Tujina

Odzivi na smrt Castra: za nekatere surovež, za druge iskren in zanesljiv prijatelj

Havana/Washington/Ljubljana, 26. 11. 2016 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./STA/B.G.
Komentarji
911

Kdo se je že odzval na smrt Fidela Castra? Prihajajo izrazi sožalja in besede podpore kubanskemu narodu. A niso vsi tako žalostni. Nekateri so ob novici o Castrovi smrti začeli slavje. Kdo in kje?

Castro je bil nekoč eden pomembnih članov gibanja neuvrščenih, katerega ustanovna članica je bila tudi nekdanja Jugoslavija.

Kuba je po smrti revolucionarja in nekdanjega dolgoletnega predsednika Fidela Castra razglasila nekajdnevno žalovanje. Nekateri točijo solze žalosti, spet drugi sreče. Tako na primer v Miamiju v ameriški zvezni državi Florida, kjer živijo številni kubanski disidenti, slavijo.

Predstavnik kubanske organizacije na Floridi Orlando Guiterrez je dejal, da mu je žal, da ni "ta zločinec nikoli stopil pred sodišče, in sicer zaradi vseh zločinov, ki jih je zagrešil zoper lastni narod". Dejal je tudi, da je Castro na Kubi zgradil diktaturo in da njegova družina nima nikakršne tolerance do nikogar, ki misli drugače.

"Takšnega javnega odziva na Kubi ne bo, saj ga nihče ne bi prenesel," ocenjuje dopisnik BBC v Havani Will Grant.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Pahor Raulu Castru poslal sožalno brzojavko

Ob smrti bivšega kubanskega predsednika je slovenski predsednik Borut Pahor danes posredoval sožalno brzojavko kubanskemu predsedniku Raulu Castru, je predsednik republike sporočil na Twitterju.

Premier Miro Cerar je v imenu vlade ob smrti nekdanjega dolgoletnega kubanskega predsednika izrazil sožalje njegovi družini. Fidel Castro bo ostal v spominu kot ena tistih osebnosti, ki so pomembno krojile zgodovino Kube in sveta v drugi polovici dvajsetega stoletja pa vse do danes, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzivi po svetu

Med prvimi sta se oglasila mehiški predsednik Enrique Pena Nieto in njegov kolega iz Salvadorja Salvador Sanchez Ceren.

Pena je na Twitterju zapisal, da je bil Castro prijatelj Mehike, odnos med državama pa je temeljil na spoštovanju, dialogu in solidarnosti.

Ceren pa je zapisal, da je novico o Castrovi smrti, ki ga je opisal kot dobrega prijatelja in večnega spremljevalca, sprejel z globoko žalostjo.

Premier Indije Narendra Modi se je tudi oglasil prek Twitterja. Modi je izrazil sožalje tako kubanskemu vodstvu kot narodu. "Naj njegova duša počiva v miru," je še sporočil in dodal, da je bil Castro ena največjih ikon 20. stoletja. "Indija žaluje ob izgubi velikega prijatelja," je še dodal.

Castro je bil nekoč eden pomembnih članov gibanja neuvrščenih, katerega ustanovna članica je bila tudi nekdanja Jugoslavija.

Oglasil se je tudi nekdanji zaveznik in sovjetski vodja Mihail Gorbačov, ki je dejal, da se je Castro za svojo državo zavzel in jo ojačal ter jo v najhujših časih ameriške blokade popeljal na neodvisno pot. Dejal je, da je imel o njem dobro mnenje, postala sta tesna prijatelja in taka ostala vse do konca. Pravi, da se je v 20. stoletju Castro boril, da bi uničil kolonialni sistem. "Res sem zelo žalosten, da se je Castrov čas iztekel. V našem spominu bo ostal kot izjemen politik, izjemen človek in naš prijatelj," je sklenil.

Putin: Prijatelj

Ruski predsednik Vladimir Putin je Castra označil za "simbol nekega obdobja". "Ime tega pomembnega državnika se upravičeno smatra za simbol nekega obdobja v sodobni zgodovini sveta. Fidel Castro je bil iskren in zanesljiv prijatelj Rusije," je danes sporočil iz Kremlja.

