni bila tekma ampak prijateljsko srečanje, tekma se bo začela, ko bi na igrišču jelinčič, proti njemu je pa vaš JJ lolek, kar se tiče tv nastopa!!! sicer se pa tu piše o protiraketnem ščitu, ker vem, da nisi nepismen in da znaš brat se drži tega!!
exim@t-2.net
21. 08. 2008 13.30
hakihak: iz tvojih ust je to kompliment-saj veš, dva minusa dsta plus. Žaljivke so pa tvoj zaščitni znak, h katerim se zatečeš, ker nimaš argumentov. JJ:Pahor = 1:0 za nas. Veš to?
hakihak
21. 08. 2008 13.07
exim ti ne da si cepec, ti si za zdravljenje. ti si zelo resno bolan in oprosti mi za vse žaljivke, ki sem ti jih kdaj izrekel. priporočam ti čimprejšni obisk v LJ Polje, pa ne se bat, ti bodo pomagali, če se še da!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ko-markovec
21. 08. 2008 10.23
lolek...ti si tako omejen in glup !!!! pojdi v McDonalds da se osvežiš...:)
ajrolaf
21. 08. 2008 09.36
Pa itak si bojo Rusi zmislili kako orožje, ki lahko zajebe ta raketni ščit, samo Rusi nočejo spet prit v arms race, kot Američani temu pravijo. Pa še nekaj...Rusi so edini na svetu, ko imajo aktiven in sproban raketni ščit, le da je na Ruskem ozemlju. Nič, na Antarktiko postavijo rakete, pa je problem rešen. Ker če bodo spet tekmovali v oboroževanju, bojo Rusi spet obubožali, Američani pa živijo od orožja. Še nekaj, kar se tiče raket, so Rusi daleč spredaj pred USA. Po moje Evropa nič ne bo profitirala od raketnega ščita, samo bo še bolj ogrožena, ker bojo Rusi obrnili jedrsko orožje proti državam, ko so vpletene v ta ščit. Itak se tu gre samo za dnar, da se orožje čimbolj razvija, toti ščit , kak poročajo, sploh ne špila ampak je bolj za reklamo oz. zastraševanje. Tak ko Iranske rakete:)
exim@t-2.net
21. 08. 2008 08.11
billnebill: tako je! Bravo Amerika! Kako je možno, da samo komunistične države še podpirajo Rusijo? Torej: Srbija, Kitajska, Slovenija-.neuradna politika seveda s Kučanom in mediji na čelu? Aha, Kučan se boji BG in arhivov. To bo to! Mediji pa kot politi cucki sledijo upokojencu. Komaj čakam razkritja imen novinarjev, ki so bili podkupljeni. Sem 110%, da jih je večina na POPTV, Dnevniku. Komaj čakam!
ServerAUTOMATIC
20. 08. 2008 22.39
Ruse čim prej spametovat, da ne bodo srali še naprej! Bravo Amerika, Ruse po nosu, da bomo že enkrat imeli mir.
billnebill
20. 08. 2008 22.39
sam komentarje zbnajo brisat in pišejo same lazi!!!!
billnebill
20. 08. 2008 22.39
tej pop tvjevci so pa res nesposobni
ServerAUTOMATIC
20. 08. 2008 22.33
BravioPioljska. Rusi vas ne bodo nikoli več terorizirali in pobijali. Bravo Ameriki za pomoč. Rusi pa naj nehajo srat.
Navihanko
20. 08. 2008 22.10
Amerikanos kavbojs izivajo ranjenega medota. Upam, da Lek izvaža tja dol Persene, da jim ne bo počil film, ker potem se bomo res igrali s kamenčki.... Ni prav, da se to dela ker ta ščit je provokacija za ruse in namenjen samo proti njim in nikomur drugem. Iranci ne bodo poslali rakete proti Rusiji in nato bodo nad Moskvo zavile levo proti Poljski....