Čas za Zemljo

FOTO: ZN opozarjajo: 2017 je eno najtoplejših let v zgodovini meritev

Bonn, 06. 11. 2017 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Že zdaj je jasno, da se bo letošnje leto uvrstilo med tri najtoplejša leta od začetka meritev. To je tudi že tretje zaporedno izjemno toplo leto, znaki podnebnih sprememb pa se le še stopnjujejo, opozarjajo Združeni narodi. Opozorilo so izdali ob začetku podnebne konference v nemškem Bonnu, na kateri bodo iskali načine, da bi omilili podnebne spremembe.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO), agencija Združenih narodov za vreme in podnebje, opozarja, da se bo letošnje leto uvrstilo med tri najbolj topla leta odkar opravljamo meritve – po letih 2015 in 2016, ki sta bili ekstremo topli zaradi močnega vpliva vremenskega pojava El Nino. Letos tega vpliva ni, a se bo leto vseeno uvrstilo med rekordna leta zaradi visokih povprečnih temperatur. 

Povprečna globalna temperatura med januarjem in septembrom 2017 je bila za pol stopinje Celzija višja, kot je bilo povprečje med leti 1981 in 2010 (14,31 stopinj Celzija). Petletno povprečje (2013-2017) pa je za več kot eno stopinjo Celzija višje od temperatur v predindustrijski dobi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še naprej pa se stopnjujejo tudi znaki podnebnih sprememb, pravijo na WMO: naraščanje koncentracije ogljikovega dioksida v ozračju, dviganje morske gladine in zakisanost oceanov. 

Ob robu konference so okoljske organizacije organizirale demonstracije.
Ob robu konference so okoljske organizacije organizirale demonstracije. FOTO: AP

Okoli 30 odstotkov svetovne populacije vsaj nekaj dni na leto doživlja ekstremno visoke temperature, ob tem je število ranljivih oseb, izpostavljenih potencialno smrtonosnim vročinskim valovom, samo od leta 2000 naraslo za 125 milijonov, še izhaja iz poročila.

Da so bila zadnja tri leta temperaturno rekordno vroča, je opozoril tudi generalni sekretar WMO Petteri Taalas. Letošnje leto je zaenkrat postreglo z rekordnimi orkani na Karibih in v Atlantiku, pri čemer je eden dosegel celo Irsko. Smrtonosne poplave so prizadele indijsko podcelino, zaradi trdovratne suše pa je v Somaliji domove zapustilo že četrt milijona ljudi.

V Bonnu bodo dva tedna govorili o podnebnih spremembah

Svetovna meteorološka organizacija je opozorilo izdala ob začetku dvotedenske podnebne konference, ki poteka v nemškem Bonnu. Na konferenci se bo zbralo okoli 25 tisoč znanstvenikov, odposlancev, lobistov in okoljskih aktivistov. Cilj konference je najti način za doseganje zadanih ciljev pariške podnebne konference. 

Med pomembnejšimi imeni, ki se bodo udeležili konference, so generalni sekretar ZN Antonio Guterres, francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel, kalifornijski guverner Jerry Brown, hollywoodski zvezdnik Leonardo DiCaprio in igralec ter politik Arnold Schwarzenegger.

Tokratni konferenci predseduje Fidži. Mnogi upajo, da bo mala otoška državica uspela vdihniti novo življenje pogovorom, ki vse od lanskoletne izvolitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa še iščejo nov zagon.

Premier Fidžija Frank Bainimarama je v uvodnem govoru svet pozval k takojšnjem ukrepanju pri soočanju s podnebnimi spremembami. Naš kolektiven poziv svetu je, da nadaljujemo po poti, ki smo jo začrtali v Parizu, je sporočil.

Kot je poudaril, je "svet v stiski zaradi ekstremnih vremenskih dogodkov, ki jih povzročajo podnebne spremembe – uničujoči orkani, požari, poplave, suša, taljenje ledu in spremembe v kmetijstvu, ki ogrožajo našo varnost preskrbe s hrano".

Le ZDA in Sirija ne podpirata sporazuma

Podnebna konferenca v Bonnu je tudi prva, odkar se je Trump odločil ZDA umakniti iz pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Sporazum je doslej podpisalo 197 pogodbenic, ratifikacij se je nabralo 169. Na strani držav, ki sporazuma ne podpirajo, ZDA družbo dela le še Sirija.

