Tujina

'Zgolj ta sporazum nas ne bo izvlekel iz luknje, v kateri smo, a je nekoliko olajšal naš vzpon'

Pariz, 13. 12. 2015 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski podnebni pogajalec Zoran Kus je pariški sporazum ocenil za "res dober načrt za planet". Pohvalil ga je tudi ameriški predsednik Barack Obama, republikanci pa so ga že zavrnili. Zadovoljna je tudi Kitajska. Vsi pa se strinjajo, da dogovor ni idealen.

Med tem ko je ameriški predsednik Barack Obama zadovoljen, republikanci niso.
Med tem ko je ameriški predsednik Barack Obama zadovoljen, republikanci niso. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je pohvalil podnebni dogovor iz Pariza in ga označil za zgodovinskega, vendar dodal, da gre šele za prvi korak na poti obvladanja podnebnih sprememb. Poudaril je, da je dogovor ''najboljša možnost, da rešimo edini planet, ki ga imamo''.

Večina - tako pogajalci kot nevladne organizacije - se sicer strinja, da dogovor ni idealen.

"Skupaj smo pokazali kaj je mogoče, ko je svet enoten," je dejal vendar posvaril, da gre šele za prvi korak proti obvladanju podnebnih sprememb, ki lahko peljejo v globalno uničenje. "Četudi bomo dosegli vse cilje iz Pariza, bomo le deloma napredovali k zmanjšanju ogljika iz ozračja. Zato ne moremo počivati na lovorikah današnjega dogovora," je dejal Obama.

Manj navdušeni so bili kongresni republikanci, ki so ga nemudoma zavrnili. Obamove zaveze za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov bodo, po trditvah republikancev, uničile več tisoč delovnih mest v ZDA in dvignile ceno elektrike.

Kitajska, največja onesnaževalka, je prav tako pohvalila sporazum. Kitajski vodja pogajanj Xie Zhenhua je dejal, da dogovor ni idealen, a to ne sme biti razlog, da ne bi storili zgodovinskih korakov naprej. Kitajska je vseskozi sicer opozarjala, da morajo bogate države nameniti več sredstev državam v razvoju.

"Obama daje obljube, ki jih ne more izpolniti. Piše čeke, ki jih ne more unovčiti in zatira srednji razred s prisvajanjem zaslug za dogovor, ki bo uničen čez 13 mesecev," je dejal vodja senatnih republikancev Mitch McConnell iz Kentuckyja, pri čemer je mislil na to, da se Obami januarja 2017 izteče drugi mandat.

Zemlja se zahvaljuje

Ob dogovoru je pogajalcem čestital tudi astronavt Scott Kelly, ki je na enoletni misiji na Mednarodni vesoljski postaji. Ob tem je priložil čudovito fotografijo našega planeta in zapisal, da se zahvaljuje tudi Zemlja.

Kus: Pariški sporazum lahko nadgradimo v tisoče dobrih idej

Pariški sporazum je le en korak na dolgi poti. Četudi vsebuje dele, ki so me razočarali in me jezijo, je vendarle napredek. Zgolj ta sporazum nas ne bo izvlekel iz luknje, v kateri smo, a je nekoliko olajšal naš vzpon. To ni trenutek za zmagoslavje glede na življenja, ki so že bila izgubljena zaradi podnebnih vplivov, in življenja, ki so na prepadu, medtem ko se temperature dvigajo. To je čas za nujno ukrepanju. Čas teče in okno priložnosti se hitro zapira. Kumi Naidoo, mednarodni izvršni direktor Greenpeaca

Slovenski podnebni pogajalec Zoran Kus je pariški sporazum ocenil za "res dober načrt za planet". "Je ambiciozen, dolgoročen, univerzalen, vključuje vse pogodbenice sveta - upamo, da ga bodo vse ratificirala - je pošten, ima ustrezno ravnotežje med adaptacijo in blaženjem podnebnih sprememb, ima tudi ustrezno vgrajene mehanizme transparentnosti s pregledi in preverjanjem," je naštel Kus. Dotika se torej vsakodnevnega življenja posameznikov, investicij podjetij, ravnanja občin, države. 11 strani dolg dokument je mogoče nadgraditi v tisoče dobrih idej, je izpostavil.

