Tujina

'Svetovni kontekst nikoli ne bo naklonjen temu, da bi se smejali na račun radikalnega islama'

Pariz, 19. 09. 2012 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š./Ni.J./STA
Komentarji
176

Medtem ko se še ni poleglo razburjenje zaradi filma Nedolžnost muslimanov, je že izbruhnil nov škandal. Francoska satirična revija je objavila karikature preroka Mohameda. Provokacija ali svoboda tiska?

Ni prvič, da revija Charlie Hebdo razburja islamski svet.
Ni prvič, da revija Charlie Hebdo razburja islamski svet. FOTO: Reuters

Medtem ko se v islamskem svetu še ni polegla jeza zaradi amatersko posnetega filma Nedolžnost muslimanov, je na vidiku nov spopad različno mislečih. Francoski satirični časopis Charlie Hebdo, ki je muslimane razburjal že pred leti, je namreč v današnji izdaji objavil več karikatur preroka Mohameda.

Na naslovnici revije je musliman na invalidskem vozičku, ki ga potiska ortodoksni jud, spodaj pa je napis "Nedotakljivi 2", ki je aluzija na francoski film o revnem temnopoltem moškem, ki pomaga aristokratu na vozičku.

"Risbe bodo šokirale tiste, ki hočejo biti šokirani," je v televizijskem intervjuju povedal urednik revije Stephane Charbonnier (Charb). Glede na napeto ozračje je čas za objavo povsem neprimeren, opozarjajo mnogi. A se Charb ne da. "Od kdaj je svoboda tiska provokacija? Jaz s to revijo nikakor ne nagovarjam goreče vernih muslimanov. Prav tako ne hodim v mošeje poslušat pridige, ki so v nasprotju z mojimi prepričanji," je odločen.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je medtem sporočil, da nasprotuje "vsem ekscesom", klerik največje pariške mošeje Dali Boubakeur pa je francoske muslimane pozval, naj ostanejo mirni.

Ayrault je danes še dejal, da lahko vsak, ki se bo zaradi objave karikatur počutil prizadetega, sproži postopek na sodišču, vsekakor pa Francija, je poudaril, ostaja država, kjer je zagotovljena svoboda izražanja.

Premier je tudi dejal, da bodo pristojni organi zavrnili prošnjo za shod v Parizu proti spornemu filmu, saj "ni razloga, da bi v državo vnašali konflikte, ki je ne zadevajo".

Charb, sicer tudi sam karikaturist, je dejal, da bi moral premier podpirati svobodo tiska in republiko, "namesto, da dopušča, da nanj vplivajo smešni klovni, ki protestirajo".

"Svetovni kontekst nikoli ne bo naklonjen temu, da bi se smejali na račun radikalnega islama ali vere na splošno," je dejal Charb in dodal, da ob upoštevanju vseh okoliščin ne bo več mogoče govoriti o ničemer več, satiričnega tiska pa bo konec.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je izrazil zaskrbljenost zaradi posledic po objavi spornih karikatur. Francija se je zato po njegovih besedah odločila okrepiti varnost na veleposlaništvih v vseh državah, kjer bi utegnilo priti do sovražnega odziva zaradi objav karikatur v tedniku Charlie Hebdo.

Po lanski sporni objavi, ko so zapisali, da je bil pomočnik urednika takratne izdaje prerok Mohamed, je bilo uredništvo tarča napada.
Po lanski sporni objavi, ko so zapisali, da je bil pomočnik urednika takratne izdaje prerok Mohamed, je bilo uredništvo tarča napada. FOTO: Reuters

Francija zapira veleposlaništva in šole

V petek, na dan, ko se muslimani tradicionalno zberejo na molitvah, pa bodo iz varnostnih razlogov zaprta francoska veleposlaništva in šole v okoli 20 državah.

V Nemčiji pa sta notranji minister Hans-Peter Friedrich in vodja škofovske konference Robert Zollitsch pozvala k spoštovanju muslimanov.

