Tujina

Po protestih v Keniji, ki so zahtevali več življenj, vodja opozicije pozval k žalovanju in stavki

Nairobi, 13. 08. 2017 20.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja opozicije v Keniji Raila Odinga, ki je po uradnih podatkih izgubil predsedniške volitve proti Uhuruju Kenyatti, je pozval Kenijce, naj imajo v ponedeljek dan žalovanja za protestniki, ki so padli v spopadih s policijo. Svoje privržence pa je Odinga tudi pozval, naj v ponedeljek ne le žalujejo, ampak tudi ne odidejo na delo.

Odinga je za torek napovedal razkritje nadaljnjih korakov glede volitev, za katere meni, da niso bile poštene.
Odinga je za torek napovedal razkritje nadaljnjih korakov glede volitev, za katere meni, da niso bile poštene. FOTO: AP

Vodja opozicije v Keniji Raila Odinga, ki je po uradnih podatkih izgubil predsedniške volitve proti Uhuruju Kenyatti, je danes pozval Kenijce, naj imajo v ponedeljek dan žalovanja za protestniki, ki so padli v spopadih s policijo. Za torek pa je napovedal razkritje nadaljnjih korakov glede volitev, za katere meni, da niso bile poštene.

"Napovedali smo, da bodo ukradli volitve in to se je zgodilo. Nismo še končali. Ne bomo obupali. Počakajte na naslednje korake, ki jih bom sporočil pojutrišnjem," je dejal na množičnem zborovanju v Nairobiju oz. v največjem tamkajšnjem barakarskem naselju Kibera.

Svoje privržence pa je Odinga tudi pozval, naj v ponedeljek ne le žalujejo, ampak tudi ne odidejo na delo.

Prebivalci Kibere so splezali na strehe in na drevesa, da bi videli Odingo. To je bil njegov prvi javni nastop po petkovi uradni razglasitvi rezultatov predsedniških volitev.

Kot je sporočila volilna komisija, je 55-letni Kenyatta prejel 54,27 odstotka glasov, 72-letni Odinga pa 44,74 odstotka.

Odinga in njegovo Nacionalno super zavezništvo (Nasa) je rezultate volitev zavrnilo, ker naj bi jih hekerji poneverili. V državi so se začeli tudi protesti, zlasti na zahodu Kenije, kjer ima Odinga veliko podpore. Protesti so se zvrstili tudi v številnih slumih, kakršen je Kibera. Doslej je v nasilju ob teh protestih umrlo najmanj 16 ljudi, številni pa so bili ranjeni.

Odinga je odgovornost za njihovo smrt pripisal vladi Kenyatte. "To je propadli režim, ki se zateka zgolj k ubijanju ljudi, ne pa k reševanju pravih problemov. Volitve so bile ukradene. To ni nobena skrivnost," je dejal.

"Brez Raile, brez miru," pa so mu vzklikali njegovi privrženci. To je bilo sicer geslo iz leta 2007, ko je Odinga prav tako vztrajal, da so bile volitve ukradene. V dveh mesecih nasilja, ki je tedaj sledilo volitvam, je bilo ubitih 1100 ljudi, okoli 600.000 pa jih je bilo pregnanih s svojih domov.

Leta 2013 je podobno izgubil in prav tako trdil, da so bile volitve prirejene. Tedaj je rezultate izpodbijal na vrhovnem sodišču, a izgubil. Zdaj zatrjuje, da tokrat sodne poti ne bo uporabil, čeprav ga k temu pozivajo tudi mednarodni akterji.

Med njimi je tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki je pozvala opozicijo, naj spoštuje rezultate volitev in uporabi predvidena pravna sredstva za pritožbo. Britanski zunanji minister Boris Johnson pa je kenijsko opozicijo pozval k zadržanosti, da bi v državi ohranili mir.

Sicer so tudi mednarodni opazovalci v skupini ELOG opozorili, da so tudi sami prišli do enakih rezultatov kot volilna komisija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.