"Zapirajo se vrata pariške konference, ampak odpirajo se še večja vrata. Pariz ni konec poti, ampak začetek dolge in zelo zahtevne poti v trajnostni razvoj, v brezogljično družbo," je v Parizu povedal Kus, ki je ob izteku konference v francoski prestolnici branil slovenske barve.

EU in njene države članice iz Pariza odhajajo izredno zadovoljne. "Dosegli smo več, kot smo si zastavili ob prihodu v Pariz. Nobena rdeča linija ni bila presežena; celo nasprotno," je povedal Kus. "Mislimo, da smo bili dober, pošten partner, da smo s svojim ambicioznim programom in stališči prispevali in tudi spodbudili marsikoga drugega k dodatni ambicioznosti. Odprti smo bili do pogovora z vsemi pogodbenicami in skupinami," je povedal o evropskih prizadevanjih.

Tudi Slovenija bo imela s sporazumom odprt prostor za drugačno razmišljanje o zelenih, trajnostnih investicijah. "Podjetja se morajo zbuditi. Občine, regije bodo imele možnost drugačnega pristopa. Odpirajo se možnosti za nova zelena delovna mesta," je priložnosti opisal Kus.

Ob podnebni konferenci v Parizu - 4
Ob podnebni konferenci v Parizu - 4 FOTO: Reuters
Slovenija je med tistimi državami, ki se zavzemajo za čim večjo okoljevarstveno trajnostno naravnanost. Vseskozi v podnebnem pogajalskem procesu smo se na vseh ravneh zavzemali za ambiciozen načrt in dokument, ki bo pravno zavezujoč za vse. Miro Cerar

Dokument bomo morali vsi natančno preučiti, saj se nanaša na vse pore življenja tako države kot posameznikov. "Potem pa ga moramo vgraditi v vsak razvojni dokument, v investicijske programe, občine v svoje ravnanje, prebivalci v svoja življenja," je poudaril.

Sporazum daje možnosti za vrsto novih idej. "Če ga bomo uspeli nadgraditi, bomo dosegli, kar smo želeli, in bomo lahko čez leta otrokom in vnukom zagotovili planet, ki si ga zaslužijo," je dejal slovenski pogajalec.

"Čutimo, da smo smo dali svetu pravi načrt, da bo lahko ponovno zadihal, da bomo lahko na edinem planetu, ki ga imamo, varno in trajnostno živeli še dolga tisočletja," je še dejal Kus.

Kaj prinaša dogovor?

Francoski zunanji minister Laurent Fabius, predsednik Francois Hollande in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon so zadovoljni.
Francoski zunanji minister Laurent Fabius, predsednik Francois Hollande in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon so zadovoljni. FOTO: Reuters

V Parizu so pogajalci sprejeli zgodovinski podnebni dogovor, ki svet zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in države spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Novi globalni podnebni dogovor bo v veljavo stopil leta 2020, ko se izteče veljavnost Kjotskega protokola.

Ta cilj naj bi države dosegle s predložitvijo svojih nacionalnih prispevkov, vključno z ukrepi za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Na pet let bo potekal pregled izpolnjevanja zastavljenih ciljev, države pa naj bi svoje ambicije sčasoma stopnjevale.

Prvi pregled globalnega napredka bo opravljen leta 2023, pregled izpolnjevanja nacionalnih ciljev pa leta 2025. Svoje predloge nacionalnih ciljev je že podalo 187 držav, v veljavo pa bodo stopili leta 2020. Leta 2018 bo opravljen pregled stanja, ko bodo države svoje ambicije lahko zaostrile.

Razvite države so v skladu s sporazumom dolžne zagotoviti finančno pomoč državam v razvoju tako pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov kot pri prilagajanju na posledice podnebnih sprememb.