Škof je dejal, da je del svobode mišljenja to, da spoštuješ vero in prepričanja drugega. Obenem je muslimane pozval, naj zavrnejo fundamentalizem: "Ubijanje v imenu Boga je greh."

Minister pa je dejal, da bi moral vsakdo "dvakrat premisliti, preden tako užali ljudi, ki moč najdejo v veri".

"Smrt Ameriki. Smrt Franciji"

Jezo muslimanov po svetu je sprožil film krščanskega skrajneža, posnet v ZDA, ki islamskega preroka prikazuje kot ženskarja. Protesti so se razvneli v večjem delu islamskega sveta, v najhujšem napadu, ko se je razstrelila samomorilska napadalka, pa je bilo v torek v Afganistanu ubitih 12 ljudi.

V Afganistanu demonstracije potekajo tudi danes. Kakih tisoč ljudi, večinoma študentov, ki so vzklikali gesla proti Ameriki, je v mestu Džalalabad zaprlo cesto proti Kabulu.

V sosednjem Pakistanu pa je protestiralo več sto odvetnikov. Vdrli so v del Islamabada, kjer je ameriško veleposlaništvo, ter zahtevali izgon veleposlanika iz države. Po protestu so se mirno razšli.

V Libanonu pa se je danes zbralo na tisoče privržencev šiitskega gibanja Hezbolah, ki so protestirali proti ZDA in Franciji. Jezni protestniki, ki so nosili Hezbolahove in palestinske zastave, so vzklikali "Smrt Ameriki. Smrt Franciji." To je bilo že drugo zborovanje v organizaciji Hezbolaha ta teden, prvo je potekalo v ponedeljek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nicor
08. 01. 2015 10.38
-2
Nikakor ne odobravam nobenega nasilja iz verskih ali katerihkoli vzrokov in povodov. Enako ne odobravam karikatur, ki žalijo kakršna koli čustva, verska, politična ali zasebna. Nekateri bi lahko že spoznali, da to ni pot k miru in sožitju.
Skopušnik Janez
07. 01. 2015 17.59
-7
Desničarski časopis, kar pove vse o IQ izzivalcev. Drugič rišite Jezusa na vibratorju pa bo mir butli. Sem ateist mimgrede.
Cogito ergo sum
08. 01. 2015 13.15
+0
Cogito ergo sum
07. 01. 2015 17.19
+9
Slovenija sprejmite imigrante, vsi smo ustvarjeni enako. Hahahaha prihaja končno podlaga za nacionalno evropsko revolucijo in v nasprotju z 1936 je zdaj celotna Evropa
pejtrajspat
20. 09. 2012 15.06
+9
Verjetno 99% tistih ki protestirajo ni videlo ne filma ne karikature torej niso osebno prizadeti, ampak jih je nekdo poučil da je prav da so in da morajo iti na cesto. Čudim se muslimanom da ne protestirajo proti jasterbom v lastnih vrstah, saj je očitno kam to vodi. Dejmo počas ustavit to žogico, nastradal bodo na koncu itak protestniki pa nedolžni, komu to koristi, samo korporacijam ki želijo vojne da prebrodejo krizo in padec kupne moči evropejcov - nekdo mora porabit zaloge bo pa vojska in bo proračun plačal... Ve se koga imam v mislih
KisloZelje333
20. 09. 2012 14.57
-2
škoda samo da povprečen slovencelj ne dojame, da se verjetno pripravlja nov false flag, na olimpijskih si najbrž res niso upali, ker je preveč ljudi že vedelo, da se nekaj kuha...okej morda je bila vse to res zgolj teorija zarote, saj kakih 10% jih je res, ampak kako infadelov, lolipoly in podobnih primitivcev ne skrbi dejstvo, da 90% teorij zarot pa ubistvu sploh ni nikakršnih teorij ampak gola dejstva, kakorkoli dojemte, da s tem samo provociramo celoten bližnji vzhod in kmalu bomo zagledali novico: "islamski skrajnež v washingtonu naredil to pa to, 100% je bil z irana, gremo napasti iran"
