Tujina

FOTO in VIDEO: IS prevzela odgovornost za napad v Tunisu

Tunis, 19. 03. 2015 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./K.H./STA
Komentarji
103

Skrajneži IS so v zvočni izjavi, ki so jo objavili na spletu, prevzeli odgovornost za napad na nacionalni muzej Bardo v tunizijski prestolnici. Po zadnjih podatkih je umrlo že 23 oseb, v povezavi z napadom pa so aretirali devet oseb.

Na spletu se je pojavila izjava ekstremistične skupine Islamske države (IS), v kateri prevzemajo odgovornost za teroristični napad na nacionalni muzej Bardo v tunizijski prestolnici Tunis.

Na zvočnem posnetku skrajneži poveličujejo napadalce in jih opisujejo kot viteze Islamske države.

Varnostne sile so sicer uspele identificirati enega od napadalcev. Za zdaj še niso uspeli odkriti kakršnih koli povezav med njim in militantnimi skupinami.

V povezavi z napadom so aretirali devet oseb, so sporočili iz tunizijskega predsedniškega urada. "Štiri osebe so bile neposredno povezane z napadom, pet drugih pa smo aretirali zaradi utemeljenega suma, da so pomagali pri napadu," je dejala Aida Klibi iz predsedniškega urada.

Predsednik vlade Habib Essid je sicer razkril identiteto dveh oseb, ki naj bi bili za napadi. Gre za Jasina Labidija in Saberja Hahnaua. Labidija so varnostne službe že poznale in spremljale, je za francoski radio RTL povedal Essid. Vendar pa po njegovih informacijah ni bil vpleten v noben dogodek ali organizacijo. Tako še vedno preiskujejo, s katero organizacijo so bili napadalci povezani.

Tunizijski predsednik Bedži Said Esebsi je medtem napovedal vojno terorizmu. "Demokracija bo zmagala," je dejal v televizijskem nagovoru. "Gre za odločilni trenutek za našo prihodnost," pa je povedal tunizijski premier Habib Essid. Število žrtev narašča, Sky news poroča že o 23 mrtvih, BBC pa poroča, da je več kot 40 ljudi ranjenih. Danes so v muzeju našli še tri osebe, ki so se tam skrivale čez noč, in sicer dva španska turista in enega Tunizijca.

Več tujih žrtev naj bi bilo potnikov z ladje Costa Fascinosa. Na ladji je tudi skupina Slovencev. Med žrtvami napada je tudi devet potnikov, ki so potovali na ladji za križarjenje MSC Splendida. Ob prihodu v Tunis je bilo na tej ladji več kot 3700 potnikov.

Nekatere žrtve že uspeli identificirati

13 ubitih tujcev so že uspeli identificirati, je sporočil minister za zdravje Said Aidi. Med mrtvimi so po njegovih besedah med drugim trije Japonci, dva Španca, Kolumbijec, Avstralec, Britanka, Belgijka, dva Francoza, Poljak in Italijan.

Posamezne države postopoma sporočajo uradne podatke o smrtnih žrtvah med svojimi državljani. Nazadnje sta Belgija in Velika Britanija potrdili smrt dveh turistk. Belgijsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je bila v napadu na muzej ubita belgijska turistka, britanski premier David Cameron pa je sporočil, da je med žrtvami tudi britanska državljanka.

Še pred tem je danes Italija potrdila smrt štirih Italijanov, Poljska pa dve smrtni žrtvi med svojimi državljani. Kolumbijske in španske oblasti so že v sredo potrdile podatke o ubitih med svojimi državljani.

Tunizijsko prestolnico je pretresel teroristični napad.
Tunizijsko prestolnico je pretresel teroristični napad. FOTO: Reuters

Kaj se je zgodilo?

Napadalca, ki sta bila oblečena v vojaške uniforme in oborožena z avtomatskimi puškami, sta začela streljati na turiste, ki so se z avtobusom pripeljali do muzeja. Nato sta jih nagnala v notranjost muzeja.

Po nekaterih navedbah naj bi sicer želela napasti stavbo tunizijskega parlamenta, ki leži nasproti muzeja, a so jima tamkajšnji varnostniki to preprečili. Po strelskem obračunu sta nato zajela več kot sto turistov v muzeju.

