Tujina

V Bukarešti upor proti korupciji v vladi odnesel romunskega premierja

Bukarešta, 04. 11. 2015 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tragediji v nočnem klubu v Bukarešti, ko je v požaru umrlo 32 oseb, več deset je bilo poškodovanih, je odstopila vlada romunskega premierja Victorja Ponte. V Bukarešti se je na protestih zbralo okoli 20.000 ljudi, ki so zahtevali odstop vlade, saj ji očitajo korupcijo in pomanjkljivo zagotavljanje varnostnih standardov.

Po množičnih protestih, ki so sledili tragediji v nočnem klubu v Bukarešti, ko je v požaru umrlo 32 oseb, več deset je bilo poškodovanih, je danes odstop svoje vlade presenetljivo ponudil romunski premier Victor Ponta. Kot je dejal v televizijskem nastopu, upa, da bo s tem "zadovoljil ljudi, ki se odpravljajo na ulice"

V torek zvečer se je na ulicah Bukarešte zbralo okoli 20.000 oseb, ki so zahtevale odstop vlade zaradi nedavnega tragičnega požara v nočnem klubu v Bukarešti.
V torek zvečer se je na ulicah Bukarešte zbralo okoli 20.000 oseb, ki so zahtevale odstop vlade zaradi nedavnega tragičnega požara v nočnem klubu v Bukarešti. FOTO: Reuters

Protesti so po poročanju spletnega portala EUobserver prerasli v upor proti korupciji na visoki ravni in zahteve za odstop so poleg Ponte letele tudi na notranjega ministra Gabriela Opreo in župana okrožja Bukarešte, v katerem leži klub Colectiv, ki je bil prizorišče petkove tragedije.

V klubu glede na dosedanje ugotovitve niso upoštevali varnostnih zahtev, k tragediji pa naj bi po prepričanju protestnikov s korupcijo in njenim dopuščanjem prispeval tudi Ponta.

Victorju Ponti sodijo zaradi korupcije.
Victorju Ponti sodijo zaradi korupcije. FOTO: Reuters

"Odrekam se mandatu premierja," je 43-letni socialdemokrat dejal v izjavi, ki jo je prenašala televizija. "Upam, da bo odstop vlade zadovoljil ljudi, ki so bili na ulici," je dejal. Kot je dodal, priznava "legitimno jezo v družbi". Prav tako za legitimno je označil željo, da za tragedijo v nočnem klubu odgovarjajo tudi tisti na višjih položajih in ne le trije lastniki kluba.

Romunski predsednik Klaus Iohannis se je po tragediji, ki je pretresla državo, že v nedeljo zavzel za temeljne spremembe v romunski družbi, ki jo razjeda korupcija. "Ne smemo več tolerirati nesposobnosti oblasti, neučinkovitosti inštitucij in ne moremo dopustiti, da se korupcija razvije do točke, na kateri ubija," je dejal že v nedeljo zvečer. 

Požar zanetila pirotehnika

Požar v nočnem klubu Colectiv je izbruhnil 30. oktobra zvečer, ko se je med 300 in 500 mladih udeležilo koncerta rock skupine. Zagorelo je zaradi ognjemeta, ki je bil del glasbenega nastopa. Najprej je zagorel steber, nato pa se je ogenj - po navedbah prič v sekundah - razširil na strop objekta.

Sveče pred nočnim klubom, v katerem je umrlo 32 oseb.
Sveče pred nočnim klubom, v katerem je umrlo 32 oseb. FOTO: Reuters

Prostor se je napolnil z dimom, ljudje pa so se v paniki pognali proti izhodu. V kaosu je prišlo še do stampeda, v katerem so številni utrpeli poškodbe. Po poročanju več medijev je bil odprt samo en izhod, drugi pa je bil zaprt.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
04. 11. 2015 17.42
+1
v romuniji je bilo pod pragom tveganja revščine 25.4 % prebivalcev ali 5.590.000 prebivalcel po podatkih eurostata kar predstavlja največji delež ljudi pod pragom revščine v eu v eu, ( v sloveniji je trenutni delež 14,5 % precej več kot pred krizo )
steirer5
04. 11. 2015 20.03
+0
Kaj hoces povedati? Moramo se na teh 10,9%-ov pocakati, da jih sunemo v rit?
siupamoizvedetiresnico
04. 11. 2015 12.39
+6
To se pri nas v Zlovenistanu ne more zgoditi, pri nas se ne dogajajo čudeži mi smo prepuščeni samo svetosti naših nezmotljivih vodij. Pri nas naši sveti nezmotljivi vodje nikakor ne morejo biti odgovorni za nič, ker nič niso nikoli narobe strorili, pri nas bomo za naključja povzročena s strani svetih nezmotljivih vodij raje odgovorajali mi, narod,... hmm.... imam prelog, kaj če bi pri nas v Zlovenistanu odstopili mi - narod?....zaradi objektivne odgovornosti, ker vedno znova in znova postavljamo na vodilna mesta totalne nesposobneže kateri potem postanejo sveti nezmotljivi vodje.
NoviceResnice
04. 11. 2015 12.34
+4
Pri nas bi se jim popularnost povečala saj bi z velikim pompom obsodili vratarja Jovana Rističa roj. u Fužinama....... Nobenmu na misel ne bi padl odstopit
Ka pa mislis
04. 11. 2015 11.55
+14
Se romuni imajo vec v glavi in jajcih od nasih veleumov
Silvey
04. 11. 2015 15.57
+3
Mi lahko tu komentiramo v nedogled pa ni nobenega odziva.Te profesorje,ki nam vladajo bo treba pregnat z ljudsko ofenzivo,če ne gre drugač.
mackon08
04. 11. 2015 11.52
+9
Pri nas lahko pol Slovenije pogori pa bodo rekli, ni razloga za odstop.
bema1201
04. 11. 2015 12.19
+4
Pa še polovico državlanov pomre zaradi nesreče, pa bi sigurno našli kak izgovor.
nemojte
04. 11. 2015 11.14
+16
romunski lopovi niso dorasli našim, zato odstopajo, ali pa gre za mentaliteto, ..vrag ga vedi