Tujina

V Dalmaciji veter razbijal barke

Ljubljana, 06. 01. 2012 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V okolici Dubrovnika je silovita burja lomila drevesa in razbijala barke, v hribih nad Konavlji je snežilo. Sicer pa veter, ponekod pa tudi sneg, povzroča težave v velikem delu Evrope, med drugim v Avstriji, Grčiji in na Slovaškem.

Posledice burje v Dubrovniku
Posledice burje v Dubrovniku FOTO: dnevnik.hr

Močan veter in nižje temperature so poleg Slovenije tudi na Hrvaškem, kjer na obali piha močna burja. Ponekod je padal dež, na višjeležečih mestih v notranjosti države pa sneg. Snežinke so dočakali celo v hribih nad Konavlji južno od Dubrovnika.

Na območju Dubrovnika so sunki vetra presegali 100 kilometrov na uro. Padala so drevesa, nekatere ceste in mostove so zaprli, poškodovanih je nekaj vozil, razbijalo je barke. Na dubrovniških ulicah je vladal kaos. Poleg cestnega prometa sta bila motena tudi pomorski in zračni promet. Trajektno pristanišče v Dubrovniku in letališče Ćilipi sta zaprta.

V Dubrovniku so okoli 4. ure izmerili 14 stopinj Celzija, okoli 5.30 je začela pihati burja, ki je hitro ohladila ozračje. Ob 8. uri je bilo v mestu samo še šest stopinj. O podobnih težavah, le da v manjšem obsegu, poročajo tudi iz Splita.

Vetrovno tudi v Črni gori in Grčiji

Precejšnjo gmotno škodo so sunki orkanskega vetra s hitrostjo do 100 kilometrov na uro povzročili tudi v Črni gori. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo veter v soboto še okrepil. Sever države pa je zajelo močno sneženje. Orkanski veter ni prizanesel niti Grčiji, kjer so prekinjene številne prometne povezave.

Orkanski ciklon Andrea prinesel sneg in veter

V Švici, Avstriji, Nemčiji in na Slovaškem so kljub doslej mili zimi dobili nepričakovano veliko pošiljko snega.
V Švici, Avstriji, Nemčiji in na Slovaškem so kljub doslej mili zimi dobili nepričakovano veliko pošiljko snega. FOTO: Reuters

Območje od Švice, zahodne Avstrije, Nemčije do Slovaške so medtem zajela snežna neurja z močnim vetrom, ki povzročajo obilo težav, predvsem v prometu. Za divjanje narave je odgovoren predvsem orkanski ciklon Andrea, ki je v minulih dneh pustošil tudi po Nemčiji. Tam pa se zdaj borijo še z naraslimi vodami in nevarnostjo poplav.

Švico in zahodne avstrijske dežele Tirolsko, Salzburg in Predarlsko je zajela prava zima z močnimi in obilnimi snežnimi meteži. V gorah so razglasili nevarnost proženja plazov 4. stopnje. Številni snežni plazovi so se že sprožili in zasuli več prometnic. Več zimskih smučarskih središč je ostalo odrezanih od sveta, več tisoč gospodinjstev pa je zaradi plazov in porušenih dreves ostalo tudi brez elektrike. V nekaj primerih so morali posredovati gorski reševalci, ki so se podali po nespametne turiste.

V Bad Kleinkirchheimu je močan veter prekrižal načrte organizatorjem smuka.
V Bad Kleinkirchheimu je močan veter prekrižal načrte organizatorjem smuka. FOTO: Reuters

O večji gmotni škodi iz Avstrije sicer ne poročajo, je pa povsem drugače na Slovaškem, kjer je močan veter odkrival tudi strehe. Snežni vihar na Slovaškem je sicer poskrbel predvsem za kaos v prometu, okoli 35.000 gospodinjstev na severu in v osrednjem delu države pa je ostalo brez elektrike.

V Nemčiji, ki jo je orkan Andrea pestil v minulih dneh, se zdaj bojijo še poplav, saj so številne reke zaradi obilnih padavin močno narasle. Reke Ren, Saar in Mozela na zahodu države so že nevarno blizu bregov, meteorologi pa še ne napovedujejo izboljšanja. V četrtek je v Nemčiji močan veter odkrival strehe hiš in ruval drevesa, povzročil pa je tudi prometno nesrečo, ki je zahtevala smrtno žrtev. Voznik je umrl, ko je močan veter njegov avto odnesel v nasproti vozeča vozila. Na Bavarskem pa je zaradi udara strele zagorel zvonik neke cerkve in se pozneje porušil. Poškodovan ni bil nihče.

Na severu Nizozemske so danes evakuirali 800 prebivalcev štirih vasi v regiji Groningen zaradi nevarnosti, da bodo po močnem večdnevnem deževju popustili nasipi. Policisti, vojaki in ostali reševalci nameravajo zdaj s kmetij na varno preseliti tudi na tisoče glav živine. "Če bi nasipi popustili, bi bile velike razsežnosti. Možnosti so sicer majhne, pa vendarle …" je dejala predstavnica lokalnih oblasti Yvonne van Mastrigt.

Močan veter je sicer v preteklih dneh pustošil tudi na Švedskem in v Veliki Britaniji, kjer danes odstranjujejo posledice neurja.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cinik
07. 01. 2012 12.28
+1
Reke Ren, Saar in Mozela na zahodu države so že nevarno blizu bregov....hm.....torej v normalnih okoliščinah so reke daleč stran od bregov....
hotchilipoper
07. 01. 2012 07.13
+1
Zakonca Mihael in Alenka Karner imata ziher prste vmes Zato , ker so ju zaprli sta naročila neurje
BMWmunja
07. 01. 2012 01.16
+4
Glej no, glej...., ta članek pa lahko komentiramo. Eh, ta pa ni zanimiv. Hvala...
hotchilipoper
07. 01. 2012 07.07
+1
Buena Vita
06. 01. 2012 21.48
+18
KDAJ DOBIMO SEZNAM RAZBITIH JAHT OD SLOVENSKE ELITE
Gosposvetski
07. 01. 2012 11.31
-3
Ko,bo SDS zmagala,torej nikoli ! (po vaši volilni volji)
Danijel Fric
06. 01. 2012 20.22
+9
MATI NARAVA ŽE VE KAJ DELA, mogoče da šejih ni raztreščila od naših tajkunov. hahahahahahah
Kromar
07. 01. 2012 06.05
+4
Bog je rekel Noetu: »Sklenil sem, da je prišel konec vsega mesa, kajti napolnili so zemljo z nasiljem, zato, glej, jih bom uničil z zemljo vred.«