Ko je policija večino zajetih turistov v muzeju uspela spraviti na varno, se je odločila za posredovanje. Pri tem sta bila ubita oba napadalca in en policist.

Številni Tunizijci so se včeraj v znak upora podali na ulice in protestirali proti terorizmu. Vladi očitajo, da nima prave strategije za boj proti terorizmu. Protestniki so mahali z zastavami in prižigali svečke za žrtve napada.

Napad naletel na številne ostre odzive

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je zatrdil, da EU in Tunizija ne bosta trepetali pred terorizmom, ne doma ne v tujini. Podobno se je odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Tudi italijanski premier Matteo Renzi je obsodil napad in ponudil vso pomoč Tuniziji v boju proti terorizmu.

Tudi francoska predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls sta obsodila današnji teroristični napad. Hollande je izrazil solidarnost s Tunizijo in ji ponudil pomoč, so sporočili iz Elizejske palače. Napad je obsodil tudi ameriški državni sekretar John Kerry.

Po tunizijskem napadu so se za poostren nadzor nad najbolj obiskanimi muzeji odločili tudi v ZDA. Čez noč so namreč okrepili varnost v številnih priljubljenih muzejih, saj se bojijo, da bi lahko kdo posnemal podoben teroristični napad.

Po arabski pomladi se je okrepil islamski ekstremizem

V Tuniziji se je po arabski pomladi leta 2011, ki je odnesla dolgoletnega diktatorja Zina El Abidina Ben Alija, močno okrepil islamski ekstremizem. Več kot 3000 mladih Tunizijcev se je pridružilo džihadistom Islamske države pri njihovih bojih v Siriji in Iraku.

Napad na muzej v Tunisu
Napad na muzej v Tunisu FOTO: Reuters

Novi predsednik je ob prihodu na položaj po prvih svobodnih volitvah decembra lani za svojo glavno prioriteto določil ravno boj proti terorizmu in krepitev varnosti v državi. In položaj se je v zadnjem času res začel umirjati. Zdelo se je, da je Tunizija edina država v regiji, ki ji je nekako uspel prehod v demokracijo brez večjih nasilnih pretresov kot v sosednji Libiji ali pa npr. Egiptu.

Znova so se v državo začeli vračati tudi turisti, ki so pred revolucijo predstavljali glaven vir zaslužka. Med bolj priljubljenimi znamenitostmi je tudi muzej Bardo, ki se ponaša z izjemno zbirko antičnih mozaikov in antičnih artefaktov iz obdobja Feničanov, Kartažanov, Rimljanov in kasnejših časov. Leta 2012 so ga tudi temeljito prenovili.

