Tujina

Po tragediji na stotine tekstilnih tovarn v Bangladešu zapira vrata

Daka, 13. 05. 2013 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V predmestju bangladeške prestolnice Dake, kjer se je konec aprila zrušila stavba in pod seboj pokopala več kot 1000 ljudi, bodo iz varnostnih razlogov zaprli več sto tekstilnih tovarn. Iskalna akcija med rušavinami se je sicer tudi uradno končala.

V industrijski coni, približno 30 kilometrov od Dake, je okoli 500 tovarn, od tega več kot sto najpomembnejših tekstilnih tovarn v državi, ki izdelujejo oblačila za zahodne družbe, kot so ameriški Walmart, švedski H&M, španski Inditex in francoski Carrefour.

V Bangladešu bodo v torek za nedoločen čas zaprli več sto tekstilnih tovarn v industrijski coni Ashulia v predmestju prestolnice Daka, kjer je pred tremi tedni zrušenje večnadstropne stavbe z več tekstilnimi obrati zahtevalo več kot tisoč življenj, je danes sporočila trgovinska zbornica tekstilne industrije v državi. Kot so dodali iz zbornice, so se za to določili, da bi zagotovili varnost.

Rešma Begun v bolnišnici. Rešmo so po 17 dneh od porušenja našli živo med ruševinami konec preteklega tedna. Zdaj upanja, da bi še koga našli živega, ni več, zato se reševalna akcija zaključuje.
Rešma Begun v bolnišnici. Rešmo so po 17 dneh od porušenja našli živo med ruševinami konec preteklega tedna. Zdaj upanja, da bi še koga našli živega, ni več, zato se reševalna akcija zaključuje. FOTO: Reuters

Po besedah predstavnika trgovinske zbornice v omenjenih tovarnah po nesreči, ki je 24. aprila zahtevala 1127 življenj, zaradi protestov delavcev proti slabim delovnim pogojem in pomanjkljivi varnosti že od nesreče praktično ne delajo. Predstavnik lokalne policije je dejal, da danes ni delalo 80 odstotkov delavcev, ki so na ulicah zahtevali višje plače, pa tudi kaznovanje lastnikov kompleksa Rana Plaza, ki se je porušil konec aprila.

Bangladeš je drugi največji izvoznik oblačil na svetu zaradi nizke cene dela in številne delovne sile. Tekstilna industrija je ključna gospodarska dejavnost v državi, letno ustvari 29 milijard dolarjev in predstavlja 80 odstotkov izvoza.

To je bila najhujša industrijska nesreča v državi. Zrušilo se je devetnadstropno poslopje s petimi tekstilnimi obrati, kjer je delalo 3500 ljudi. Zaposleni so dan pred nesrečo opozorili na razpoke na poslopju, a so odgovorni od njih kljub temu zahtevali, da nadaljujejo z delom. Prav danes so sicer oblasti sporočile, da končujejo z iskalno operacijo, saj je le malo možnosti, da bi našli še kaka trupla.

Pogoji dela in varnostne razmere v tekstilni industriji so že leta tarča kritik nevladnih organizacij. Kakih tri milijone ljudi, ki delajo v tekstilni industriji, prejema povprečno manj kot 40 ameriških dolarjev na mesec. Nobelov nagrajenec za mir in pionir mikro kreditov Mohamed Junus je danes lastnike tekstilnih tovarn in zahodne trgovce pozval, naj zagotovijo, da bodo delavci v Bangladešu prejemali plače, ki bodo zadoščale za dostojno življenje.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starakadilka
13. 05. 2013 23.45
+0
Zdaj pa naj hitro slovenske bolnice na oblekice tečejo v trgovine po "znamke". Jutri jih več ne bo. Ha, ha. Za umrle delavke pa sočutje in spoštovanje.
Nina Nubia 1
14. 05. 2013 06.47
+3
Ni panike kupuje samo Kitajsko robo.... in ti veleum povej katere znamke so narejene v evropi?? poznam samo Dsq2,to je pa tud vse,aja ti imas svoje sivilje.....
Biribombiribom
14. 05. 2013 07.43
+2
starakadilka, tak 90% šans je, da so tvoje obleke tudi od tam....
Ariadnina nit
14. 05. 2013 10.22
+2
žalostno, da ni več tekstilnih tovarn v Sloveniji...20-25 let nazaj smo bili v tekstilu vodilni za vzhodno Evropo, pa tudi bolj zdrav tekstil je bil
kleopatra-1
14. 05. 2013 12.14
+5
Nina, roba v Ona On je evropska, Bigg-r slovenska, Mura slovenska, Manufaktura prodaja spodnje perilo in pižame iz Hrvaške in Makedonije, Zuja pižame so slovenske, nekateri čevlji se še vedno delajo v Sloveniji, veliko posteljnin in brisač, pohištvo, prešite odeje (pa ne tiste iz dormea made in china) Polzela nogavice tudi in še bi se našlo. Če bi bili dovolj patrioti in kupovali slovensko, bi se cene znižale, gospodarstvo in plače pa dvignile. Pa še prihranili bi, ker je roba nekajkrat kvalitetnješa in bi bilo za trikratno ceno majice npr. kupit 10x manj majic na dolgi rok. Če kupujemo slovensko, na dolgi rok prihranimo, v kvaliteti se bolje počutimo, dvigujemo naše gospodarstvo - ampak do te zavesti mora priti večina, da se bo kaj premaknilo. Dokler bo večina jokala, da nima denarja in hkrati jih vsak mesec ob plačilnem dnevu vidim ene in iste - tiste, ki najbolj jamrajo - hoditi z vrečkami z imeni multinacionalk. Zato nimajo denarja. Jaz si 2x letno kupim kakšen kos in ga nosim po nekaj let. Ne govorit, da nimamo slovenske robe, samo malo je treba pogledati naokrog.
24vohomurckov
13. 05. 2013 18.53
+2
...kar v slovenijo naj jih premestijo...... smo si precej podobni...po ureditvi,če po ničemer drugim ne.....imamo kastni sistem!!