Cogito ergo sum
07. 01. 2015 17.29
+5
Briga me za iran, samo izginejo naj vsi iz evrope
tankopiš
09. 01. 2015 18.03
simevlado
20. 09. 2012 14.32
+5
svoboda tiska!
Audy
19. 09. 2012 21.49
+6
Sploh ve vem zakaj primitivci protestirajo. Če rečem da je moj idol Mourinho, mi je čisto vseeno kaj drugi govorijo o njem, če sam vem da je faca in car. Primitivnim filmčkom pa se lahko samo smejim. Ma usekani vsi vsi skup...
Shisui
20. 09. 2012 10.11
-5
Usekani smo "mi", ker gremo pljuvati po necem, kar je nekomu sveto.
Strelja?ko
20. 09. 2012 13.59
+9
Zakaj so pa pršli na nevernikovo ozemlje pol?
Misija1
20. 09. 2012 23.22
+7
@hedonity: Denar, denar in se enkrat denar. Ob denarju tudi musliman pozabi na marsikaj in takrat tudi ZANJ zahodna pokvarjena druzba in drzava, postane sprejemljiva. Res pa je, da hitro zahteva se vec!
Roxy79
19. 09. 2012 20.35
+2
ČAkam da še Aljana kej nariše v Slovenskih novicah na to temo.
pejtrajspat
20. 09. 2012 14.58
+2
še mal naj počaka,da se vrnem z dopusta v Egiptu, plis...
ppetrov5
19. 09. 2012 20.25
+11
Supina neokonservativnih avtorjev, ki so se leta 1997 zbrali okoli t.i. Projekta za novo ameriško stoletje, je že leta 1996 izraelskemu premieru Netanjahuju poslala pismo, v katerem se je zavzela za zrušitev režima Sadama Huseina. Podobno pismo so leta 1998 poslali Billu Clintonu. Ti, desno usmerjeni in popolnoma proizraelsko-prolikudistični avtorji, so leta 2001 zasedli nekatere najpomembnejše zunanjepolitične položaje v Bushevi administraciji. Končno velja omeniti t.i. evangelijske kristjane, protestantske fundamentaliste, ki so v Iraku videli nov svetopisemski zli Babilon in so na Busha pritiskali, naj uniči »antikrista« Sadama Huseina.˝ Zionisti so tisti ki so delajo in bodo rušili svetovni zen miru!.....Isto je v zgodbi do Irana...Si predstavljate, hodite v 3 razred osnovne šole, .. imate malico s seboj..pride razredni pretepač do vas in reče .."Poglej, daj mi malico in daj mi 100 eurov in nobenih problemov ne bova imela. Jaz nočem uporabiti sile in sem za diplomacijo.. No, to je to, zdaj je žogica na tvoji strani..pa da vidimo ali si diplomat ali si nasilnež!" .. In to reče nasilnež ki je pripravljen prebutati nedolžnega otroka ki je šibkejši od njega ter povrhu vsega niti NIMA teh 100 evrov(nuklearnega orožja) ki se mu od njega zahteva da ga preda(kot so to zahtevali od iraka, kljub temu da ga ni imel.. ni važno če ga nimaš..ti nam ga predaj da dokažeš da si nedolžen.. če pa nočeš to narediti pa s tem dokažeš da si KRIV in nekaj skrivaš ter si zloben in KRIV za vojno ki bo sledila.. ) Tako psihopati in sociološko moteni osebki govorijo vsak dan..vsak vsaj približno normalen človek to zdaj razume da je ZDA najbolj nevarna država na svetu...In ni večjega skrajnega fundemandalizma kot so ZDA in njihova politična narava! A kaj ko to "vedenje" ni dovolj da se ustavi ta novodobni hitler..In to bo pripeljalo do zadnjega diha živega bitja na tem planetu...