Obama izrazil sožalje Castrovi družini in zagotovil prijateljstvo Kubancem, Trump pa je bil zelo kratek

Ameriški predsednik Barack Obama je ob smrti Castra izrazil sožalje pokojnikovi družini ter ponudil roko prijateljstva Kubancem, ki jih ob tem dogodku navdajajo močna čustva, saj se spominjajo neštetih načinov, kako je spremenil njihova življenja in Kubo.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump
Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump FOTO: AP

Trump: Svet obeležuje smrt surovega diktatorja

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je po smrti Castra sporočil, da svet obeležuje smrt surovega diktatorja, ki je skoraj šest desetletij zatiral lastno ljudstvo. "Castrova dediščina so strelski vodi, kraja, nepredstavljivo trpljenje, revščina in zanikanje temeljnih človekovih pravic."

Trump pravi, da Kuba ostaja totalitarni otok, vendar upa, da se sedaj začenja premik stran od grozot v prihodnost, v kateri bodo lahko "čudoviti Kubanci" živeli v svobodi, ki si jo tako zelo zaslužijo.

"Čeprav se tragedije, smrti in bolečine, ki jih je povzročil Castro ne morejo izbrisati, bo naša administracija storila vse, kar lahko, da bodo Kubanci lahko začeli pot do blaginje in svobode," je sporočil Trump in dodal, da se v upanju na skorajšnjo svobodo na Kubi pridružuje številnim ameriškim Kubancem, ki so ga podpirali med predsedniško kampanjo, vključno z veterani invazije v Zalivu svinj.

Ameriška obveščevalna agencija Cia je takrat zakuhala propadlo invazijo kubanskih emigrantov za strmoglavljenje Castrovega režima.

Trump se je pred danes na smrt Fidela Castra že odzval in sicer le s kratkim tvitom "Fidel Castro je mrtev!".

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump se je na novico o smrti dolgoletnega kubanskega predsednika Fidela Castre odzval kratko. "Fidel Castro je mrtev!" je tvitnil.

Maduro: Vsi revolucionarji tega sveta moramo nadaljevati njegovo dediščino

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pozval k nadaljevanju poti, ki jo je utrl Castro. "Vsi revolucionarji tega sveta moramo nadaljevati njegovo dediščino in nositi naprej zastavo svobode, socializma, humane države," je tvitnil po objavi novice o Castrovi smrti.

Vučić: Srbija bo vedno visoko cenila svobodni duh, s katerim je Fidel branil suverenost svoje države

Kubancem je sožalno brzojavko poslal tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić. "Z njegovo smrtjo se končuje pomembno politično obdobje. Srbija bo vedno visoko cenila svobodni duh, s katerim je Fidel branil suverenost svoje države, da bi Kubo, kot je govoril, vrnil Kubancem," je zapisal.

Ši Džinping: Tovariš Castro bo živel večno

Predsednik komunistične Kitajske Ši Džinping je v sporočilu, ki so ga objavili na začetku osrednjih vesti na državni televiziji, poudaril, da bo "tovariš Castro živel večno".

"Kitajsko ljudstvo je izgubilo dobrega in iskrenega tovariša," je poudaril Ši, ki je tudi generalni sekretar kitajske komunistične partije. Fidela Castra je označil za "veliko osebnost našega stoletja", ki se je bodo "zgodovina in ljudje spominjali". Poudaril je še, da so se odnosi med Kitajsko in Kubo hitro razvili, zahvaljujoč prizadevanjem Fidela Castra od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1960.

Hollande: Castro poosebljal kubansko revolucijo v vseh njenih upih in razočaranjih

Po oceni francoskega predsednika Francoisa Hollanda je Castro "poosebljal kubansko revolucijo, v vseh njenih upih in razočaranjih". Znova je pozval k popolni odpravi sankcij proti Kubi, da bi v celoti kot partnerica postala del mednarodne skupnosti. "Čeprav sem večkrat obsojal kršitve človekovih pravic na Kubi, sem bil vedno mnenja, da je embargo nesprejemljiva enostranska odločitev," je dejal.