Države v razvoju lahko pri tem sodelujejo prostovoljno, če želijo.V manj zavezujočem delu dogovora je vključeno določilo, da bodo razvite države svojo pomoč krepile od 100 milijard dolarjev letno v letu 2020.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka_yotanka
14. 12. 2015 15.36
+2
Smo že na zelo dobro poti ka uničenju življenja na planetu za nasljednih tisoče let, vprašanje je samo časa kdaj se bo sibisrka stepa tolk zgrela da bo skorja popustila in metan katereg varuje led bo začel uhajat v ozračje, ko se pa to zgodi co2 je mala malca naspram učinku metana v ozračju. Zmanjševati toplogredne pline bi mogli začeti še začetkom tega stoletja, iz leta v leto masa co2 v ozračju raste in je logično da enkrat bo prišlo do kritične točke. Planet Zemlja je živi organizem in kot vemo , tudi če sami živimo nezdravo, kadimo, pijemo, jemo mastno , skozi čas nas naše telo opozori z boleznijo, včasih se konča tudi z smrtjo. Veliko znanstvenikov že dolgo časa opozarja da gremo v prepad, a kapitalisti si zatiskujejo oči in še vedno rinejo v proizvodnjo in ustvarjanje kapitala na nezdrav način za naravo in okolje (ispust toplogrednih plinov v ozračje) . Upam si in želim si da bi naša vrsta preživela nasljednih ( zelo kritičnih ) 50 let. Še nikoli nismo bili tako blizu uničenju planeta kot smo v teh zadnjih 70 let, od prve nuklearne bombe 1945 , prav tako šlo je za las 1983 v času hladne vojne ko je ruski satelit sončni žarek skozi nenavadno oblikovane oblake razumel kot izstrelitev ameriških nuklearnih raket, in ko se je igrom slučaja tam najdel človek ( Aleksandar Petrov ) kateri američanom ni vrnil udarec nazaj z izstrelitvijo ruskih nuklearnih raket, vendar je čakal. Če bi takrat bil tam drugačen čovek kateri bi verjel sistemu ( satelitom in računalnikom) danes tukaj nebi pisali. No kaj nas še čaka ... mislim da nič lepega, čeprav pravijo treba je biti optimista, a le realnost je kruta ! Nuklearno orožje in fosilna goriva so zelo resna grožnja za človeško vrsto. Planet bo že preživel, kot je tudi vedno do sedaj, le naša vrsta in večina drugih živalskih vrst pa lahko izgine kot že veliko vrst pred nami, tokrat bo po prvič za kaj tazga krivo bitje z tega planeta katero se je evolucijom razvilo v človeka ! Upam da ni prepozno, a raziskave vse bolj kažejo da je lahko že prepozno !
najbolglupkomentar100letja
14. 12. 2015 11.21
+3
Ja treba bo postavt dreves ki jemljejo co2 to so elektronska drevesa ki vzame 1000x vec kot normalen drevo neki tazga, tovarnam bo treba pretvort ravfnike v obratno smer, torej navzdoč da se co2 vpije v kamnine in ne v ozracje, avtomobilska industrija bo pa morala pretvorit vse svoje izdelke v elektronske.,
najbolglupkomentar100letja
14. 12. 2015 11.24
Ce se to ne bo zacel dogaat potem nikar ne nacrtujte svojih potomcev ker najprej mormo vsi skupi stopit in iti skozi fazo zanikanja in depresije
najbolglupkomentar100letja
14. 12. 2015 11.24
Ce se to ne bo zacel dogaat potem nikar ne nacrtujte svojih potomcev ker najprej mormo vsi skupi stopit in iti skozi fazo zanikanja in depresije
najbolglupkomentar100letja
14. 12. 2015 11.24
Ce se to ne bo zacel dogaat potem nikar ne nacrtujte svojih potomcev ker najprej mormo vsi skupi stopit in iti skozi fazo zanikanja in depresije
emilzapata
14. 12. 2015 11.10
+1