demogil
19. 09. 2012 21.15
+0
ppetrov5: bravo eden od tistih na tem portalu ki ima "možgane"
platon19
19. 09. 2012 23.42
+1
krtaca15
19. 09. 2012 23.51
+3
Ascension, kar zanjes, to bos sejal. Glede na politiko ki jo izvaja amerika (in mi smo hoces noces v istem kotlu), bi nas lahko bilo strah, vendar se ni prepozno. Drugace pa bravo ppetrov5. Zadel bistvo.
Infadel_no1
20. 09. 2012 11.16
+1
Hehe kaj ti pa je!¨Mimogrede 1 zalivska vojna, se pravi napad na Iraq se je zgodila že veliko prej! In ne zaradi tega ker so se američani igrali sveto vojno, ampak zaradi tega ker je sadam napadel Kuwait! Potem nekaj let kasneje je šel še v vojno z Iranom, leta 2000, pa je bil na robu vojne z S.Arabijo! ". zalivska vojna pa je bila podprta tako s strani Irana, ki jo je tudi delno financiral, kot s strani S.Arabije ter ZAE! Vsaki bedariji na youtubu pa tudi ni treba verjeti! Ker pa ti vse veš, pa povej kako to da so kot prvi ki črpajo nafto in imajo zakupljenih več kot 80% pravic prav Kitajsci?!?
janez6bb
20. 09. 2012 11.45
+0
IsIam
19. 09. 2012 20.17
-34
Svoboda govora ima svoje meje! Islamofobija je nacizem 21. stoletja.
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.20
+26
Vsekakor svoboda govora ni pozivanje k ubijanju?!
Boži?niBanLeveCenzureLOL
19. 09. 2012 22.33
-13
ateistek
20. 09. 2012 01.05
+11
Pod svobodo govora spada tudi obreganje ob prav vsako religijo oz. ideologijo, ki nastopa javno.
sejvam
19. 09. 2012 19.56
-9
Vsi obtužujete muslimane, ko pa je očitno da je to ZionAmer maslo, če je kdo delal nerede so bile to skrajne islamistične skupine (Al Kaida itd), plačane s strani tujih agencij z namenom očrnitve vseh muslimanov sveta oz še kaj drugega v ozadju.....vse drugo so pravljice za lahko noč (obstaja posnetek ko so potegnili "ambasadorja" iz neke sobe, in ob tem niso vpili "bog je velik", ampak.."hvala bogu da je živ, odnesimo ga do mojega avta, umaknite se!".....lepo vas prosim vsi ste slepi zaradi tega sovraštva (ravno to hočejo) ali "Blind people only see what they want to see"
.nash.fido.
19. 09. 2012 19.59
+15
Aha torej vsi ti najvišji islamski verski voditelji, ki pozivajo k nasilju, so nastavljeni s strani Cie?? In kdo pa je potem nosilec religije??! Kaj potem je pa vsa religija postavljena s strani CIE????
ppetrov5
19. 09. 2012 20.01
+0
Religija ne...Prvi del je pa nesporno resničen ;) Naredi film in ga plasiraj na net ali pač kamor želiš...In nič se ne bo zgodilo ;)
sejvam
19. 09. 2012 20.01
+2
zakaj? 1. javno mnenje ljudi v Amer. je spet zelo nastrojeno proti mus. , kar pa zelo koristi Amer. zunanji politiki ( samo spomnimo se kako je bilo po 9/11) 2. dejstvo je da je priljubjenost judov v ameriki zadnja leta zelo padala...no sedaj so spet nekako v senci (ravno tako kot jim paše)...še najbolj vse koristi Izraelu (Netanyahu) in njihovim prihodnjim "projektom" zagotavljanja stabiilnosti na BV
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.07
+8