Rajoy: Gre za osebnost zgodovinskega pomena

Španski premier Mariano Rajoy je izrazil sožalje kubanskemu narodu in vladi po Twitterju, ob tem pa Castra označil za "osebnost zgodovinskega pomena".

Zuma: Predsednik Castro se je poistovetil z našim bojem proti apartheidu

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je dal enega najbolj toplih poklonov pokojnemu kubanskemu voditelju. "Predsednik Castro se je poistovetil z našim bojem proti apartheidu. Navdihnil je Kubance, da so se nam pridružili v našem boju. V poklon njegovemu spominu moramo še naprej ohranjati in gojiti tesne vezi solidarnosti, sodelovanja in prijateljstva, ki obstajajo med Južno Afriko in Kubo," je dejal.

Bašar al Asad, sirski predsednik
Bašar al Asad, sirski predsednik FOTO: AP

Asad: Legendarni upor ameriškemu embargu

Oglasil se je tudi sirski predsednik Bašar al Asad, ki je pozdravil "legendarni upor" Castra ameriškemu embargu.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izpostavil "napredek na področju izobraževanja, pismenosti in zdravstva" pod vladavino Fidela Castra.

Amnesty International

Amnesty International pa je opozoril, da je njegov "dosežek pri izboljšanju dostopa do javnih služb milijonom Kubancev zmanjšala sistematična represija temeljnih svoboščin". Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice je izpostavila, da je stanje svobode izražanja njegova "najtemnejša dediščina", saj je njegovo vladavino med letoma 1959 do 2006 najbolj označevalo "neusmiljeno zatiranje svobode izražanja".

Brat kubanskega oporečnika ne bo žaloval za Castrom

Brat pokojnega kubanskega oporečnika Oswalda Paye pravi, da ne bo objokoval smrti nekdanjega kubanskega predsednika. "Je sicer zgodovinska osebnost, tako kot so bili to Mussolini in drugi tirani," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Carlos Paya, ki že 30 let živi v Madridu. "Že na začetku svoje diktature je postavil svet v nevarnost, na rob svetovne vojne. Odgovoren je za ogromno število smrti, bolečine in žrtvovanj," je še povedal Paya. "Tisti, katerih ljubljene osebe so bile žrtve kastroizma, ne bomo žalovali za to osebo," je dodal.

