Tujina

Ferguson: en policist dal odpoved, drugega so odpustili, tretji se je upokojil

Ferguson, 30. 08. 2014 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po protestih v Fergusonu so morali policijske vrste zapustili trije policisti. Eden zato, ker je v neoboroženega protestnika uperil orožje, drugi zato, ker je na Facebooku zapisal, da bi morali protestnike pokončati kot stekle pse, tretji pa je že pred časom posnel videoposnetek, na katerem razlaga, kako rad ubija.

Poročali smo že, da so bili po protestih v Fergusonu, ki so izbruhnili potem, ko je beli policisti Darren Wilson s šestimi streli ubil temnopoltega 18-letnega Michaela Browna, suspendirani trije policisti. Stekle so notranje preiskave, vsi primeri pa so že dočakali epilog.

Ray Albers si je suspenz prislužil, ker je v neoboroženega protestnika uperil orožje in mu grozil, da ga bo ubil. Obstaja posnetek, na katerem ga je moč videti, kako meri v protestnika, in kriči: "Ubil te bom!" Nato se vmeša njegov nadrejeni, mu ukaže, naj spusti orožje in ga odpelje stran. Posnetek se je razširil po spletu in izzval ogorčenje javnosti.

Policijski načelnik Aaron Jimenez je povedal, da je Albers, ki je v policijskih vrstah delal dobrih 20 let, v četrtek sam dal odpoved, potem ko so mu tako svetovali nadrejeni, ker je imel že od prej tri manjše prekrške."20 let le šteje nekaj, zato so mu dejali, naj odide sam. To je bila najbolj primerna odločitev," je dejal.

ameriška policija
ameriška policija FOTO: Reuters

Drugega policista Matthewa Papperta so suspendirali, ker je na Facebooku zapisal, da bi protestnike v Fergusonu že prvo noč morali pokončati kot stekle pse. "Sit sem teh protestnikov. V breme so naši družbi. Kje je zdaj tisti musliman z nahrbtnikom, ko ga potrebuješ?" je zapisal, s tem pa namigoval na bostonskega bombaša.

"Njegovi komentarji in pogledi niti približno ne odražajo mnenja našega policijskega oddelka," so sporočili iz policije v bližnjem mestu Glendale in dodali, da so ga zaradi tega že odpustili. Pappert je v izjavi, ki jo je v javnost posredoval njegov odvetnik, dejal, da zapise obžaluje in da se zaveda, da so bile njegove besede neokusne in žaljive.