zedisdead "če je kdo delal nerede so bile to skrajne islamistične skupine" A res, torej je vsa populacija v teh islamskih državah včlanjena v te skrajne skupine. Glede na to, kako množični so ti protesti in neredi. Kolikor jaz razumem, so potem tudi tisti, ki so protestirali in delali nerede recimo v Avstraliji pripadniki islamskih skrajnih skupin?! Aja seveda, CIA je zdaj plačala vsem tem protestnikom, da delajo nerede. Parim miljonom ljudi, ja itak.
canelo
19. 09. 2012 20.09
+7
Najlažje se je pa skrivat za teorijami zarote dej govori ti otrokom pravljice za lahkonoč, kaj vse si boste eni zmislili da bi le opravičili te primitivce pa to ni res!!
sejvam
19. 09. 2012 20.10
+2
Pred Libijsko ambasado sploh ni bilo veliko protestnikov kakih 100morda.....plačani so samo "vodje" ki lahko nafilajo množice z marsičem...pozabljaš te ljudje nimajo interneta nekateri še tv ne......zakaj teh protestov ni bilo v Savdski Arabiji, Katar, Jordanija itd? ( vemo da Savdijci prakticirajo skrajni Vahabizem)
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.13
+7
Blablabla Reci mi, kaj koran je tudi napisala CIA, glede na to, da so neke neprimerne vsebine s pozivanjem nasilja nad "neverniki". Kaj CIA je tudi bila zraven, ko je otomanski imperij plenil in krvoločno ubijal po slovenskem ozemlju. Čuj nisem vedel, da je CIA tako stara organizacija.
sejvam
19. 09. 2012 20.16
-1
Poslušaj vse so samo manuipulacija in igre največjih.....naj še omenim da so v Bahrajnu vladne sile streljale, pazi STRELJALE v koran! ki ga je držal protestnik nad glavo......pa ni bilo nič nobenih izgredov ali omembe kjer koli(obstaja posnetek pa si ga poglej, res še danes)
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.19
+8
zedisdead En odgovor imam samo Koptski kristjani. Poglej si mal na youtube o nasilju nad njimi. Pa ti tudi niso omenjeni v medijih.
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.29
+2
sejvam
19. 09. 2012 20.38
+3
Ne samo nekateri še niste dozoreli za to stopnjo razmišljanja! Samo spomnite se še ne nekdanjih vojn na balkanu, kjer so največji sklepali posle "pod mizo" (Izetbegović, Tuđman. Milošević, Babo...) med tem ko je narod umiral samo zaradi njih in njihovega pohlepa (mržnja in podpihovanje sovraštva je bilo v tej vojni umetno ustvarjena in to je dejstvo)....ravno tako kot zdaj
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.47
+3
zedisdead "Ne samo nekateri še niste dozoreli za to stopnjo razmišljanja" Katera stopnja je to???? Pa saj je dobro, da nisem dozorel, ker bi bila naslednja stopnja je že to, da bi bil gnil, tak kot sadje, a ne. Sicer pa vidim, da s svojim komentarjem poskušaš spreminjati temo. Samo to mi povej, ali lahko kristjani v arabskih državah gradijo cerkve in prosto izražajo svojo versko prepričanje. Ali so za to "kaznovani"???
sejvam
19. 09. 2012 20.54
-1
Poglej v arabske svetu je zelo zelo malo kristjanov, in tam kjer so njihove skupnosti so tudi njihovi verski objekti normalno ( v Siriji so te skupnosti poseljene že skoraj tisoč let od križarskih vojn naprej pa do danes, problem je sedaj ko je vojna in se vse to uničuje od ekstremističnih skupin ala Al Kaida in podobni) ...celo v Iranu je kristjanska manjšina ki pa jim Iranska vlada celo dopusti pitje alkohola ki ga imajo za svoje obrede.... v iranu se pa ve da je posest in pitje alkohola strogo kaznovano