Rimsko katoliški aktivist Oswald Paya (1952-2012), ki je vodil kubansko krščansko osvobodilno gibanje, je bil večkrat nominiran za Nobelovo nagrado za mir, leta 2002 pa je prejel nagrado Saharov, ki jo borcem za človekove pravice podeljuje Evropski parlament. Umrl je v prometni nesreči, za katero njegovi svojci vztrajajo, da je bila nameščena.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (911)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mart1
27. 11. 2016 12.09
+4
Amerika, država ki je obstaja 240let in je od tega 220 let v vojni bo obsojala druge narode ?
290ktober
27. 11. 2016 19.22
+1
korintos23
27. 11. 2016 10.18
+1
Kaj pa naši spreobrnjeni komunisti na to porečejo?
Profesormarck
27. 11. 2016 10.20
+0
misliš one,keri so prvi knjižice v palčka zalučali in šli po poti demokracije?...Te so na začetku celo zaprli,pa pomisli-politično !
Profesormarck
27. 11. 2016 10.25
+1
Kramberger siromak,jo je pa še slabše odnesel,naj mu je lahka zemlja,dobremu človeku iz Negove...
leond1
27. 11. 2016 09.32
-2
palček je izgubil največjega prijatelja
brabusednet
27. 11. 2016 09.12
+0
Dajte mi levičarji razložit,zakaj narod beži iz vseh komunističnih držav v vsej zgodovini.Bežali so iz Jugoslavije,vsega vzhodnega bloka in povsod,kje je vladal komunizem.Če vam to nič ne pove imate vsi levičarji,glavo za spoznanje,rit pa za sranje.
HorstWiesel
27. 11. 2016 09.18
+4
Zakaj narod beži iz kapitalistične Mehike, zakaj narod beži iz Libije, Iraka,.. kjer so amerikanci uvedl demokracijo in kapitalizem,.....?
brabusednet
27. 11. 2016 09.25
-4
Ne mešaj hruške in jabolke,ki nimajo veze.
HorstWiesel
27. 11. 2016 09.30
+7
V čem je razlika med begom iz komunistične države in begom iz kapitalistične države?
Profesormarck
27. 11. 2016 10.12
+1
dobro vam je napisal ...alah..je tam kriv.sicer pa tudi mi ne bomo še sto let kapitalisti,preveč je še dihajočih komunistov...dobro vam je napisal bradusednet,bežali so iz juge,iz vzhodne nemčije,poljske,madžarske......če je bila res taka blaginja in demokracija povejte zakaj!
Profesormarck
27. 11. 2016 10.17
+2
MEDO in MUCEK-zakaj pol..vidva sta vedno tuki-dežurna levaka.
titovpionir
27. 11. 2016 10.26
+6
Več mladine je pobegnilo iz samostojne demokraticne slovenije, kod takrat iz komunisticne
Profesormarck
27. 11. 2016 10.27
+0
zopet komunistična bajka,to vemo vsi.če si tudi ti takrat prisegel,kot pionir in dobil hrenovko,bi moral to vedet in videt na lastne oči...sicer sem ti pa odzgoraj napisal,mi še sto let ne bomo demokratični,to je sam na papirju,dejansko nam vlada kučan z svojimi hlapci,katere vedno najde pred volitvami-nove face za narod nalimat.
titovpionir
27. 11. 2016 10.35
+6
Na pionirski prisegi niso delili hrenovk, verjetno si pomesal s kaksnim od svetih zakramentov, zupniki so radi delili hrenovko
Profesormarck
27. 11. 2016 10.38
-2
Hrenovko,hrenovko sinek..no mogoče si ti Milanček,pa si kranjsko dobil,komunisti-zavedni so vedno kaj več pokradli,kot drugi.
titovpionir
27. 11. 2016 10.43
+3
Dobil sem plavo kapo z zvezdo petokrako in rdeco ruto, verskih institucij sem se pa vedno izogibal, tko da nevem kaj so vam tam talali, hrenovke ali kranjske
wolfterier
27. 11. 2016 10.48
+0
Eni bodo 9 dni žalovali,drugi pa 9 tednov proslavljali,nje...
wolfterier
27. 11. 2016 10.50
+0
Raulovi ovaduhi že opazujejo sosede,če se kdo smeji,nje...
brabusednet
27. 11. 2016 08.56
+1
Spet enega komunističnega diktatorja manj,Živeli Kubanci sreča je na vaši strani.
mesarvega
27. 11. 2016 08.46
+3