berem na drugem portalu: gnoj nas pelje v pogubo, ne pa avtomobili. Groza. Torej sem jaz odgovoren za to klimatsko katastrofo, ki imam v hlevu 10 franck za mleko ne pa sosed, ki se vsak dan odpelje v Ljubljano 100km stran, z avtom vrednim 50tisoč evrov in plačo 2000evrov, pa njegovega prispevka družbi ne bi nihče pogrešal, tudi če takoj neha. Da pa bo mera polna, pa njegova žena v drugi konec, prav tako 100km stran.
JanezNovakJohn
14. 12. 2015 08.36
+6
Hočem biti zloben. Naša malo starejša generacija, bo še nekako preživela. Celo manj kurjave bomo porabili. Svoje preživetje boste pa VI !!!!! morali sami izboriti. Mi se žal NEOLIBERALIZMU nismo znali ali hoteli upreti. OPROSTITE. Krivi smo, Vi boste pa zapitek plačali.
Ciymbalta
13. 12. 2015 21.05
Ja naj nehajo delat z onimi raketami poskuse, sami vemo da mečejo saj so metali atomske bombe v morje da so poskusili kako deluje. Sedaj pa se delajo pametni
Zaboljsijutri
13. 12. 2015 18.48
+3
Super je bilo: 200 politikov je prispevalo k ekonomiji in ekologiji. Namrec vsi ti letalski in cestni prevozi, stroski prenocitev, prehrane, varnosti,.. To ni kar tako, kajne? Ah ja bucke
aaaaaa122121
13. 12. 2015 18.53
+3
pentagon dnevno pokuri 65 mio l nafte:) obama pa prodaja zgodbice za lahko noc:
komunjara 1
13. 12. 2015 16.53
+3
psi so svoje odlajali.... zdaj je cas da gre karavana naprej.. .... odigrali so lepo predstavo za naivneze..... vsi sklepi ki so sprejeti za kitajce in zda pomenijo zmanjsanje gospodarske rasti= manj dobickov= nezadovoljne lastnike kapitala= neupostevanje sklepov vrha....... in.... ponovi vajo cez 50let...... s to razliko da bo meja segrevanja takrat ne <2st. ampak <5
aaaaaa122121
13. 12. 2015 16.57
+3
kapital ne bo sprejel nicesar od tega, hehe od kdaj pa nasi voditelji ukazujejo kapitalu, ravno obratno je:)tega ne.dojamejo samo se ofce, kar je pa zal vecina iavnosti, oni dejansko verjamejo da se gre za okolje.
pizzamargerita
13. 12. 2015 16.19
+1
spet IN SPET. razvite morjo placevat nekaj nerazvitim in drzavam v razvoju.... A BO KTERA OD NJIH V 300 LETIH prisla med razvite??? Seveda ne, je bolj lustno bit nerazvit in zivet dalje na tuj racun! Kt kosovo v jugi, k je mel pol najlepse ceste na racun nerazvitosti. Kaj morajo pa nerazvite narest za ta dnar??? Nic, samo se bolj naj se razmnozujejo in rinejo v evropo! jooooj narobe svet!
tatanka_yotanka
14. 12. 2015 14.59
+1
zakaj je tako, zgleda da je to nekakšno pravilo življenja človeka. Tam kje so razviti imajo težave z nataliteto, tam kje so nerazviti pa se razmnožujejo tudi 5 x ali več x bolj kot razviti. Ko si razvit, imaš službo katera kapitalistično istiskuje največ kar more iz tebe - najbolj pomemben je kapital, lagodno življenje in seveda sex brez otrok, saj otroci so obveznost in čas katerega nimaš. Ko si pa reven, brez službe, si doma in če maš ženo ob sebi ... štancaš otroke kot po tekočem traku :) Saj tudi pri nas 80 let nazaj in več, ko je življenje imelo drugačen slog, so bile velike družine z 5 - 10 otrok, ali tudi več.
flojdi
13. 12. 2015 15.57
+1
.kaj pa če bodo Koraki PrePočasni
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.52
je se 10 let za domneve, pa samo enkrat so bili omenjeni v javnosti od leta 1954 pa do 2005, pa se to kot teorije zarote, to ti pise vse v knjigi o tej skupini, imas dve v knjiznici, le od kavca moras ustat:)
Biofanatik
13. 12. 2015 15.27
