Tujina

Podnebno konferenco v Marakešu sklenili z načrtom za izvajanje pariškega sporazuma

Marakeš, 19. 11. 2016 09.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na podnebni konferenci v maroškem Marakešu so pogajalci iz skoraj 200 držav po dolgotrajnih pogajanjih dosegli kompromis glede delovnega načrta za izvajanje pariškega sporazuma. Konferenca, ki se je začela 7. novembra, se je s tem končala.

Na konferencah se ponavadi pogovarjajo o določitvi ciljev, sporazumov in podobnih izjav. Tokrat pa je šlo za to, kdo se bo kdaj s kom in v kakšnih okvirih pogovarjal, kako uresničiti pariški dogovor. Na primer, da bodo svoje cilje o zmanjšanju ogljikovega dioksida vsi izračunali po istih pravilih.

Lani doseženi pariški sporazum, ki je začel veljati 4. novembra, svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

"Prva podnebna konferenca po pariškem dogovoru se je izkazala kot konferenca za uresničevanje dogovora in skupno ukrepanje," je po koncu pogovorov v Marakešu dejala izvršna sekretarka Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) Patricia Espinosa. Pri tem je izpostavila 80 milijonov dolarjev, namenjenih državam za prilagoditev na podnebne spremembe ter napredek pri oblikovanju pravil za uresničevanje pariškega sporazuma.

Na podnebni konferenci v Marakešu so dosegli kompromis glede delovnega načrta za izvajanje pariškega sporazuma.
Na podnebni konferenci v Marakešu so dosegli kompromis glede delovnega načrta za izvajanje pariškega sporazuma. FOTO: AP

Zelo pomemben dosežek konference, ki se je končala s šesturno zamudo, je tudi dogovor, da morajo biti vsa tehnična pravila za izvajanje pariškega sporazuma po letu 2020 dokončno oblikovana že leta 2018.

"V preteklih dveh tednih smo skupaj z zavedanjem odgovornosti pogledali v prihodnost," je dejal maroški zunanji minister Salaheddine Mezouar, ki je vodil pogajanja. V dobro vseh se je treba izpogajati "veliko pred letom 2020", da bomo zavrli podnebne spremembe, je dodal.

Politike, diplomate, novinarje in opazovalce je na konferenci komajda kaj zaposlovalo bolj kot pa zmagovalec ameriških predsedniških volitev Donald Trump, ki ne verjame v podnebne spremembe in bo januarja postal najvplivnejši človek na svetu. Premier Fidžija Frank Bainimarama, čigar država že močno občuti posledice podnebnih sprememb, ga je povabil na obisk v otoško državo, kjer bi si lahko iz prve roke ogledal posledice podnebnih sprememb.

Delegati na konferenci so jasno poudarili, da bodo, če bo treba, tudi brez ZDA neovirano nadaljevali delo. "Takšna globalna enotnost pri podnebnih spremembah je nekoč bila nepojmljiva, zdaj pa je ni mogoče ustaviti," je dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Mun.

Veliko pohval je bila na konferenci deležna Kitajska, največja proizvajalka toplogrednih plinov na svetu, druga največja država na svetu in skupaj z ZDA odločilna za zaščito podnebja. "Kitajska namerava izpolniti in spoštovati svoje obveze, dane v okviru pariškega sporazuma," je dejal posebni odposlanec za podnebne spremembe Xie Zhenhua. Boj proti segrevanju ozračja je nepovraten. Zato je zelo modro, priključiti se prizadevanjem, je dodal.

"Gremo v pravo smer in to je razlog za optimizem. Danes in konec tedna proslavljajmo uspeh v Marakešu, v ponedeljek pa se vrnimo k delu. Vsekakor je treba narediti še veliko," je ob zaključku konference še dejala Espinosa.

V Marakešu so tudi sprejeli končno izjavo, ki poudarja, da je boj proti podnebnim spremembam nepovraten. Prihodnje leto bo konferenci predsedoval Fidži, a bo zaradi logističnih vzrokov potekala v Bonnu. Leta 2018 bo nato na vrsti Poljska.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1airbus
19. 11. 2016 11.06
+4
podnebna konferenca je en velik biznis,koristi pa nobene
Racio
19. 11. 2016 13.42
dzek.the.ripper
19. 11. 2016 15.12
+2
Racio ne, najbolje, da vsako leto kupiš nov avtomobil, ker ti pravijo, da je to v dobro ekologije npr.
bu?e24 1
19. 11. 2016 10.38
+8
Gledu sm dokumetarc economic hitman tm povejo kako se je ze v 80 zateralo in nacrtno unicilo usak izum ali napredek v energiskem predelu samo zato ker so banke mele ulozene investicije v obstoječe firme ki so ze drzale monopol dones so te corporacije se vedno na vodilnih polozajih z bankerskim blagoslovom
modrook
19. 11. 2016 10.15
+5
In verjetno je vsak pogajalec prisel na konferenco kar s svojim letalom...
1airbus
19. 11. 2016 11.07
+1
modrook
19. 11. 2016 14.08
dzek.the.ripper
19. 11. 2016 10.09
-2
Kakšen paradoks, na eni strani se sela panika zaradi višanja temperatur, po drugi pa se vabi trume muslimanov v Evropo.