Tujina

Po zaupnici premierju razpada irska vlada

Dublin, 23. 01. 2011 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Irska stranka Zelenih je sporočila, da izstopa iz vladne koalicije premierja Briana Cowena. Z razpadom vladne koalicije bi lahko prišlo do predčasnih parlamentarnih volitev še pred volitvami, ki so bile razpisane za 11. marec.

John Gormley, voditelj irskih Zelenih, medijem sporoča umik svoje stranke iz vladne koalicije premierja Cowena.
John Gormley, voditelj irskih Zelenih, medijem sporoča umik svoje stranke iz vladne koalicije premierja Cowena. FOTO: Reuters

Odločitev so Zeleni, ki so bili v konservativni vladi manjšinski partner, sporočili po današnjem zasedanju stranke, s čimer so se odzvali na sobotno odločitev premierja Cowena, da odstopi kot vodja stranke Fianna Fail.

"Našega potrpljenja je konec. Zaupanje (v našega koalicijskega partnerja) se je popolnoma porušilo," je na novinarski konferenci v Dublinu dejal vodja Zelenih John Gormley, ki je še povedal, da se bo stranka nemudoma preselila v opozicijo.

"Dolgo časa smo v stranki Zelenih čakali v upanju, da bo Fianna Fail zmogla razrešiti dolgotrajne težave s svojim vodstvom," je še pojasnil Gormley.

Vodja Zelenih je ob tem napovedal, da bodo do razpustitve parlamenta sodelovali z vsemi strankami, da potrdijo varčevalno naravnani proračun za leto 2011.

Čimprejšnjega sklica parlamentarnih volitev si želi opozicija. Opozicijske stranke Fine Gael, Sinn Fein in laburisti so napovedale, da bodo olajšale sprejetje finančnega zakona do konca tedna, če bodo volitve sklicane še pred 11. marcem

V odzivu na odločitev Zelenih je premier Cowen dejal, da ne bo mogoče v tednu dni sprejeti zakonodaje, potrebne za potrditev varčevalnega proračuna za tekoče leto, kot to zahtevajo Zeleni in opozicija. ''Nemogoče je to narediti v tednu dni,'' besede Cowena navaja Reuters.

Z današnjo odločitvijo Zelenih po umiku iz vladne koalicije je Cowen izgubil še dva ministra, in sicer za okolje, ki ga je vodil Gormley, in za komunikacije, ki ga je vodil Eamon Ryan. Že pred dnevi je iz vlade izstopilo pet ministrov.

Cowen je v soboto odstopil s položaja predsednika stranke Fianna Fail, pri čemer pa je napovedal, da še naprej ostaja premier ter da se namerava posvetiti vodenju vlade in reševanju težke finančne krize v državi.

V boj za položaj predsednika vladajoče Fianna Fail so se danes podali štirje kandidati, med njimi tudi zunanji minister Michael Martin. Poleg njega pa želijo vajeti stranke prevzeti še finančni minister Brian Lenihan, minister za socialo Eamon O Cuiv, ki je začasno prevzel tudi obrambni resor, in ministrica za turizem, kulturo in šport Mary Hanafin.

Politična kriza, ki pretresa Irsko, se je zaostrila, potem ko je Cowen minuli torek prestal glasovanje o zaupnici v stranki. Vlado so nato poleg zunanjega ministra Martina zapustili še štirje ministri, in sicer za zdravje, promet, pravosodje in obrambo, premier pa je bil prisiljen razpisati parlamentarne volitve za 11. marec.

Cowen je tarča kritik zaradi domnevne odgovornosti za finančno krizo, s katero se trenutno sooča država. V zadnjih letih, ko je Irska doživljala razcvet, je bil finančni minister. Leta 2008, ko je postal premier, pa je gospodarski razvoj Irske začel pešati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WhiteF
23. 01. 2011 19.14
Kera panika :lol: Že od sprejetja miljardne pomoči je bilo rečeno, da bo takoj po sprejetju proračuna nova vlada, sedaj ko se to dogaja pa Zelenčki zganjajo paniko in bildajo svoje politične točke