Tujina

Merklova vohunske navedbe označila za zelo resne

Berlin, 07. 07. 2014 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška kanclerka Angela Merkel ni nič kaj vesela zaradi nove vohunske afere, ko so minuli teden aretirali 31-letnika, ki naj bi deloval kot dvojni agent. Konkretnih odgovorov Nemci od Američanov niso še dobili.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je obtožbe, da je Nemec deloval kot dvojni agent za ameriške obveščevalne službe, označila kot zelo resne. Če so resnične, so po njenem mnenju v jasnem nasprotju sodelovanja med partnerji. Dogajanje je Merklova komentirala na uradnem obisku na Kitajskem.

Nemški mediji so v petek poročali o aretaciji 31-letnega uslužbenca zvezne obveščevalne službe, ki naj bi od leta 2012 do leta 2014 ameriškim vohunskim agencijam predal 218 zaupnih dokumentov.

Nemški politiki in komentatorji so od ZDA zahtevali hitre in jasne odgovore na zadnjo vohunsko afero, ki grozi s poslabšanjem odnosov med državama. Predsednik Joachim Gauck je dejal, da se Američani igrajo z zavezništvom in prijateljstvom, če so zadnje obtožbe o vohunjenju resnične.

Bela hiša zaenkrat še ni komentirala aretacije, čeprav naj bi po virih iz političnih in obveščevalnih krogov moški priznal, da je dokumente predal ameriškim obveščevalcem.

Na zagovor že moral veleposlanik

Nemško zunanje ministrstvo je ameriški dan neodvisnosti pokvarilo veleposlaniku Johnu Emersonu, ki ga je poklicalo na zagovor malce pred svečanim sprejemom v veleposlaništvu ZDA v Berlinu. Veliko pojasnil niso dobili, saj je Gauck v nedeljo na nemški televiziji povedal, da če je res, da so ZDA najele enega od nemških obveščevalcev, potem je treba resnično povedati, da je sedaj tega dovolj. Gauck je opozoril pred poslabšanjem odnosov, saj se Američani igrajo z zavezništvom in prijateljstvom, če so obtožbe resnične.

Gauck je govoril v pogojniku tako kot tudi drugi visoki nemški uradniki. Zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je med obiskom v Mongoliji izjavil, da če so poročila resnična, potem ne gre za majhno stvar in ZDA morajo vse povsem pojasniti in to čim prej. Tudi notranji minister Thomas de Maiziere je za nemške medije povedal, da pričakuje razčiščenje obtožb tudi od Američanov.

Polegel se ni niti prvi vihar

Vohuni
Vohuni FOTO: Reuters

Vihar o ameriškem vohunjenju za Nemci in prisluškovanju telefonskim pogovorom Merklove, kar je razkril nekdanji pogodbeni analitik ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, se še ni pomiril, ko je izbruhnil še eden, ki pa ne bi smel nikogar presenetiti.

Berlin je želel po Snowdnovih objavah z Washingtonom doseči sporazum proti medsebojnemu vohunjenju, vendar pa je administracija predsednika Baracka Obame to zavrnila, iz česar je mogoče izvleči le en sklep, in sicer, da Američani vohunijo naprej.

Nemški komentatorji so bili veliko bolj ostri do Američanov kot politiki in vrstijo se obtožbe na račun predsednika Obame, da bodisi nima pod nadzorom obveščevalcev ali pa je v zadnjih mesecih, ko je zagotavljal, da prijateljem več ne bodo vohunili, lagal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
07. 07. 2014 22.11
+1
Vsi prisluškujejo vsakemu. Še mi Slovenci smo z kombijem prislušlovali Hrvatom. hehehe da crkneš. Smo pa res majstori.
ONniON
07. 07. 2014 16.34
+1
Mah združene države se lahk skrijejo pred nemškim razvojem in tehniko in nemčija jim je lahko korenito za zgled ! Nemčija je pa seveda tudi članica nato pakta . jaz pa podpiram nevtralnost
tapunkljast
07. 07. 2014 15.01
+0
še ludamila ji prisluškuje kak dobit tok glasov
Komandant Stane
07. 07. 2014 09.09
+23
Seveda je Obama lagal. Saj Američani imajo dolgo tradicijo, zabijanja noža zaveznikom v hrbet. Puščanja na cedilu vseh tistih, katerim pravijo "prijatelji". Verjeti, da Američani ne vohunijo za svojimi zavezniki, je napaka. Imajo se za velesilo, za svetovne policaje. Imajo se za "glavnega otroka na igrišču". Jemljejo si pravice, katere drugim ne priznavajo. Prej ali slej, bodo ostali brez zaveznikov. Prej se znebimo njihovega "prijateljstva", bolje bo za vse nas, za celo Evropo.
Ka pa mislis
07. 07. 2014 08.59
+16
Najvecje zlo sveta-zda
kim llsung
07. 07. 2014 12.09
+6
kure bedne
07. 07. 2014 22.16
+3
Iluminati, Bilderbergi,ZDA, Vatikan, verski fanatiki in seveda sekta SDS.
LovecNaKomuniste
07. 07. 2014 08.42
+0
Tak al tak nas bo mama Angela vse rešila...
spletni Kritik
07. 07. 2014 08.28
+2
Pač, radi so na tekočem :)
enoh
07. 07. 2014 07.59
-8
Megaclite
07. 07. 2014 07.55
+14
Jah, ZDA vedno igra na to noto. 2. sv. vojne tudi ne bi dobili brez vohunjenja. Seveda morajo krasti od najboljših. Že imajo razlog zakaj se nemcev bojijo. Že nemški avtomobili so v ZDA zelo cenjeni, kaj šele ostalo znanje.