.nash.fido.
19. 09. 2012 20.56
+2
sejvam
19. 09. 2012 20.57
+1
za njih nevem nebom nič trdil, povedal sem ti samo za ostale....sepa pozanimam obljubim.. lahko me pa ti razsvetliš P.S. si že pogledal video o Bahrajnu?
demogil
19. 09. 2012 21.16
+2
ferplay87
19. 09. 2012 22.19
-2
.nash.fido.ti si pa prebral koran ali preneses da neki pise notr neki ki si ga z svojo glavo zamisl ali ti je kdo reku ki ima protiv islam???pojma nimas
tankopiš
09. 01. 2015 18.09
ppetrov5
19. 09. 2012 19.53
+5
Meni je pa neoliberalizem in svoboda združenih držav čisto sprejemljiva! In popolnoma se strinjam z uničenjem islamskega funedamendalizma! Demokracija ZDA nam daje svobodo do gibanja in izražanja ter dojemanja vseh narodov in verskih skupnosti enakovredno! A si sploh lahko predstavljate kaj bi mi brez ZDA in njihove svobodne trgovine ? Niti Snickersa si ne bi mogel kupiti..Ampak bi moral glodati kraševo sladico do konca življenja v modri kapici na glavi in rdeči rutki okoli vrata..Beda!
.nash.fido.
19. 09. 2012 19.45
+10
Kaj je že s tisto deklico, ki so jo hoteli ubiti, zato ker naj bi zažgala koran, v bistvu pa je baje neki imam al kaj pač je, ji to podtaknil.
Meter
19. 09. 2012 19.42
+7
Verske "zgodbe" so največji nateg cerkva, mošej,...., nevednih ljudi v vsej zgodovini človeštva. Tako že tisočletja manipulirajo z ljudmi, izkoriščajo, kradejo, kaznujejo in še in še. Kako človek ne razume, da tistega "gospoda" tam gori NI!; in da je vse, popolnoma vse, odvisno od nas samih. Žal, narod je zaslepljen in se obnaša kot ubogljive ovce, cerkveni dostojanstveniki pa se redijo, opijajo, za posladek pa še seksajo ter nadlegujejo mlade. Sramota, in narod to popolnoma mirno gleda, ker je "baje" vse božje delo. Če verjameš.
HAWX
19. 09. 2012 19.49
+6
73 % vernikov ne stori ničesar ob nepravici saj neumno verujejo da bo to namesto njih naredil nekdo, ki živi v oblakih!! Zato so vere za kontrolo ovc, ovc ki se kregajo med seboj katera stranka pardon vera je pravilna!
Meter
19. 09. 2012 19.52
+5
lahko bi ji rekli tudi stranka za manipuliranje
demogil
19. 09. 2012 21.17
+2
Vera kot sama ni kriva, največ so krivi ( in pokvarjeni) tisti ki jo uporabljajo kot orodje za dosego svojih ciljev, in tisti ki se temu pustijo
.nash.fido.
19. 09. 2012 19.37
+12
Dejstvo je, da so taki filmi in karikature za te islamske verske voditelje le izgovor, da lahko širijo svojo nestrpnost do "nevernikov". Sicer sem pa si pogledal ta filmček na youtube in sploh ni nekaj tako groznega kot se hoče prikazati. V bistvu film zgleda kot doma narejen videoposnetek s par amaterskimi igralci. Sicer pa me glede karikatur zanima to, zakaj muslimanski verski voditelji SPLOH nočejo, da se upodobi Mohamed. Ali skrivajo kaj?! Pa še nekaj, ogromno je bilo neprimernih upodobitev krščanskih svetih oseb, pa ni nihče pozval k ubijanju, obglavljanju. Tu se pač vidi samo zaostalost arabskega sveta.
HellWolf