Mlatenje prazne slame. Še bojo evrčki letel iz denarnic, že pripravljajo davke, naši bojo pa med prvimi ki bojo začel na ta račun gulit sloovce.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.08
+0
skozi prevaro o globalnem segrevanju in okoljsko konferenco. Von Rompuy po okoljski konferenci v kobenhavnu javno prizna da je bil to prvi korak pri vzpostavitvi SVETOVNE VLADE.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.06
+1
"Kako torej vzpostaviti idealen svet Davida Rockfellerja , v katerem 'bo nacionalna oblast svetovnih bankirjev boljsa od samoodlocanja nacionalnih drzav, ki smo mu bili prica v preteklih stoletjih:)????
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.19
-4
navedba iz knjige: " sele septembra 2005 je triinsedemdesetletni predsednik skupine Bilderberg vikont Etienne Davignon prvič dal intervju novinarju bbc, da bi utisal obtozbe o tajnem delovanje" spelji se model, tukaj je dokaz kako lazes
Shisui
13. 12. 2015 14.22
+9
A pred uradno potrditvijo se pa ni vedelo za to skupino?! Hahaha, kako si ti zabit, prav neverjetno. Od kje pa potem obtožbe o tajnem delovanju? HAHAHHA talking about reading comprehension.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.24
-5
utisal zgodbe o tajnem delovanju, kar pomeni da so deloval v tajnosti, tezko razumes ja ce si nepismen:)
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.25
-4
ampak ti najbrz ves vec o njih kot avtor 2 knjih o njemu:)
Shisui
13. 12. 2015 14.26
+5
Nepismen si ti zgleda. Prepričuješ me, da se za bilderberge pred uradno potrditvijo ni vedelo, jaz ti linkam, da so sledili njihovem financiranju do daljnega leta 1959... A vidiš kakšne strelaš, čisto si ga usral.
Shisui
13. 12. 2015 14.27
+3
" sele septembra 2005 je triinsedemdesetletni predsednik skupine Bilderberg vikont Etienne Davignon prvič dal intervju novinarju bbc, da bi utisal obtozbe o tajnem delovanje" DAJ PREBERI KAR SI LINKAL, NE ENKRAT AMPAK 5x. Morda ti bo potegnilo.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.36
-5
Shisui
13. 12. 2015 14.38
+0
Povej mi, če nihče ni vedel za Bilderberge kot trdiš, od kje potem obtožbe o tajnosti skupine? Hahahhah, dobro si me nasmejal, čeprav je polpismenost resna zadeva.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.40
-3
se en odlomek:); " Hvalezni smo Washington postu, New york timesu, reviji Time in drugimi odlicnim publikacijam, je izjavil David Rockefeller, katerih direktorji so se udelezevali nasih srecanj in skoraj ŠTIRIDESET LET drzali obljubo, da bodo molcali. Nato je nadeljeval: Nikoli ne bi mogli uresniciti nasih globalnoh nacrtov, ce bi bili v vseh teh letih pod zarometi javnosti" upam da bo ofci dovolj da pove ena pomembnejsih oseb te skupine:)
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.42
-2
se je vedelo, redki so vedeli, kar je pa dalec od javnosti, zate so bili do leta 2005 teorija zarote:)
Shisui
13. 12. 2015 14.45
+4
Pa ti res ne ločiš med uradno in neuradno potrditvijo. Prepričuješ me, da pred 05 nihče ni vedel za bilderberge KAR JE OČITNO NAROBE, saj so bili takrat že pod tako velikim pritiskom javnosti DA SO MORALI NA JAVNI TV PRIZNATI OBSTOJ SKUPINE.
Shisui
13. 12. 2015 14.47