VIVA FIDEL, ŽIVEL JOSIP BROZ TITO..... ni pomembno živeli si življenje in smo jih častili. Naredili so veliko za malega človeka. V komunizmo se ve kdo krade, če kradeš njim si obsojen bla bla bla. V kapitalizmu ne vemo kdo krade in mali človek nima nič od tega. Še tisto kar imamo nam poberejo. Kdo je pobil več ljudi lahko gremo seštevati komunizem ali kapitalizem. Vmešavanje ZDA v lokalno politiko vemo kam pes tace moli. ONI SE VMEŠAJO POBIJAMO PA SE MED SEBOJ. Svunjarije so dogajajo povsot so se in tudi bodo v bodoče. DEMOKRACIJA JE SLAB SISTEM VSI OSTALI SO ŠE SLABŠI. Pomembno pri Fidelu, Titu ...itd je to, da so se postavili zase in svoj narod in pokazali svetu, da se lahko upreš tudi velikim in močnejšim, kateri hočejo ustrahovati manjšega.
marmilan
27. 11. 2016 08.35
+2
Ma pustitega pri miru naj v miru počiva.
Profesormarck
27. 11. 2016 11.03
+0
saj bo v miru počival,Cubanci že slavijo na ulicah...
Julijann
27. 11. 2016 08.34
-3
Svet je izgubil enega velikega stratega, diktatorja ! Možno, da je revolucionarno pot začel z dobrimi nameni, ki so se kasneje spremenili v ugodnost samo zanj in družbo okrog njega, narod pa je trpel, bil lačen. Čeprav so ZDA proti Kubi uvedle embargo, kajti, bik si ni želel mahanja z rdečo cunjo pred nosom, bi se lahko el komandante odprl ostalemu svetu, bolj družbi neuvrščenih; tako so se preveč navezali na SZ, ki je tam postavila tudi raketno oporišče, največji izvoz Kube, sladkor, tobak, se je ravno tako izvažal samo v SZ in ko je ta razpadla, tudi izvoza ni bilo !
jzkzfzmz
27. 11. 2016 08.29
+9
On je diktator, ker ni klonil američanom? Človek s eje boril za svobodo. Kje je delal masaker? Kdo je po ww2 največ ljudi pobil? amričani. Bombardirajo vsako državo, ki se jim upre in potem je on diktator. Ni sprejel njihove banke, njihove pokvarjene demokracije,... Kdo samo v zadnjem letu bombardira in igfra hibridno vojno v Siriji, Ukrajini, Jemnu, Burmi, Afganistanu, Iraku, Somaliji,... Glejte naše skorumpirane politik, še Black friday posnemajo od amerosov. Novodobni zombiji so že tukaj! Pa lepo nedeljo
Julijann
27. 11. 2016 08.36
-1
Vseeno je imela Kuba dovolj naravnega bogastva, pridelkov, da narodu ne bi bilo treba stradati, navkljub embargu ZDA ! Vendar vedno je za voditelje, za narod zmanjka !
jzkzfzmz
27. 11. 2016 08.51
+3
Kje pa smo mi? A mi smo pa najboljšem al kaj? Najbolj skorumpirana država smo, zadolženi do vratu, država prodana velikim ameriškim korpracijam in smo seveda na boljšem? Vsaj prodani niso in imajo za jest in pit. Mi še lastne vode nimamo več!
titovpionir
27. 11. 2016 08.27
+9
El comandante, pozdravi mi tam tovarisa Tita, Moamera Gadafija, Chegeuaro in ostale heroje, vecna vam slava. Smrt fasizmu, svoboda narodu
wolfterier
27. 11. 2016 10.52
+3
Skunk Works
27. 11. 2016 08.11
+2
Pravijo, da si staršev ter naroda ne moreš izbrati sam......Me je pa sram in sramujem se, da sem del naroda, kjer toliko ljudi, še po vsem tem času časti totalitarizem, množične morilce, psihopate, zatiiralce delovnih ljudi in delavstva, sodeč po komentarjih spodaj........Indoktrinacija, ki tukaj še kar traja je bila žal še vse preveč uspešna v sbvojem sprevrženem poslanstvu.....Da bo ironija še večja vse to prihaja iz pola parazitov, ki večinoma živijo na račun delovnih ljudi, ter kapitalističnih kreditov......Ti ljudje niso niti toliko pronicljivi, da bi razumeli, da jih prazaprav živi tisto, kar najbolj kritizirajo, to je kapitalizem...to jih živi, saj sami prazaprav ustvarjajo bore malo, bolje rečeno nič, v skupnost ne prispevajo dobrega nič.........Zaradi napisanega na ta narod ne dam veliko, ta narod zato tudi v evropski skupnosti demokratičnih narodov ne pomeni dosti.....pač balkan preko Karavank....