Pred revolucijo je ta muzej letno obiskalo več sto tisoč turistov. Po arabski pomladi pa je to število padlo na okoli 100.000 letno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
20. 03. 2015 10.01
+0
se pravi so zadaj zda in njihovi prijatelji!!! Wesley Clark za CNN: IS je bil ustvarjen s strani zda in njihovih zaveznikov. o kako lep dan za smucanje:)
johndoe35
20. 03. 2015 00.51
+2
IS bo prevzel vsako odgovornost kjer se ubija. jaz jim prej ne bom verjel če en dan prej ne napovejo
pravica5
20. 03. 2015 07.49
VonFaust
19. 03. 2015 22.57
+5
Torej kdaj bomo zaprli meje za priseljevanje?
Našvasan_zob
19. 03. 2015 23.55
+0
Medtem pa Slovenci bežijo v tujino... he he
hotchilipoper
19. 03. 2015 20.40
+19
Če ne bodo muslimani sami naredili red med sabo,še lahko to sprevrže v 3.svetovno vojno
Handschar
19. 03. 2015 21.06
-1
V Iraku in Afganistanu je pobitih več sto tisoč civilistov. Uživajte ;).
Phoe Nix
19. 03. 2015 22.38
+5
canelo
20. 03. 2015 06.22
+0
HorionBosona ti maš pa eno čudno interpretacijo določenih dogodkov. Sicer tud sam ne podpiram vseh teh vojaških posredovanj sploh kar se tiče "muslimanskih držav" (o tem pojmu bi se tud dalo debatirat). Ampak glede Iraka je dejstvo da je največ žrtev povzročilo sektaško nasilje med šiiti in suniti to je dejstvo. Zadnjič se poslušal enega izmed svetovalcev Iraške vlade (šiit), in je povedal da oni so nekako zadovoljni da so američani odstranili Huseina, ker oni ga sami nebi mogli. Šiiti predstavljajo 65% Iraškega prebivalstva medtek ko je Sadam bil Sunit. Potem kar se Afganistana tiče je sedaj čeprav je stanje sploh glede varnosti slabo vseeno boljše kod pod srednjeveškimi Talibani in to je potrdilo kar nekaj Afganistancev sicer ne vsi apak kar velik delež. Tko da stvar niso take kot ti hočeš predstavit kako pokvarjeni zahod napada nedolžne muslimanske države.
Handschar
20. 03. 2015 10.42
+2
"Študenti" imajo podporo največje etnične skupine v Afganistanu (Paštuni) in absolutne večine Pakistancev. 1/3 Afganistana je pod nadzorom Talibov. Tvoje mnenje ni pomembno.
Handschar
20. 03. 2015 11.05
+2
Šiitsko vlado v Bagdadu podpira zahod. Kdo trenira in oborožuje iraško (šiitsko) vojsko?
KlubPravilnoPretepenihŽena
19. 03. 2015 20.26
-24
vsi mrtvi prihajajo iz držav, katere so v koaliciji proti IS, tako, da je to legitimna vojna
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 20.29
+10
Aha legitimna. BRAVO MOJSTER. Spravl so se nad strateško zelo pomembna območja. Charlie Hedbo. Res vir vojaške sile koalicije.
Ferdo Crni
19. 03. 2015 20.38
+4
j2313 - glej da boš to tulil tudi ko bo kakšen ameriški izstrelek zravnal kakšno hiško teroristekov pa četudi zraven umre kakšna priležnica in otroci.
aaaaaa122121
20. 03. 2015 09.53
hondica
20. 03. 2015 10.01
Pogosto so tudi ovce dobre, ker drugega ni.
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 20.19
+8
Komi čakam, da jim mal demokracije nameče Amerika za vrat.
tadej991
19. 03. 2015 19.36
+3
Pol nej pa se edn rece da sirijci nebodo prsi v evropo!!
Ferdo Crni
19. 03. 2015 20.37
+7
V evropi je 23 miljonov muslimanov. Vsi so več ali manj prišči iz bližnjega vzhoda in magreba.
Cambi7
19. 03. 2015 19.35
-1
Vse se vrača in vse se plača!!! Plačajo PA, itak, nedolžni. Nekaj ustvariš in to se obrne proti tebi! Nič novega. RIP vsem žrtvam tega zablodelega sveta.
Jurkos
19. 03. 2015 19.34
+1
Kje je pa Al Kaida? A njih ste kar odrezali, od kar so kao skinli Osamo? Pa kje so Talibani? Jst nevem kdo je v tej zaibanciji glu -p
Našvasan_zob
20. 03. 2015 00.00
-2
Čeb pisal o Al Kajdi, pol bi svet reku da so Amerji pogorel v vojni z njo, kljub temu da so fental Osamo.. TKo je treba zgodbico razvijat naprej... Al Kajda --> ISIS-----> BOKO... ovcam je vsake tolk treba mal zamenat futr, da še naprej glodajo kar jim serviraš preko medijev...