Konferenca bo vsebinsko gledano predvsem tehnične narave. Države naj bi na njej napravile nove korake v smeri oblikovanja skupnih pravil za primerjanje in ocenjevanje načrtovanih ukrepov zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov in njihovega stopnjevanja skozi leta.

Po ocenah strokovnjakov bo uspeh, če bo na konferenci oblikovan osnutek, tudi če bo v njem še več možnih verzij pri najbolj spornih delih. Pravila naj bi po najbolj optimističnih, a težko uresničljivih načrtih dokončno oblikovali do podnebne konference prihodnje leto na Poljskem.

Slovensko delegacijo bodo sestavljali namestnik generalne direktorice direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Uroš Vajgl, Zoran Kus iz sektorja za okolje in podnebne spremembe ter Janja Pevec-Živkovič s stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Skupno 195 držav in EU se je v Parizu leta 2015 zavezalo omejiti dvig povprečne globalne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko dobo, prizadevale pa naj bi si za omejitev na 1,5 stopinje. Svet je doslej že prestopil mejo ene stopinje Celzija.

Države so pred Parizom sporočile svoje načrtovane nacionalne prispevke k zmanjšanju izpustov, a so znanstveniki izračunali, da dosedanje prostovoljne zaveze niso zadostne za dosego ciljev. Tako naj bi države skozi leta izvajanja sporazuma v skladu z napredovanjem tehnologije krepile svoje ambicije.

Eden od ciljev pariške podnebne konference je zmanjšanje toplogrednih izpustov.
Eden od ciljev pariške podnebne konference je zmanjšanje toplogrednih izpustov. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
07. 11. 2017 09.22
+3
Če ne napišete, kdaj se je začela "zgodovina meritev", je članek popolnoma brezvezen.... Kako vroče je bilo za časa rimskega imperija? Koliko stopinj je bilo na ozemlju današnje Nemčije takrat, ko so tam rasle palme? .... Skratka gledate drevo, pa ne vidite gozda.
janezov uč
06. 11. 2017 20.04
+2
emilzapata
06. 11. 2017 15.50
+9
v mojem otroštvu se je ob eni peči na drva grela vsa družina, to je bil tudi edini ogrevan prostor v hiši. Danes pa v veliko primerih en človek živi v preveliki hiši ali stanovanju, ogrevani pa morajo biti vsi prostori. Brez premika v naših glavah, ali pa nuje, bo tole sestankovanje samo izguba časa in dodatno onesnaževanje.
Vakcinar
06. 11. 2017 16.48
+5
Pa saj ni problem ogrevanje.Sicer res malo smrdi ni pa sile za podnebne spremembe.Naprimer en avion ga tanka cca 100.000 litrov.
frako
06. 11. 2017 17.02
-4
Če je avion poln pride povprečje cca 3l/na 100 km na potnika. Pač itso če bi šli na isti kraj po ravni črti brez hribov in dolin s avtomobilom ki kuri 3L na 100 km.
frako
06. 11. 2017 17.04
-2
Vsi avioni skup prispevajo cca 2% vsega našega onesnažovanja ozračja. 90% sveta laufa na fosilna goriva. skor vsak avto, skor vsak touster, vsak tv..... pogajnjamo tko da kurimo ostanke prazgodovinskih bitji in rastlin.
detect
06. 11. 2017 15.44
+1
odkimasin
06. 11. 2017 15.34
+1
Bla, bla, bla, ovce, beee, beeee, beeee!
jzkzfzmz
06. 11. 2017 15.16
+6
24 ur a ne smete pisat o umrlih princih v s. arabiji? npr. Mansour bin Muqrin? Treba jih je bilo stran spravit, saj so vedeli, kaj delajo saudijci v ozadju. No kdaj boste kaj napisali? Da vidim ameriško različico te zgodbice. Pa lep dan.
violeta12
06. 11. 2017 15.09
+1
fotunski časovni pas pa celi spremenjen
Ronin SLO
06. 11. 2017 14.39
+2
No mene dons zebe...
emilzapata
06. 11. 2017 14.49
+1