Tujina

Pahor: Podnebni sveženj je priložnost

Bruselj, 12. 12. 2008 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.H./STA/T.Š
Komentarji
22

Pahor v dogovorjenem podnebno-energetskem svežnju vidi priložnost za Slovenijo. Po njegovi oceni so stroški in koristi, ki jih bodo od svežnja imele države, pravično razdeljeni. Okoljske organizacije pa so do svežnja bolj kritične.

Voditelji držav Evropske unije so po težavnih pogajanjih danes dosegli politični dogovor o podnebno-energetskem svežnju. "Kar smo se dogovorili, je dobra razvojna priložnost za Slovenijo, za nova delovna mesta, usmerjanje prihodkov iz prodaje emisijskih pravic v razvojno usmerjene politike," je dogovor komentiral predsednik slovenske vlade Borut Pahor. Po njegovem mnenju je treba podpreti predvsem izvoznike, jim dati priložnost, da "bodo povlekli voz industrije in gospodarstva naprej".

Predsednik slovenske vlade je zadovoljen s podnebno-energetskim svežnjem.
Predsednik slovenske vlade je zadovoljen s podnebno-energetskim svežnjem. FOTO: Reuters

Med pridobitvami, ki jih omenjeni sveženj prinaša Sloveniji, pa je premier izpostavil, da se v svežnju upošteva ''možnost, da gozdovi predstavljajo prostor za zmanjšanje emisij, zagotovilo, da se bo pri delitvi stroškov in koristi upoštevala razvitost držav članic, možnost povečanja emisij za štiri odstotke, zagotovilo, da bo industrija jekla in aluminija ustrezno zaščitena pred nelojalno konkurenco".

Stroški in koristi podnebno-energetskega svežnja bodo po Pahorjevih besedah pravično razdeljeni.

Po Pahorjevih besedah smo lahko Slovenci in Evropejci zadovoljni z dogovorom. "Stroški in koristi podnebno-energetskega svežnja bodo pravično razdeljeni med države članice," je ocenil.

EU se je marca lani zavezala, da bo do leta 2020 zmanjšala izpuste ogljikovega dioksida za 20 odstotkov, povečala delež obnovljivih virov na 20 odstotkov ter za enak delež izboljšala energetsko učinkovitost, sedaj pa je očitno, po zapletenih pogajanjih, uspela sprejeti politični dogovor o uzakonjenju teh zavez v okviru podnebno-energetskega svežnja.

Zasedanja v Bruslju se je poleg Boruta Pahorja udeležil tudi zunanji minister Samuel Žbogar.
Zasedanja v Bruslju se je poleg Boruta Pahorja udeležil tudi zunanji minister Samuel Žbogar. FOTO: Reuters
Okoljske in razvojne organizacije so današnji dogovor o delitvi prizadevanj, ki postavlja nacionalne cilje za izpuste, ki niso zajete v shemi trgovanja z emisijami, opisale kot neskladnega z dolgo obstoječim ciljem EU o omejevanju globalnih povprečnih temperatur pod dvema stopinjama Celzija.

Po stalnih intenzivnih pogajanjih o delitvi bremen v okviru tega zakonodajnega svežnja s ciljem zadovoljiti vse članice in ohraniti verodostojnost EU v svetovnem boju proti podnebnim spremembam so na koncu ostala odprta tri glavna vprašanja: vprašanje solidarnosti, uhajanja ogljika ter odstopanj glede avkcij za elektriko.

Okoljske organizacije menijo, da so predsedniki vlad EU komaj zmogli doseči dogovor o šibki obvezi za 30-odstotno zmanjšanje EU emisij do leta 2020, ki so jo objavili pred samo 20 meseci. Razen tega je dogovor dodatno oslabljen s tem, da se lahko nesprejemljivo velika količina – okoli dve tretjini – zmanjšanja izpustov doseže z nakupom ogljičnih kreditov za projekte zunaj meja EU. EU voditelji so prav tako zavrnili vpeljavo ukrepov, kot so kazni, ki bi prisilile države članice, da dosežejo zmanjšanje tistih emisij, ki niso vključene v shemo trgovanja z emisijami – temeljna pomanjkljivost, ki daje vladam signal, je, da je neaktivnost sprejemljiva.

Irski premier Brian Cowen je izjavil, da bo Irska izvedla drugi referendum o ratifikaciji Lizbonske pogodbe.

