Tujina

Po valu protestov odstopil romunski minister za pravosodje

Bukarešta, 09. 02. 2017 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po množičnih protestih zaradi sporne uredbe o pregonu korupcijskih dejanj je odstopil romunski minister za pravosodje Florin Iordache. "Odločil sem se, da podam odstopno izjavo," je sporočil Iordache, ki je bil eden od pobudnikov spornega odloka. Tega so sicer v nedeljo pod pritiskom protestov umaknili.

Pravosodni minister Romunije Florin Iordache je podal odstopno izjavo.
Pravosodni minister Romunije Florin Iordache je podal odstopno izjavo. FOTO: AP

Po množičnih protestih v Romuniji, ki jih je sprožila sporna uredba o pregonu korupcijskih dejanj, ki jo je vlada pod pritiskom že umaknila, je danes z mesta pravosodnega ministra odstopil  Florin Iordache. "Odločil sem se, da podam odstopno izjavo," je sporočil Iordache, ki je bil eden od pobudnikov spornega odloka. 

Iordache je bil pobudnik spornega odloka o dekriminilaziciji nekaterih kaznivih dejanj korupcije, pa tudi osnutka za pomilostitev. "Odločil sem se, da podam odstopno izjavo. Hvala vam," je povedal po tedenski seji vlade. Dodal je, da so bile vse pobude 'pravne in ustavne', poroča The Romania Journal.

"Odkar sem prišel na ministrstvo za pravosodje, so bile vse moje pobude pravno in ustavno ustrezne. Predlagane osnutki so bili v javni razpravi, zdaj so v parlamentu. Kljub temu javno mnenje kaže, da to ni dovolj, zato odstopam s položaja ministra za pravosodje," je izjavil.

Izjava ministra v odstopu je trajala 45 sekund, Iordache pa je zavrnil odgovore na vprašanja novinarjev. Odločitev je bila pričakovana, saj je premier Sorin Grindeanu v sredo napovedal, da bo svojo odločitev Iordache podal po današnji seji vlade.

Kot je znano, je vlada sporni odlok, ki je oteževal pregon korupcijskih dejanj, sprejela 31. januarja. Sledili so množični protesti, ki so se v nekaj dneh stopnjevali v največje od padca komunističnega režima v državi leta 1989.

V nedeljo je nato vlada pod težo protestov popustila in odlok, ki naj bi pred pregonom zaščitil več politikov, umaknila. Protesti so se v manjšem obsegu kljub temu nadaljevali in opozicija je v parlament vložila predlog nezaupnice vladi, ki pa jo je ta v sredo prestala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
10. 02. 2017 08.39
+2
to rabmo v Slpoveniji! ne pa dam prodajajo drugi tir za enkrat dražjo ceno, ko so nam kitajci ponudli, da ga zgradijo za 600 milijonov ali pa da dodatno še plačukemo po 12 evrov na leto za teš 6, kjer se SD-jovci po Veleju šopiriji kot pavi!
kure bedne
09. 02. 2017 18.19
+7
Pri nas pa še vedno Bavčar košarko špila. Kaki bananarji smo mi, ne morš verjet. Čist prav nam je, za kaj pa volimo te cepce.
LLLEPI
09. 02. 2017 18.02
+3
Bravo romuni pocistite to nesnago
LLLEPI
09. 02. 2017 18.03
+1
V sloveniji so dobrodosli in bojo lahko nadgradili svojo dejavnost