19. 09. 2012 19.23
+5
Ne bom opravičeval ne ene in ne druge strani v tem konfliktu. Ena stran ve kaj dela in namerno naliva bencina (ne olja) na ogenj s tem pa lepo povedano dela štale po bližnjem vzhodu ko imami in narod nori. Druga stran pa preko nekih ideologij in želje po vladavini podpihuje neke nesmiselne vojne zoper tiste ta prve. Obe strani sta vredni pomilovanja...
Strelja?ko
19. 09. 2012 19.13
+7
Ven z njimi, pa judi... VEN.
24ur@windowslive.com
19. 09. 2012 19.00
-6
Odgovor na tvoje manipulacije HAWX. Nihče ne more biti musliman če ne verjame v te božje ljudi: Adem=Adam; Nuh=Noa; Ibrahim=Abraham; Musa=Mozes; Davud=David; Sulejman=Salomon; Ilijas=Elija; Irmija=Jeremija: Jahja=Ivan Krstitelj; Isa=Isus, Muhhamed=Mohamed. Po tvojih manipulacijah je moral Allah spremeniti mišljenje da po je po odhoda Jezusa poslal Mohameda da počne vse nasprostne stvari katere so počeli njegovi predhodniki ! Bravo resnično si inteligenten ! :-)
HAWX
19. 09. 2012 19.20
+9
Čakaj malo KAJ? Ja mi je jasno da Ku"ran priznava iso(jezus) in ostale biblijske osebnosti saj cela knjiga sloni na že znani zgodbi iz biblije le da je predelana po volji muhameda pigamberja! V ku"ran na samem zacetku knjige tudi pise da je biblija sveta knjiga. Vse je to res! Ampak kaj si pa ti z tem dokazal kajti res ne razumem tvoje razmišljanje? Torej Bog vsemogočni bog ki lahko naredi kaj hoče in kako hoče si najde nekega muhameda ki je ubijal posiljeval in celo po danasnjih standardih bil pravi pedofil in ga bog postavi za svojega govornika in to tako da baje samo njemu govori ta pa piše knjigo ki pa v celoti sloni na že pisani knjigi biblije le doda svoje neke nauke in to celih 600 let kasneje! Torej vsemogočni ne more spregovorit vsem nam dokazati ampak uporablja neke čudne egoistične ljudi da govorijo namesto njega. Res si inteligenten kot večina islamskega sveta
24ur@windowslive.com
19. 09. 2012 19.56
-6
Koran je dokazno gradivo da Mohamed ni lažni prerok. Ni opčeval z
bigich
19. 09. 2012 20.34
-2
24ur@win ... , ne trudi se :) Nihova srca so zapecatena in oci slepe. Resnicno vsaka dusa bo okusila smrt ... tudi njihova.
Jimi1
19. 09. 2012 21.17
+6
24ur@windowslive.com... Dokaz, da je Koran slab prepis Biblije..., ki si ga je Mohamed priredil k svojim potrebam, kot danes razne čudne sekte neposredno Bilijo....
ferplay87
19. 09. 2012 22.31
-2
zyor govoris neki ki neznas in dodas iz svoja glava to i po vasa vera ni prav??lagat in dodajat neki.6 letna deklica ti pojma nimas ni od svoje vere preberi biblija in potem koran pa pol govor neki a ne spil si pivo in nima ni boga ni nc zate..
mototurist
19. 09. 2012 22.54
+1
HAWX
19. 09. 2012 18.39
+18