Okoljske in razvojne organizacije pozivajo Evropski parlament, naj naslednji teden, ko bo glasoval o delitvi prizadevanj, izkaže močnejšo podporo bistveno večjemu zmanjšanju emisij in zavrne današnji dogovor na tem področju. Evropski državljani morajo izraziti svoje nezadovoljstvo in zahtevati od svojih nacionalnih parlamentov, naj namesto resničnega zmanjšanja izpustov v Evropi zaprejo možnost rabe zunanjih kreditov za kupovanje emisijskih odpustkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
13. 12. 2008 16.46
Pahor hmal bolš odletu! Janša se ni tuk hmal po volitvah folki zamiru. Borči pa laže še bol kot pa pes teče.
bučar
13. 12. 2008 16.11
pahi, b pa tko rad enga u miru pokadu.............
byteME
13. 12. 2008 08.57
Good morning to u too mr. Pahor.
nask
13. 12. 2008 05.59
Namesto pahorja bi moral biti tam Rupel, saj on je večji politik in več ve in več je naredu za Slovenijo, Pahor pa je lažnivec, ki bi ga bilo potrebno z vlade vršt, Pahor se mi je zasral, ko javno laže, da bo naredil spremembe, ja v svoji denarnici in z Ruplom in Marjetičko
zogby
13. 12. 2008 04.30
Audy Ne, izvzeli bodo določene dele pogodbe,ki Irce moti,pol jo bodo pa potrdili,boš vidu! Drgač pa imata tko imenovan \"out-op\",kar pomeni izvzetje od določenih tem še Velika Britanija in Poljska,ker drgač nebi potrdili pogodbe! Problem ni v pogodbi sami ampak v tem ,ker jo premalo predstavljajo ljudem in zato so že \"apriori\" proti.
juventus
12. 12. 2008 22.22
Pahor je patološki lažnivec !!!!!!!!!!
Audy
12. 12. 2008 21.10
Zakaj irce tolk drkajo s to lizbonsko pogodbo? Če so Irci rekl ne, je NE! A bodo zdej tolk cajta ref. ponavljal, da bo sprejeta? Ker če prvič ni bila, tud zdej ne bo. Folk bo še bolj proti.
Buena Vita
12. 12. 2008 21.10
dejte lumpi,ne grajajte pahija,je dobil sive lase, možičlji,veste da nima cajta barvat se
ratetimestime
12. 12. 2008 19.43
Prodati emisijsko pravico je tako kot peljati smeti v bližnji gozd, tiste, ki niso vključene v shemo trgovanja, pa na sosedov vrt, podnebni sveženj, okusna beseda. Kateri gozd? Kaj je to gozd?
spaparnas
12. 12. 2008 19.08
Sploh pa so naši \'\'neodvisni\'\' mediji spregledali ali pa nas pozabili obvestit o srečanju znanstvenikov v Poznanu na Poljskem, kjer je te dni 650 znanstvenikov s celega sveta \'\'debunkalo\'\' teorijo klimatskih sprememb(VREME). Ampak ne cerkev svetih podnebnih sprememb se ne da. Za sabo ima vse medije (privatna last), politike (je tu kdo kateri dvomu v njihovo skorumpiranost) in nevladne organizacije(skozi katere ultra bogati perejo denar). lol prodaja emisijskih odpustkov lol Jasno VREME mora tudi biti biznis a ne?
spaparnas
12. 12. 2008 18.42
Pravzaprav pa se zemlja zadnjih 10 let ohlaja in ne vem kako dolgo se bo še morala da bodo prenehali s temi neumnostmi. In ker so zgleda vreme izbrali za palico s katero nas bodo pregnali na nov pašnik morajo zelo pohiteti ali pa iz rokava potegniti staro karto iz 70ih prejšnjega stoletja, ko so nas strašili z bližajočo se ledeno dobo. Ko sem bil še zelo mlad so me učili v šoli da je bilo veliko ledenih dob pa toplih obdobij pa malih ledenih dob pa spet segrevanja.... Če se planet ne bi segreval bi bili še vedno v ledeni dobi.
spaparnas
12. 12. 2008 18.33
kupovanje emisijskih izpustov??????? A ni bilo nekaj podobnega že v srednjem veku ko so prodajali odpustke v cerkvah? pravzaprav pa so podnebne spremembe religija za katero rabiš zelo močno vero. včasih smo podnebnim spremembam preprosto rekli VREME. Od nekdaj se spreminja in vedno se bo. In zdaj naj bom paničen zaradi tega? Kralj James je v nekdanji Angliji pribil davek na zrak (če si imel odprto okno) in svetlobo (velika okna), danes nam pa računajo davek na vreme. zgodovina se ponavlja, ljudje pa se ne naučijo ničesar.
zlobniCO2
12. 12. 2008 18.06
itak da ne nihce je ne bi to je samo pesek v oci
Presskiller
12. 12. 2008 17.27
ŠE KR NE MOREM VERJET DA JE FOLK TOLIKO NAIVEN DA JE ZA PAHORJA VOLIL A RES MISLITE DA BO NAREDIL VELIKO SPREMEMBO V SLOVENIJI ??!
placebo0
12. 12. 2008 16.21
Socialni demokrat
Braveheart
12. 12. 2008 16.15
Zanima me, kako bo pa z subvencijami za okolju prijazne hiše?
zlobniCO2
12. 12. 2008 15.42
mozno je da je to eden izmed teh avtomobilov
alc19@email.si
12. 12. 2008 15.33
Fantodfare kaj ti si pa zadet al kaj v vseh postih sam he he he :) kul ničnevem nove 7ke so tudi na vodik in nevemo na kaj gre tista :) razmišljaj pozitivno in ti bo lepše na svetu :)
alc19@email.si
12. 12. 2008 15.32
sej ni potrebno sej se bo itak gospodarstvo takšno kot je danes ž v zelo kratkem času sesulo torej wast of time so te pogodbe do 2020. treba je takoj ukrepat z prestruktoriranjem industrije in ustavit nepotrebne procese . Šminko pa dat nastran za nedoločen čas
zlobniCO2
12. 12. 2008 15.29
sej tko je zmerom tisti avti v ozadju sevada so do okolja prijazni