Tujina

Po smrti tožilca: na rokah niso našli sledi smodnika, kako je potem lahko streljal?

Buenos Aires, 22. 01. 2015 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po smrti tožilca Alberta Nismana, ki je kritiziral trenutno argentinsko oblast zaradi domnevnega prikrivanja, številni Argentinci zanj zahtevajo pravico. Prepričani so, da je bil umorjen. In z njimi se strinja tudi argentinska predsednica.

Tožilstvo naj bi preiskovalo tožilčevo smrt v dve smeri. Po eni strani obdukcija ni izključila možnosti umora oziroma vpletenosti tretje osebe, saj na tožilčevih rokah niso našli sledi smodnika, po drugi strani pa bi Nismana lahko nekdo napeljal k samomoru. Obstajal naj bi namreč sum, da je bil tožilec deležen groženj in se je zato ubil.

Smrt argentinskega tožilca Alberta Nismana postaja vedno bolj sumljiva. Kot je znano, so ga našli v domači kopalnici, ustreljenega. Sprva so sumili, da je šlo za samomor, saj so našli eno samo strelno rano, poleg njegovega trupla pa pištolo, s katere je prišel strel.

A Argentinci razlagi o samomoru vedno manj verjamejo. Še posebej zato, ker bi moral ravno te dni Nisman predstaviti 280 strani dolgo poročilo o napadu na judovski center v Buenos Airesu leta 1994. V najhujšem terorističnem napadu v Argentini je bilo ubitih 85 ljudi, 300 pa ranjenih.

V poročilu je tožilec predsednico Cristino Kirchner in zunanjega ministra Hectorja Timermana obtožil prikrivanja resnice o napadu. Želela naj bi prikriti dogovor z Iranom, ki naj bi stal za krvavim napadom, v skladu s katerim sta se v zameno za iransko nafto odpovedala pregonu organizatorjev napada. Vlada je obtožbe označila za "trapaste".

Argentinci zahtevajo pravico za Nismana.
Argentinci zahtevajo pravico za Nismana. FOTO: Reuters

Argentinska predsednica: To je bila operacija proti vladi

Da ni šlo za samomor, pa je prepričana tudi argentinska predsednica. Kot je zapisala v pismu, ki ga je objavila na družbenem omrežju Facebook, ocenjuje, da je bil ubit v operaciji, uperjeni proti vladi. Po njenem mnenju so Nismana zmanipulirali, tako da je na podlagi lažnih informacij obtožil argentinsko vlado, da zaradi gospodarskih odnosov ščiti Iran pred obtožbami za bombni napad na judovski center v Buenos Airesu.

"Izkoristili so ga, ko je bil živ in nato so ga potrebovali mrtvega," je argentinska predsednica zapisala v pismu ter dodala, da je njegova smrt žalostna in strašna. Po njenem mnenju je bil tožilec ubit zato, da bi se vlado vpletlo v škandal, potem ko so ga izkoristili, da je vlado javno obtožil vpletenosti v prikrivanje storilcev napada. "Prava operacija proti vladi je smrt tožilca", je zapisala. Pri tem pa ni predstavila nobenih dokazov, niti ni povedala, kdo bi lahko bil odgovoren za Nismanovo smrt.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
23. 01. 2015 16.13
Imamo precej sumljivih samomorov in prometnih nesreč tudi v Sloveniji že ves čas od osamosvojitve. Sprega politika-mafija pač dela čudeže v slednjih statistikah....