Slovenija
Oglas

Po študiju takoj delo v Avstriji

Maribor, 09. 02. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Alma Mater Europaea
Komentarji
0

Brezposelnost v Sloveniji raste. Mladi se vedno bolj zavedajo, da je izbira študijskega programa zelo pomembna za njihovo prihodnost. Na Alma Mater Europaea – ECM so razpisani študiji za zaposljive poklice.

Službe

Po zadnjih podatkih je brezposelnost v Sloveniji ponovno zrasla. Sedaj je na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje prijavljenih že 119.458 iskalcev zaposlitve.

AVSTRIJA
AVSTRIJA FOTO: AVSTRIJA
V decembru 2014 je po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje bilo največ razpisanih prostih delovnih mest v predelovalni dejavnosti ter v zdravstvu in na področju socialne varnosti. Vedno več Slovencev pa si delo poišče v Avstriji, kjer je prav tako veliko povpraševanje po zdravstvenih kadrih iz Slovenije, plače pa so v povprečju precej višje kot v Sloveniji.

“Zanimalo me je, ali bom dobil službo”

Tudi mladi se vedno bolj zavedajo, da je izbira pravega študijskega programa, ključ do uspešne zaposlitve po diplomi. »Za študijski program se nisem odloči na podlagi obljub najrazličnejših fakultet, ki že več let razpisujejo svoje študijske programe, njihovi diplomanti pa ne dobijo dela in pristanejo na zavodu. Zanimalo me je le eno. Ali bom po diplomi dobil zaposlitev. Ker pa Maribor ni daleč od Avstrije, sem izbral študij za poklic, ki je zelo iskan tudi pri naših severnih sosedih” pravi študent Luka Duh iz Maribora, ki sedaj obiskuje 3. letnik programa fizioterapija v Murski Soboti.
V Sloveniji primanjkuje 3000 primerno izobraženih arhivistov.
Sogovornik še dodaja, da so vsi njegovi kolegi, ki so že diplomirali, takoj dobili zaposlitev, kar nekaj pa jih je po obvezni praksi, ki so jo opravljali v zdravstvenih ustanovah po Avstriji, tam dobilo tudi zaposlitev za nedoločen čas.

Kje študirati za zaposljive poklice?

Študij fizioterapije je mogoč na Alma Mater Europaea – ECM. Poleg omenjenega programa so za letošnje študijsko leto razpisani še dodiplomski študijski programi Zdravstvena nega, Socialna gerontologija, Management in Ekoremediacije. Podiplomski študiji pa je mogoč na programih Socialna gerontologija, Evropske poslovne študije, Arhivistika in dokumentologija, Zdravstvene vede smer fizioterapija, Integrativne zdravstvene vede ter Javno zdravje,

Evropski projektni manager v tujini že velja za poklic prihodnosti.

Management, Humanistične študije. Velik odstotek diplomantov dobi redno zaposlitev v Avstriji. Posebnost študija na Alma Mater Europaea pa tudi ta, da se vsa predavanja snemajo in si jih je tako možno ogledati od doma. Letos se je Alma Mater Europaea – ECM priključila še Akademija za ples, kjer je mogoč dodiplomski študij plesa.

Ste vedeli, kje se skriva zaposlitvena prihodnost?

- Gerontologija se ukvarja z integracijo starejših v družbo. Delež starostnikov se bo v naslednjih 15 letih podvojil, zato bo poklic socialni gerontolog vedno bolj iskan.

- Diplomirani fizioterapevti in diplomirane medicinske sestre so izredno iskan poklic tako v Sloveniji kot v drugih državah EU

Več o informativnih dnevih 13. in 14. februarjana Alma Mater Europaea - ECM si lahko preberete na http://www.almamater.si
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3