manjanja
19. 03. 2015 19.27
Pri talcih, ki jih kaže kako bežijo, je zaskrbljujoče, da ne znajo ali ne zmorejo teči (to moje mnenje ni norčevanje iz teh ljudi).
ghee
19. 03. 2015 19.20
+0
KAJ sm reku včeraj????? evo vam!
Te vidim
19. 03. 2015 20.06
+3
ghee
20. 03. 2015 23.41
poisci clanek ko so prvic porocali o tem pa najd komentar ;)
Sodnik_Kriv
19. 03. 2015 18.34
-11
Tooo ja dejmo ovce naivne sedaj blatit lepo doma pod anonimnim nickom
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 20.30
+2
Tebe tut čaka še košček demokracije v Guantanamu. Živel Izrael!
covjek_
19. 03. 2015 18.03
-7
Me zanima kdo bi z veseljem prevzel odgovornost za neki pokol...v realnem avetu se vsak tega izogiba...v tem ameriskem filmu pac ne...odprite oci slovenci
tron3
19. 03. 2015 17.39
+37
Hamburgerčki sesuli diktaturo v Iraku, ter s tem ustvarili IS, sedaj pa ne vedo, kaj storiti, bolje bi bilo, da bi pustili Sadama na oblasti, kajti on je vedel, kako se opravi z skrajneži, v njegovi državi!!! imel je veliko praktičnih izkušenj na tem področju, tale družina Bush, lahko bi rekli bušmani, je skuhala veliko štalo!!!!
NePaNePaNe
19. 03. 2015 19.11
+4
Ja, hkrati je pa pobijal na tisoče ljudi, ker pač čist slučajno niso bli v isti veji islama. Res pošten človek...
Ferdo Crni
19. 03. 2015 20.36
+6
Ja ampak Sadam bi enkrat umrl. Kaj pa pol? Kakšen njegov sin bi bil lahko njegov naslednik, verjetno tisti sadist, ki je na nekem sprejemu z golf palico človeku razbil lobanjo. Če pa bi sadam še do kakšne nukice prišel bi bilo pa še bolj zabavno kot tale isis.
ficfiric 1
19. 03. 2015 17.19
-7
Se je pojavil posnetek....heh...
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 17.17
+39
Kje je zdej Zlatko, da reče, da je to Photoshop.
TheGrayMask
19. 03. 2015 17.35
-21
On ne visi na 24 ur na 24. ur kot ti. Mogoče če bi 1 uro posvetil photoshopu bi vedel, da je namenjen slikam ne posnetkom ter da ga je sposoben dobro uporabljati vsak mulc !
Hellsrael
19. 03. 2015 17.37
-20
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 17.37
+24
Na Epilogu je bilo govora o videih, ko je Zlatko rekel magično besedo "Photoshop". Dej mal pomisli.
Sodnik_Kriv
19. 03. 2015 18.42
-7
DonMilton... ce bi na 24ur pisalo da je zemlja trikotna ti bi se to verjeu pomoje
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 20.42
+9
Sudja... Kaj je že s tvojo trditvijo, da znanstveniki svet preučujejo po Koranu? A preučujejo kako je mohamed poletel v vesolje na konju? Tako piše namreč.
DonMiltonFriedman
19. 03. 2015 20.56
+4
Bavaria, ne, Zlatko ne odobrava. Obsoja pa tut ne. Si predstavljaš Silva Pluta na zatožni klopi, ko mu povejo katere umore je zagrešil... Silvo pa bi rekel, da jih je Metod Trobec veliko več pobil in pričakoval pomilostitev?
-9
Ubogi turisti, zdej bodo večno ostali v muzeju, tako kot so Italijani Slovence žive metali v peči in so ostali v Rižarni v Trstu je v zraku še zmeraj vonj po zažganih Slovencih.
Abica
19. 03. 2015 17.08
+4
"Odgovornosti za napad pa še ni prevzel nihče". To piše v tem članku.
aaaaaa122121
19. 03. 2015 14.07
-25
false flag napadi naso bili vedno orodje elit za manipuliranje z mnozicami - enote NATA imenovane Enote Gladio so lep primer zato.
NePaNePaNe
19. 03. 2015 14.30
+11
Ka ste mi hecni pro-ruski morilci. Ta propaganda k jo mečete vn, da je vse to skupi sam nek ''false flag'', je že preveč očitna. Preveč je tistih, ki so po vaše ''specjalci nata pa izraelci pa američani pa nevemkdoševse''. Muslimani, so v povprečju (nikakor ne vsi! vseeno ne posplošujmo!) preveč očitno slabi ljudje. To je pri njih že navzven razvidno. Treba je zapret meje, muslimane, ki sploh pomislijo na kašn šarijski zapret ali vsaj izgnat iz evrope, tiste ki so pa že tukaj, pa izobraževat in jih podučit. Izobraževanje je tisto, kar je zahod pripeljalo na boljši standard od večine ostalega sveta. Pa podučit je treba tudi take neizobražence kot si ti. Ali pa enostavno izgnat v rusji/kitajsko, ker se tam za vas več kot očitno cedita med in mleko, ali?