Če detaljno pogledate življenje preroka mohameda pigambera vam hitro postane jasno da je.. Imel sužnje, da je trgoval z sužnji, da je imel 15 žen , da se je poročil z otrokom (aiša 6 let, konzumiral zakon pri njenih 9), da je imel odnose z služkinjami, da je užival v zemljskih užitkih, da je ropal karavane, da je od vsakega plena 1/5 pripadala njemu, da je pozival na vojne, da je ubijal nasprotnike in drugače misleče, da je objavil knjigo sumljive orginalnosti, da je na koncu umrl zastrupljen!! Sami presodite ali se tako obnaša božji človek in ali je to življenje in smrt božjega človeka in preroka! Danes je imam v Egiptu izdal fatvo/fetvo da morajo mladi muslimani na zahodu pobiti čisto vse, ki so sodelovali v filmu! Čas je da se temu naredi konec izdati ukaz da se pobije ljudi je hudo kaznivo dejanje in neki imam ne more biti nekaznovan samo zato ker se poziva na boga!!
MERDE-AVE-MERDE
19. 09. 2012 18.41
-2
Božji človek? VSI ljudje smo Božji.. Ne bom sodil kako bi se naj kdo obnašal, a včasih posumim da se ti ki 'širijo Kristusov nauk' ne obnašajo ravno tako kot je on učil.. Razlika? je ne vidim...
HAWX
19. 09. 2012 18.44
+6
Sploh ne zagovarajam bilo katere vere samo navajam dejstva. Dejstvo je tudi da 73% verujočih ne bo storilo ničesar ko se dogaja nepravica kajti neumno verujejo da bo to storil namesto njih nekdo v oblakih!
24ur@windowslive.com
19. 09. 2012 18.45
-7
HAWX vidim da te je medijska manipulacija totalno prevzela. Laž do laži !
deninjo
19. 09. 2012 19.19
-7
HAWX--- dj prosim te povej ke si zaslediu te podatke??????? sm vire mi povej prosm te??????????
HAWX
19. 09. 2012 19.30
+6
Iz zgodovine, iz islamskih knjig katere ti bereš ziher ne! Khadija bint Khuwaylid Sawda bint Zamʿa Aisha bint Abi Bakr 6 let starosti Hafsa bint Umar Zaynab bint Khuzayma Hind bint Abi Umayya Zaynab bint Jahsh Juwayriyya bint al-Harith Rayhana bint Zayd Safiyya bint Huyayy Ramla bint Abi Sufyan Maria al-Qibtiyya Maymuna bint al-Harith
deninjo
19. 09. 2012 20.37
-4
Prjatu kokr vidm mi virov nisi pokazal, ker to kar si napisal definitivno niso, prosu bi te mi jih pokažeš od ke te "točne" informacije pobiraš!!!!!!!!!! Da vidm to zgodovino... pa WTC so tut muslimani zrušl ne???
mototurist
19. 09. 2012 22.59
+1
itak da so ga.če ga pa niso mi pa pokaži vire oz.informacije.(pa ne teorije zarot)
maks44
19. 09. 2012 23.08
-1
mototurist poglej si strokovnjaki so spregovorili pa boš imel dokaze, da je vse bilo načrtovano...
ateistek
19. 09. 2012 18.34
+17
Civiliziran človek ne bo zato, ker se je nekdo obregnil ob njegovo sicer javno vero, šel zganjat nasilje in ubijat nedolžne ljudi. Veroizpoved ni neka nedotakljiva reč. Zamislite si, da bi si sam sedaj izmislil, da verjamem v leteče slone in bi v to prepričal druge ljudi ter določil, da teh slonov ne sme nihče narisat, ker bi to pomenilo, da vse nas, ki verjamemo vanje, nespoštujejo. In potem bi se nekje nekdo našel, ki bi tega slona vseeno narisal, mi bi pa začeli zganjati nasilje in ubijati ter okoli kričati, da nam žalijo veroizpoved in verska čustva. A je tako obnašanje normalno? Vidite, kako bizarno je v resnici versko čustvo.To sploh ne bi smelo spadati pod čustva ampak pod "saj ni res pa je".
MERDE-AVE-MERDE
19. 09. 2012 18.36
-3
Enkrat ti prekipi da te bombardirajo non-stop
ateistek
19. 09. 2012 18.44
+5
Potem pa naj jim prekipi zaradi bombardiranja ne pa nekih bizarnih verskih "čustev". Več simpatij bodo deležni.
MERDE-AVE-MERDE
19. 09. 2012 18.46
-4
zyor
19. 09. 2012 18.55
-1