Tujina

Po umoru preiskovalnega novinarja na Slovaškem svoj odstop ponudil tudi premier Fico

Bratislava, 14. 03. 2018 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovaški premier Robert Fico, ki se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka, je ponudil svoj odstop. Pred njim so odstopili notranji minister, minister za kulturo, svetovalka premierja in vodja sveta za nacionalno varnost.

Slovaški premier Robert Fico, ki se je znašel pod pritiskom opozicije po umoru slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka, je ponudil svoj odstop. "Danes sem ponudil odstop predsedniku republike (Andreju Kiski). Če ga bo predsednik sprejel, sem pripravljen jutri odstopiti," je sporočil.

Po poročanju slovaških medijev je sicer za svoj odstop postavil tri pogoje. Predsednik mora sprejeti, da bo novega premierja imenovala Ficova stranka Smer-SD, da trenutna koalicija nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev.

Svoj odstop je ponudil slovaški premier Robert Fico.
Svoj odstop je ponudil slovaški premier Robert Fico. FOTO: AP

Kiska je sicer minuli teden pozval k "radikalni rekonstrukciji" vlade ali predčasnim volitvam.

Fico je prepričan, da bi predčasne volitve povzročile kaos in nestabilnost. "Pomembno je, da trenutna vladna koalicija nadaljuje mandat, ki so ji ga dali volivci. Slovaška je v dobrem stanju, tudi zaradi te vladne koalicije. Torej je naša dolžnost, da izpolnimo voljo ljudstva in države ne prepustimo amaterjem iz opozicije," je izjavil.

Vodja koalicijske Slovaške nacionalne stranke (SNS) Andrej Danko je pozdravil Ficovo odločitev. "Ne zanikam, da so nas prevzela čustva. Vendar čutimo veliko odgovornost," je dejal in dodal, da bi lahko prihodnjo vlado sicer sestavila opozicija.

Tudi vodja najmanjše koalicijske stranke Most-Hid Bela Bugar je pozdravil Ficovo odločitev. "Nova vlada, nova odgovornost in nadaljevanje tega, kar smo začeli pred dvema letoma," je dejal.

Fico bo očitno naslednja žrtev politične krize, ki je na Slovaškem izbruhnila po umoru novinarja konec februarja. Pred njim so odstopili notranji minister Robert Kalinak, minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka slovaškega premierja Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan.

Kuciak je preiskoval korupcijo na Slovaškem in je pripravljal prispevek o povezavah med italijansko mafijo in ljudmi blizu Fica, ki je vse obtožbe sicer zanikal. Nedokončan prispevek so objavili po Kuciakovem umoru 26. februarja.

27-letnega Kuciaka in njegovo zaročenko so ustrelili in ubili na njunem domu v kraju Velka Mača blizu Bratislave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
15. 03. 2018 07.49
+5
Ta članek bi morali brati v našem parlamentu. 1000 krat! Morda bi se iz njega kaj naučili....
User792410
14. 03. 2018 22.40
+2
Pri nas so pa morali ubit drugi tir, da se je začelo odstopati!
Bofur
14. 03. 2018 21.04
-1
Vrhovno sodišče je pred volitvami na stežaj odprlo vrata TEATRU ABSURDA, katerega režiser in scenarist je kdo drug kot strank SđS in njen predsednik Janša, z vzdevkom Jovo iz Prijedora oziroma s šifro "Denar bo nakazala Ljiljana".
puspan
14. 03. 2018 20.30
+7
Kljub zamudi pravilna odločitev. Tako se dela v demokratičnih državah.
xxdrgregoryhouse
14. 03. 2018 19.52
-4