aaaaaa122121
19. 03. 2015 15.09
-2
ficfiric 1
19. 03. 2015 15.42
+2
Kitajci so zakon...mene vsaj placajo za kar jim naredim...z razliko od slovencev...
antiXfashizmXeuXgso
19. 03. 2015 17.08
+2
Očitno morš bit hudo nepoučen, če ne veš, da je zahod že davno prizna obstoj enot Gladio in njihov namen. Tudi false flag je dejstvo, ki so se ga mnogi posluževal in se ga mnogi še.
appollyon
19. 03. 2015 17.38
+4
No pa še kaj napiši o rdečih brigadah, zaradi katerih so nastale enote gladio, kot nasprotnik, komunističnemu teroriziranju evrope!
antiXfashizmXeuXgso
19. 03. 2015 17.55
-5
ne nakladaj lažnivec. rdeče brigade sp bile ustanovljene 1970, gladio pa mnogo prej.......................
antiXfashizmXeuXgso
19. 03. 2015 18.03
-5
aha, torej ne sme biti. Na tem forumu se lahko piše proti rusom in ruskim m kar se hoče, bognedaj pa kaj žalega pisat pri nemcem in nemškim m.
NePaNePaNe
19. 03. 2015 19.05
+4
EURIP: A dej ne jokej, neizobraženec. Na tem forumu po večini vsi samo jokate kako so američani zlobni ojoj prejoj, pa kako je merklova novi hitler, pa ne vem kaj še vse. Jaz se včasih res čudim, kako taki ljudje sploh preživite...ampak pol mi je pa jasno, da ste ljudje kot si ti, krivi za vse svetovne probleme, ker enostavno ne znaš pogledat sutiacije ''izven okvirja''. Tisti, ki pa slepo vrjamejo ''zahodni propagandi'', so pa isti spranci kot ti; na obeh straneh imaš dobre in slabe ljudi, ampak sem še vedno raje ''suženj'' kapitalizma, kot pa lačen ruski revež, ki nima nič drugega v življenju, kot da se cele dneve zapija.
Ferdo Crni
19. 03. 2015 20.21
+1
Tole je spet tipično idiotsko - enote gladio so dejstvo vendar v povsem drugi zgodovinski in tematski zgodbi. To je tak okot bi dejal da so tole vse nemci ker so se leta 1938 preoblekli v poljake in napadli lastno radijsko postajo ter tako opravičili napad na poljsko. Torej klasika : nepovezano, brez konkretnih dokazov, mešanje nemogočih sestavin, primitivno in neinteligentno zaključevanje v neko zgodbo ki ima skupni imenovalec - ideološko kretenjenje proti zahodu.
Ferdo Crni
19. 03. 2015 20.39
+1
1939 leta - se oproščam . je bil napad na poljsko.
aaaaaa122121
19. 03. 2015 14.00
+4
bivši Nato general Wesley Clark za CNN; " ISIS JE bil ustvarjen s strani Zda in njihovih zaveznikov."
NePaNePaNe
19. 03. 2015 14.34
+8
Bivši kapitan vesoljske ladje Voyager in še danes predsednik Švedske Abraham Lincoln: ''May the farse be with you, John Snow!''
slayer2
19. 03. 2015 16.43
+4
appollyon
19. 03. 2015 17.24
+2
Kaj pa on ve, če je že od leta 2000 v penziji, kaj misliš da mu še vedno posredujejo zaupne podatke, dej ne bodi smešen!
Ferdo Crni
19. 03. 2015 20.32
+4
Tole tale aaaaaa klobasa neprestano - Wesley Clark je izjavil, da je bil IS ustvarjen in podprt iz strani "prijateljev in zaveznikov ZDA". aaaaaa122121 malo spreobrne da se bolj udarno sliši. Sicer pa je Wesley Clark v intervjuju tudi povedal na koga to misli - predvsem na Savdsko Arabijo. Vemo pa tudi, da je Wesley odšel v politiko in sicer k demokratom, v politiki pa so pompozne verbalne mahinacije normalna stvar. Poleg tega "ustvariti" ne pomeni, da so doma v multipraktiku zmešali moko, jajca, AK-47, turban in vanilijev sladkor ter kot Baltazar to odvrgli v puščavo. Sicer pa - vem da bo aaaaa še naprej klobasal in klobasal svoje ker tisočkrat ponovljena laž postane pri nerazmišljujočih resnica.