redtraktor
27. 11. 2016 08.14
+1
Profesormarck
27. 11. 2016 11.06
redtraktor
27. 11. 2016 08.05
+1
Ne bom šel na njegov pogreb, ker on tudi ni prišel na Titovega!!!
blondinka70
26. 11. 2016 22.50
+3
množični morilec in sociopat.da in svet si ga bo zapomnil, kakor smo si zapomnili tudi stalina, hitlerja, musolinija,franka,lenina, tita čaušeskuja, maozetunga,čegevare, miloševiča................grdo rečeno vsakič ko eden takšnih umre je svet lepši, spomini pa ostanejo, bolečine tudi.
redtraktor
27. 11. 2016 08.06
+1
Tudi zaradi tebe in tebi podobnih marsikdo trpi. Pa še polpismena si za povrh! Ups, oprosti, že razumem, blondinka si!
290ktober
26. 11. 2016 22.46
+5
Najbolj pokvarjena teroristična država amerika bo obsojala druge saj se še v peklu otepajo takih morilcev!
blondinka70
26. 11. 2016 22.46
+5
Vsem oboževalcem diktatur predlagam da se preselijo v severno korejo in živijo tvojo ideološko indoktrinacijo v živo in do konca življenja, saj bote tako lahko doživljali in oboževali svoje idole.jaz pa bom vesela za vas in še bolj zame, vi bte pa v družbi enakih opranoglavcev kot ste sami lahko stradali in živeli svojo duhovno ideoliško razsvetljenost.vendar mislim da nimate jajc za to saj so vas le polna usta.američani bi rekli:put your money where your moth is
PUTINOVI?
26. 11. 2016 22.52
+7
sejvam
26. 11. 2016 22.42
+28
Imamo svoje lopove in 1000+ razkriih primerov lopovščine v naši državi, pa vseeno 900 komentarjev na temo ki je res čisto nepomenbna za Slovence in Slovenijo...Žalostno res spet se gremo neke komi-kapi, rdeči-beli borbe, naša elita nas pa nažiga od uzadi.. Ma hebe se mi za rdeče, bele, Fidela, Trumpa men je važn da se skine ta lopovščina v naši državi pa da lohk normalno zaživimo!!!
PUTINOVI?
26. 11. 2016 22.43
+9
PlusTurboBoost
26. 11. 2016 22.45
+7
Ne se sekirat, dokler ne zmanjka vina je vse vredu.
PlusTurboBoost
26. 11. 2016 22.39
+3
Komentarji "BilderBildiAnarhoKapitalista" izžarevajo toliko intelekta, da ga levičarji pač ne razumete no. Jih bo potrebno spravit skupaj v eno zbirko, da se jih podrobno preuči in morda se vam potem utrne, za kakšnega vizionarja gre.
290ktober
26. 11. 2016 22.42
-8
PUTINOVI?
26. 11. 2016 22.46
+0
IlluminatiAllSeeingEye01
26. 11. 2016 22.47
+4
....večina talevih ni sposobna niti prebrat njegovih komentarjev kaj šele, da bi jih dojeli...Bildi jih tak obrača, da jim jasno ni...
PUTINOVI?
26. 11. 2016 22.49
+1
PlusTurboBoost
26. 11. 2016 22.51
+2
Če se srečava v Sevnici, greva pa na Trumpov Burger in Melanijino torto.;)
BildiTheEmperor
26. 11. 2016 22.52
+3
SAF1
26. 11. 2016 22.35
+1
Ja samo da bodo delali po Ameriško bodo svobodni kajnede Trump?
BildiTheEmperor
26. 11. 2016 22.38
+4
PolitKomisar`
26. 11. 2016 22.32
+7
Hasta la victoria Siempre! Počivaj v miru El Comandante, slovensko delavno ljudstvo te ne bo pozabilo.
BildiTheEmperor
26. 11. 2016 22.34
-4
nikoli. čeprav živi od ameriškega kapitala že 70 let.
BildiTheEmperor
26. 11. 2016 22.36
+1
delam po svojih zmožnostih, jemljem po svojih potrebah
BildiTheEmperor
26. 11. 2016 22.39
+2
po socialistično. saj živim v socializmu. ko bom v kapitalizmu, bo drugače
BildiTheEmperor
26. 11. 2016 22.25
-5
Berem komentarje komunistov in mi od smeha solze tečejo po licih
290ktober
26. 11. 2016 22.26
-7
MASTERSS
26. 11. 2016 22.29
+14