Sicer pa, zakaj bi bili teorija zarote? A je res tako težko dojemljivo, da se vodje sodobnega sveta sem pa ke dobijo in ustvarjajo politiko za prihodnost? Meni se zdi to popolnoma normalno. Ni prav, da so hoteli delati v tajnosti ampak drugače je pa popolnoma smiselno.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.57
+0
bili so teorija zarote dlje kot 40 let, kar dokazujejo izjave rockefellerja in davignona:) ampak ofce itak nikoli ne boste priznale da ste se motil, sej zdej tut ni vec nikjer ofc, k bi zagovarjale da je imel irak leta 2003 wmd, takrat smo bili redki tukaj.ki v te pravljice.nismo verjeli, in je bila vse le teorija zarote:)
Shisui
13. 12. 2015 15.02
Motili glede česa? Za bilderberge se nisem motil, tudi vojne v Iraku nisem podpiral ker je bila večina ugrabiteljev iz SA. Kaj torej spet sanjaš kar nekaj v tri krasne?
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.02
-2
ja sej potem vsi trdijo da nikoli niso verjel:)
Shisui
13. 12. 2015 15.04
Zeeeh, brez pravega argumenta si že 30 min, imaš še kaj za povedat ali sva zaključila saj na moje originalno vprašanje očitno ne upaš odgovoriti.
Salamandros
13. 12. 2015 15.12
+1
Predlagam vam branje knjig družine Rothschild ;) Za njih oz. bančniški sektor smo ne židje oz katoliki samo živina iz katere se ima židovsko ljudstvo pravico napajati, saj smo po genih manj vredni kot oni. Celo Napoleon je bil samo figura Nathana Mayerja Rothcilda. Tako da, dejansko je celotna zgodovina zlagana...... To niso nobene teorije zarote ampak dejstva, ki jih je potrdila sama družina Rothschild. Recimo Brazilijo so ustanovili Rothschildi in zgradili sueški prekop oz financirali.
Shisui
13. 12. 2015 15.13
Vplivne družine imajo veliko vpliva na politiko. More news at 11.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.17
nimam vec kaj debetirat, ni argumentov:):)hehe, kaj sta pa dva odlomka iz knjige o bilderbergih, vir tvojih argumentov pa je ...?
Shisui
13. 12. 2015 15.20
Tisto kar si linkal natančno potrjuje, da imam prav. Naj ti povem še enkrat, ker očitno res ne dojameš. Leta 2005 je bil pritisk JAVNOSTI že tako velik, DA SO BILI PRISILJENI NA JAVNI TV PRIZNATI OBSTOJ SKUPINE. Če je to zate dokaz, da nihče ni vedel za njih pred 2005, potem ti ni pomoči.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.25
+1
ja bili so prisiljeni res je, ampak.prej pa 40 let ni bilo o njih nic, ti pove sam David Rockefeller:) kar pomeni da so bili teorija zarote:) pise v knjigi kolikokrat so bili omenjeni v medijih, kot teorija zarote, celo enkrat:) tut to se najdem in prilepim, ne ti men k sm knjige o njih prebral veckrwt, ti pase nikoli, kar se vidi iz letala:)
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.30
+1
pa ejgs ofca, kok porocanj je v svetovnih mainstream medijih v zadnjih letih, se vedno ga prakticno ni:) v mainstream medijih, ce vemo kaj to pomeni, si lohk dokazes, oz najdi clanek bbc, cnn,... na temo zadnjega sestanka bilderbergov, k baje so javno znani, hehe a niso dovolj pomembni, 130 najvplivnejsih ljudi da bi porocal kako skrivno sestankujejo, 95% javnosti se.nikol ni slisal za njih:)k baje so ful v javnosti po tvoje, no pocakam clanek o lansekm sestanku kaksnega cnna:):)da vidimo tvoje argumente:)
Shisui
13. 12. 2015 15.33
+1
