Tujina

Po suši poplave

Peking, 07. 06. 2011 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Kitajskem so se kmetje soočali z najhujšo sušo, zdaj pa so jih prizadele hude poplave. Vse to lahko povzroči primanjkljaj pridelkov, kar lahko po mnenju strokovnjakov vpliva na cene hrane po svetu.

Kitajsko provinco Gvidžov so prizadele hude poplave, v katerih je umrlo že 14 ljudi. Veliko jih pogrešajo, več deset tisoč pa jih je zaradi naraščajoče vode zapustilo domove. Deroča voda je uničila ceste, mostove in na stotine hiš in avtomobilov.

Kmetom je pridelke uničila najprej suša, nato pa še poplava.
Kmetom je pridelke uničila najprej suša, nato pa še poplava. FOTO: Reuters

Poplave so provinco prizadele po večmesečni suši, ki je uničila kmetijske pridelke v osrednjem in severnem delu province. Provincialna civilna zaščita v Gvidžovu je sporočila, da so poplave od 3. junija prizadele enajst mest in okrožij.

Nekatera območja ob reki Jangce je prizadela najhujša suša v zadnjih 50 letih. Kljub dežju – ki ga vremenoslovci napovedujejo tudi v prihodnjih dneh – so oblasti opozorile, da bo zaradi suše primanjkovalo pridelkov.

Poplave na Kitajskem - 1
Poplave na Kitajskem - 1 FOTO: Reuters

Velik del Kitajske je od oktobra namreč dobil le kakšno kapljico dežja, kar je prizadelo milijone hektarjev pridelkov in povzročilo primanjkljaj pitne vode. Strokovnjaki so sporočili, da bi pomanjkanje pridelkov na Kitajskem lahko prizadelo cene hrane po svetu.

Državna centralna banka že ponuja izredna posojila za projekte proti suši v severnih, srednjih in vzhodnih področjih. Uradniki pa poskušajo umiriti strahove glede pomanjkanja, saj pravijo, da ima država dovolj rezerv, da bi zadostila povpraševanju. Toda cene hrane na Kitajskem že več mesecev hitro naraščajo.

Deroča voda je uničila številne mostove in ceste.
Deroča voda je uničila številne mostove in ceste. FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
07. 06. 2011 15.34
Ofca1A Samo treba delati in pridelati. KDO? Pa inženirji in magistri pa ja ne bodo delali. Ostalih pa skoraj več ni.
jezek_dirka
07. 06. 2011 13.41
Američane, moti čezdalje močnejše kitajsko gospodarstvo, pa so se odločili, malo usmeriti haarp nad njih.. Mogoče težko verjeti, vendar danes je VSE možno, genski inženiring, farmacija, fitofarmacija, biokemija, vse te vede so vpletene v umazane donosne posle, sploh pri hrani, katero nam zastrupljajo..In na tak izpirjen način, kot na kitajski ustavijo dotok določene hrane, nato pa so trgovci tako ali tako prisiljeni vzeti hrano od že vnaprej določenega proizvajalca... Mogoče je to ravno povezano z dogajanjem v Evropi..E-coli itd., ljudje moramo jesti, dihati, piti..In kako se da najlažje zastrupiti človeka? Mislim, da sem vam ravnokar razložil.. NWO je v teku..
528Hz
07. 06. 2011 11.01
Odpri.oci
07. 06. 2011 10.01
Prejšnji mesec.,... ob slikah RAZPOKANIH ZASTRUPLJENIH LUBENIC, se mi ni prav nič zdelo, da bi bila kaka suša !!!!