Slovenija

Po svetu cveti trgovina z belim blagom

Washington/Ljubljana, 28. 06. 2011 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po ocenah ZDA je na svetu kar 27 milijonov žrtev trgovine z ljudmi, na ta pojav pa ni "imuna" niti Slovenija. Žrtve prostitucije pri nas večinoma prihajajo iz vzhodnih držav ter Dominikanske republike, Tajske, Irana, Gane, Maroka, Afganistana in s Kube.

Slovenija se je uvrstila v najboljšo skupino držav, ki izpolnjujejo vse zahtevane standarde.

Ameriški State Department je objavil poročilo o trgovini z belim blagom v letu 2010, v katerem so obdelali tudi razmere v Sloveniji. In ugotovitev? Ne moremo si zatiskati oči, ta pojav je prisoten tudi pri nas.

Poročilo ugotavlja, da je naša država največkrat ali tranzitna, kar pomeni, da trgovina z belim blagom poteka preko njenih meja, ali je cilj te trgovine, redkeje je njen izvor. Ženske in otroci so v Sloveniji prisiljeni v prostitucijo, predvsem moški pa v prisilno delo.

Po ocenah ZDA je žrtev trgovine z ljudmi, ki jo mnogi imenujejo moderno suženjstvo, po vsem svetu kar 27 milijonov.

Žrtve prisilnega dela prihajajo predvsem iz Ukrajine, Romunije, Srbije in BiH, žrtve spolnega izkoriščanja pa iz Ukrajine, Moldavije, Bolgarije, Romunije, Slovaške, Češke, Madžarske, Dominikanske republike, Tajske, Irana, Gane, Maroka, Afganistana in s Kube. V obeh primerih žrtve iz Slovenije pogosto odidejo naprej v Zahodno Evropo, predvsem Nemčijo in Italijo, kjer pa jih čaka enaka oblika izkoriščanja.

Slovenska vlada po oceni Washingtona v celoti spoštuje minimalne standarde boja proti trgovini z ljudmi. Prislužila si je pohvalo za prizadevanja v tej smeri, posebej za pripravo "odlične analize o pomanjkljivostih v boju proti trgovini z ljudmi v Sloveniji ter načrte za izboljšanje".

Čeprav število žrtev trgovine z ljudmi po podatkih slovenskih oblasti upada, se tako prizadevanja na področju odkrivanja in pregona kot tudi finančna sredstva niso zmanjšala. Na področju pregona State Department ugotavlja, da so zagrožene kazni za nezakonito trgovino z ljudmi, ki se gibajo od šestih mesecev do 15 let zapora, zadostne.

State Department izpostavlja poročila, da naj vlada ne bi storila dovolj glede izpostavljenosti romskih otrok trgovanju s strani njihovih družinskih članov, ter poročila, da so mladoletne žrtve zaradi neustrezne nastanitve in zaščite izpostavljene nevarnosti ponovne trgovine.
State Department izpostavlja poročila, da naj vlada ne bi storila dovolj glede izpostavljenosti romskih otrok trgovanju s strani njihovih družinskih članov, ter poročila, da so mladoletne žrtve zaradi neustrezne nastanitve in zaščite izpostavljene nevarnosti ponovne trgovine. FOTO: Reuters

Slovenija se je odrezala dobro, na seznamu najhujših kršiteljic vse več držav

Pristojni organi so v letu 2010 uvedli pregon v 12 primerih, osem ljudi je bilo obsojenih. Večinoma je šlo za primere prisilne prostitucije, v enem primeru pa tudi za prisilno delo. Slovenska vlada je poleg tega sodelovala v več čezmejnih preiskavah, med drugim z Interpolom, Europolom ter vladama Moldavije in Slovaške.

Ko gre za preventivo, je poročilo pohvalilo slovensko vlado. Kot so zapisali, je posebna delovna skupina pripravila izčrpen letni načrt boja proti trgovini z ljudmi v Sloveniji, vlada pa poleg tega spodbuja regionalna prizadevanja na tem področju ter naredi veliko za ozaveščanje tako ranljivih skupin kot tudi širše javnosti, posebej mladih, o tem problemu.

Ameriška vlada je sicer v tokratnem poročilu – v njem obravnavajo skupno 184 držav, tudi ZDA – podvojila število držav, ki jim zaradi nezadostnih prizadevanj v boju proti trgovini z ljudmi grozijo sankcije: kar 23 držav je tokrat v najslabši, tretji kategoriji, ki ne izpolnjuje minimalnih standardov na tem področju, še 41 pa se jih je uvrstilo na seznam držav, ki jim bodo ZDA posvetile posebno pozornost in jim, če se ne bodo popravile, grozijo sankcije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
29. 06. 2011 07.43
@odbogaposlan Tiste ki se po drgovih vrtijo, se jih niti dotaknit ne smes, kaj sele kaj vec, Kaj se pa na skrivnem dela , ko imajo pimpi nadzor, je pa le toliko casa , dokler jih ne dobijo in kaznijo.
ochi
28. 06. 2011 19.05
-3
"..Dominikanske republike, Tajske, Irana, Gane, Maroka, Afganistana in s Kube." Khm, katero blago iz tu pa je bele barve?
odbogaposlan
28. 06. 2011 17.36
sveda ko je 24urlaž njihovo trobilo za slovenijo!
odbogaposlan
28. 06. 2011 17.02
+3
ZDA so ena največjih legaliziranih držav z belim blagom ali ženskami! babnce se uradno vrtijo okoli drogov po zabaviščih, največji bordel na svetu Las Vegas, Pleyboy, da ostalega ne omejamo. ii oni nam solijo pamet! bejžte no bejžte! največji pokvarjenci na svetu!
major1
28. 06. 2011 15.56
Večna trgovina, od katere imajo profit vsi trgovci in potrošniki.
Buena Vita
28. 06. 2011 15.20
spet so krive zda naši lopovi in zločinci so pa sami svetniki,nič krivi,bili so v nečedniosti prisiljeni, lepo vas prosim V ZDA VSAJ DOBIJO PRIMERNE KAZNI,PRI NAS PA CELO ODŠKODNINE IN POVRH JIH ELITA ČASTI KOT BOGOVE BLJAK L
HellWolf
28. 06. 2011 15.01
ZDA se oglašajo nekaj zraven... doma jim pa trgovina s ljudmi dobesedno cveti. In takšno demokracijo nam izvažajo...