Rockafeller ni povedal popolnoma nič drugega, kot ti jaz govorim že ves čas. Uradnega potrdila ni bilo do leta 2005. Še vedno ne ločiš med uradno potrditvijo in navedbami javnosti, katere so skupino PRISILILE v priznanje obstoja Bilderberg Groupa. Navedb javnosti pa po tvojem ne bi moglo biti, saj nihče ni vedel za to. Tvoja zgodbica ne drži vode, pravzaprav je popolnoma nesmiselna.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.39
no prosim za te navedbe javnosti o katerih govoris, spet samo govoris, pokazal pa nisi se nic:):) pa vira ne pozabi, ker drugace sploh ne berem gluposti:)
Shisui
13. 12. 2015 15.42
" sele septembra 2005 je triinsedemdesetletni predsednik skupine Bilderberg vikont Etienne Davignon prvič dal intervju novinarju bbc, da bi utisal obtozbe o tajnem delovanje" Še enkrat preberi. Ali pa 2x. 3x. Od kje pa potemtakem misliš, da so prišle obtožbe o tajnosti?
Shisui
13. 12. 2015 15.42
Sam si premagal lasten argument, bravo, za kaj takega moraš biti ekstra vsekan.
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.48
a nisi trdil da se za bilderberge ve ze od leta 1959, zakaj se Rockefeller zahvaljuje medijem da so 40 let molcali:)????
aaaaaa122121
13. 12. 2015 15.49
kaj sm premagal, jst trdim da so bili 40 let teorija zarote, 1954 +40let =1994, v javnost so sli pa prvic sele leta 2005, ta intervju davignona:)
aaaaaa122121
13. 12. 2015 14.15
-2
avtor.knjig o bilderbergih prvic zanje slisi leta 1992, ti si pa vedek ze od leta 1959, bravo pacient:)
Shisui
13. 12. 2015 14.23
Financiranju bilderbergov se da slediti do ~ 1959, je to tebi tako težko dojemljivo?
TITULUS
13. 12. 2015 13.52
+0
Sporazum, ki bo dodatno ohladil Zemljo! Če ste že slišali za pojav "Global Warming" pogooglajte: "Global Cooling"
aaaaaa122121
13. 12. 2015 13.56
+6
to o skrbi za okolje.je samo show za najbolj naivne paciente tega planeta:) hehe ameriska vojska na dan pokuri 85 mio l goriva za svojo vojsko:) in obo radi reseval planet. al gore neprijetna resnica je pa najvecja laz, britanska sodisca so prepovedala predvajanje filma, ker naj bi bilo v njem 12 velikih LAZI, katerim pa nekatere ofce se vedno nasedajo:)
aaaaaa122121
13. 12. 2015 13.42
+2
posledica te politike je bila tut kitajska politika enega otroka, je ze starejsa kot ti kamni, pa pomagal jo.je kitajcem oz za kitajce pista bush starejsi, pacient ce se.nekaj.ne ves, ne pomeni da je vse teorija zarote:)
aaaaaa122121
13. 12. 2015 13.40
+3
pa ce bi videl dlje od svojega.nosu pa vedel kaj o.nwo pa prebral kej, bi videl da se nacrti lepo pocasi izpolnjujejo, ampak ti ves.vec od.nas ki to spremljamo ze 15 let:)
luckyss..
13. 12. 2015 13.39
+6
Se bom kar skopiral iz konkurenčnega portala..............................Me zanima kje se lahko brezplačno postrižem...če me že imajo za ovco.. Absolutno bi bilo dobro zmanjšati onesnaževanje, ampak to naj velja za vse enako.. Američani niso bili podpisniki kjotskega sporazuma, ker naj bi to škodilo njihovemu gospodarstvu... Enako je veljalo za Kitajsko, Indijo, Brazilijo, ker to bojda ovira njihov razvoj... Nas pa jebe*.. za tiste tri dimnike, ki so še ostali po "prihvatizaciji"... Pa koga imate za norca ?! Sploh pa na to temo ni nobenega strokovnega neodvisnega članka - le neko jamranje in potem evforija, ko smo se odločili, da se bo po novem led talil pri - 3 °C :))
aaaaaa122121
13. 12. 2015 13.31
+1
Nwo ze dolgo ni teorija zarote:) ej ofca kje je ze irasko wmdja, to da ga ni blo leta 2003 v iraku je bla tut teorija zarote, ofce kje ste ga ze nasle, al ste vsega posnifal:)