Tretji policist, Dan Page, ki je leta 2010 posnel sporen videoposnetek, v katerem govori, da bo ustrelil vsakogar, ki mu bo prekrižal pot, pa se je upokojil. "Osebno verjamem v Jezusa Kristusa kot svojega odrešenika, a hkrati sem morilec. Veliko sem že ubijal. In če bom moral, bom ubijal še naprej. Všeč mi je raznolikost, ubijam vse. Ni mi mar," je dejal na posnetku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lightning
30. 08. 2014 22.26
+2
črni in mulimani so v modernem svetu kot v indiji svete krave...ne smeš ga grdo pogledat, ne ogovorit, kaj šele namigovat na njegovo drugačnost. če pa slučajno kaj takega storiš, takoj zaženejo vik in krik, sprožajo svete vojne ter in grozijo ter pobijajo belo in drugače verujočo populacijo
lightning
30. 08. 2014 22.28
+0
ko pa ti isti črni in muslimani pljuvajo in streljajo na belce, so pa vedno žrtve in nikoli nič krivi in vsi jih ujčkajo v izjavah in dejanjih. v to isto kategorijo spadajo še romski
velesperun
30. 08. 2014 20.48
+4
Tako opevana ameriška demokracija.
frang00
30. 08. 2014 19.33
+5
In od smrti Browna se je zločin proti belcu z strani zamorcev skoraj potrojil. Čeprav so že dokazali, da je bil Brown zločinec, del tolpe, imel orožje, bil obrnjen proti policistom, Pretepel policista in mu poskušal vzeti pištolo.Ne vem, ali je to preprosto naključje, ali gre za vrhunec rasizma iz strani črncev. Ravno sem bral, kako so 4-je črnci brutalno umorili 24-letnika, ki jim ni želel predati telefona. Ali pa, ko so 3-je črnci napadli reševalca, brez razloga, drugega kot rasizem. To sta le 2 primera od mnogih, katere ravno berem. Tarče so bile vse bele.
1234...
30. 08. 2014 20.40
+11
res je...črnci so še celo veliko večji rasisti kot belci.. poleg tega pa dobro izkoriščajo svojo preteklost
dannyer
30. 08. 2014 21.40
+6
statistika potrjuje tvoje trditve . celo mediji ,you tube , facebook . nasilje nad ljudmi. veš 2007 sta dva para bila napadena ter kruto umorjena pa belci niso protestirali na tak način . ker nismo v demokraciji ti niti ne smem napisati kaj so naredili . tod da zažgeš nekoga živega ter mu odrežeš M del . pri živem telesu . ko je mati jim rekla pošasti so jo enake skopane zmerjali za rasiste . ta primer je bil odmeven v zda . fox novice , nbc, cnn, so pa bežno poročali . ker niso hoteli imeti proteste .
dannyer
30. 08. 2014 21.41
+7
po večini eu in v sloveniji tega niso poročali . v severni koreji pa so ,v venezueli pa so . celo kubi, rusiji , norveškem švedskem,angliji bežno . itd.
Paleozoik
30. 08. 2014 18.33
-5
Zelo strogi represivni ukrepi proti policistom, moram reči, nekdo bi moral te tri zaščititi, ker so dokazi proti njim precej šibki in varljivi. Prvi se je branil na zelo nenavaden, vendar učinkovit način, odganjal je pretečo nevarnost in se drl, da ga bo ubil. Najbrž mu je verjel, glede na to, da je vanj meril z orožjem, saj zato imajo orožje, da lahko koga ubijejo, ampak jih običajno ne. Policist je verjetno presodil, da ni na varnem in je odganjal, kar je veliko bolje kot, če bi streljal, ko je prišla okrepitev, pa se je takoj umiril ter skupaj z nadrejenim umaknil, kar je spet edino prav. Drugi policist je izživljal frustracije na Facebooku, pravilno, tam lahko, zato obstaja. Mogoče je kaj nerodno komentiral, pa kaj, saj ni opravljal nobenih uradnih postopkov, sledili so neki logiki debate in nabijali v tri krasne, lepo je videti, da ima kot človek svoj pogled. Kot policist tega ni storil, taki smo pač ljudje, če ne gledaš na vse z neko dozo humorja, se ti lahko še zmeša. Sliši se kot verbalni delikt, taki faca primeri so brez veze. Tretji je snemal pa zgleda neko satiro, selfi si je posnel in karikiral svojo vlogo, ko se je delal sodobnega inkvizitorja, spet iz konteksta in bolj moralni prekršek. Ostali policisti v Fergusonu pa tega ne počnejo, še na pamet jim ne pade ali kaj? So pa še druge možnosti, da so bili res preveč brutalni, koruptivni in fanatični, potem so take obtožbe dejansko mili odpust, saj so še drugi, ki bi radi delali na policiji ter pospravili štalo, ki so je zakuhal nekdo tretji.
Kajetan
30. 08. 2014 18.05
-1
Ampak zanimivo ravnanje nobenega sodnega epiloga zgolj suspenz, in nenazanje še večji gnev do tega da se morajo za kobajagi njihovo krivico nekomu maščevati. Sploh me ne čudi če bomo v bližnji prihodnosti zopet brali o teh treh osebkih ko bodo nekoga hladnokrvno ubili.
ephor1
30. 08. 2014 18.13
+5
Kajetan
30. 08. 2014 18.15
+5
Enako velja zanj kakor za tebe, če bodo tebe in to te bojo sodno preganjali bi njega kot uradno osebo morali dosti prej. In uradna oseba s takčnimi nagnjenji je nevarna zate in za tvoje otroke.