Tujina

Po težkih in dolgih pogajanjih le dosegli dogovor

Bratislava, 03. 12. 2011 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovaški zdravniki in vlada so dosegli dogovor. Ker jim je vlada pripravljena dvigniti plače, se bodo zdravniki vrnili na delovna mesta. Množična stavka je namreč zdravstveni sistem pripeljala skoraj na rob propada.

Prva pomoč na Slovaškem
Prva pomoč na Slovaškem FOTO: Reuters

Slovaški zdravniki se bodo vrnili na delo. Vlada jim je namreč pripravljena dvigniti plače, predlog pa je zanje sprejemljiv. "Kompromis smo dosegli po težkih in dolgih pogovorih," je ob tem pojasnila začasna slovaška premierka Iveta Radičova.

Glede na doseženi sporazum se bodo povprečne plače zdravnikov, zaposlenih v državnih bolnišnicah, zvišale za 2,3-krat. Sindikat zdravnikov LOZ je sicer zahteval precej več, vendar pa vlada na njihove zahteve zaradi dolžniške krize v območju evra ni mogla pristati.

Zdravniki se bodo na delo vrnili takoj, ko bo sindikat potrdil nove pogodbe zdravnikov z bolnišnicami.

Razglasili izredne razmere

Slovaška vlada je sicer v iztekajočem se tednu zaradi odločitve zdravnikov, da prenehajo z delom, v več bolnišnicah v državi razglasila izredne razmere. To odločitev je sprejela, ko je okoli 2000 od skupno 7000 zdravnikov v bolnišnicah po državi konec novembra dalo odpoved in zagrozilo, da bodo 1. decembra zapustili delovna mesta.

V četrtek jih je svojo grožnjo uresničilo okoli 1220, številne bolnišnice po državi pa so bile nato prisiljene odpovedati večino operacij, tako da so obravnavale le najnujnejše primere. Najbolj množična stavka zdravnikov v zgodovini Slovaške je zdravstveni sistem pripeljala skoraj na rob propada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.