Tujina

'Počutimo se kot zaporniki'

Moskva/Ljubljana, 20. 04. 2010 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./STA/D.L.
Komentarji
2

Z britanskimi turisti, ki so zaradi zaprtih zračnih prostorov ostali ujeti v Moskvi in so jim potekli vizumi, delajo kot z zaporniki. Na MZZ Slovencem, ki jim poteče vizum, svetujejo, naj se obrnejo na pristojne lokalne organe.

Zaradi vulkanskega pepela, ki je povzročil pravi kaos v zračnem prometu, je v Moskvi ostalo več britanskih državljanov, ki so jim potekli vizumi. Med njimi je tudi 21-letna študentka Moira Hickson, ki je skupaj z mamo letela iz Tajske proti Veliki Britaniji, vendar so morali zaradi pepela pristati v Moskvi.

Letališče
Letališče FOTO: Reuters

Moira je povedala, da v Rusiji z njimi ravnajo kot z zaporniki, saj so na letališču pod stalnim nadzorom varnostnikov. Vse z njunega letala so zaprli v sobe, ki jih ne smejo zapustiti, med njimi so tudi majhni otroci. Ker so brez vizumov, ne smejo zapustiti svojih sob, razen ko gredo v restavracijo po hrano, vendar jih takrat spremljajo oboroženi varnostniki. Britanci so ostali tudi brez svoje prtljage in s tem tudi brez zdravil. ''Takoj ko smo prišli v letališki hotel, je otrok doživel astmatični napad. Ker ni imel vizuma, ga niso hoteli odpeljati v bolnišnico. Potem so mu nekaj vbrizgali, še zdaj ne vemo kaj, saj zdravnik ni govoril angleško. Otrokova mati je pogledala zdravilo, ki so mu ga vbrizgali in ugotovila, da ima pretečen rok uporabe,'' je povedala Moira.

Britanskemu veleposlaniku so dovolili, da se je srečal z njimi in zdaj že ureja začasne vizume, ki bodo popotnikom dali nekaj svobode.

Koliko Slovencev obtičalo brez vizumov, ni znano

Koliko Slovencev je zaradi zastoja letalskega prometa obtičalo v državah, kjer je potreben vizum, na ministrstvu za zunanje zadeve ne vedo, saj jih potniki o svojih potovanjih ne obveščajo. ''Spremembe potovanja ob nastali situaciji urejajo sami ali v sodelovanju z agencijami, ki so organizatorji njihovih potovanj,'' so sporočili z MZZ.

V primeru, da bi potnikom potekel vizum, medtem ko se še nahajajo v državi, pa na zunanjem ministrstvu priporočajo, da se za ureditev tega vprašanja obrnejo na pristojne lokalne organe. Zaradi nastale situacije, pa so vsem državam poznani razlogi za podaljšanje bivanja, zato ''je pričakovati razumevanje in primerno rešitev nastalih situacij'', pravijo na MZZ. Srbija se je tako na primer odločila, da v teh okoliščinah Slovencem dovoljuje tranzit tudi z osebno izkaznico, čeprav je sicer za potovanje v to državo potreben potni list.

EU priporoča vizumske izjeme

Zaradi prometnega krča so na letališčih obtičali tudi številni državljani tretjih držav, ki za bivanje v EU potrebujejo vizume. Evropska komisija je zato državam članicam priporočila, naj za te potnike veljajo vizumske izjeme.

Med tistimi, za katere Bruselj priporoča izjeme, so potniki, katerih schengenski vizumi so potekli 15. aprila ali kasneje. V schengenskem območju jim bodo dovolili ostati do normalizacije razmer, ne da bi zaprosili za podaljšanje vizumov, ob odhodu pa jim bodo pristojni žigosali potne liste.

V drugo skupino, za katero komisija priporoča vizumske izjeme, sodijo osebe, ki so bile zaradi težav v letalskem prometu prisiljene vstopiti v schengensko območje, čeprav tega sprva niso nameravale. To so tako tisti, ki se niso mogli vrniti v domovino z letalom in bi zato potovali po kopnem ali morju, kot tisti, ki so morali zapustiti tranzitna območja na letališčih, ker so potrebovali primerno namestitev do svojega leta. Bruselj priporoča, naj tem ljudem izdajo vizume na zunanjih mejah unije brez posebnih zahtev, kot je zdravstveno zavarovanje za čas potovanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k8rc
20. 04. 2010 22.31
samo da je človeška nesreča in že se vmeša politika da obračunajo s starimi sovražniki
Zakon1
20. 04. 2010 13.39
Povsod je lepo toda doma je najlepše!