Tujina

'Odgovorni za krizo morajo odgovarjati'

Berlin, 02. 07. 2010 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Christian Wulff je zaprisegel kot novi nemški predsednik. Deseti nemški predsednik je bil kot kandidat vladajoče koalicije v sredo v tretjem krogu izvoljen v zvezni skupščini.

Novi nemški predsednik Christian Wulff.
Novi nemški predsednik Christian Wulff. FOTO: Reuters

Christian Wulff je nasledil Horsta Köhlerja, ki je odstopil konec maja zaradi kritik na račun njegovih izjav o vlogi nemške vojske v Afganistanu. Do izvolitve za predsednika države je bil Wulff predsednik spodnjesaške vlade.

Wulff je z 51-leti postal najmlajši predsednik države v zgodovini Nemčije. Po današnji zaprisegi na skupni seji obeh domov nemškega parlamenta, je v Wulff v svojem prvem uradnem govoru na položaju predsednika države dejal, da ga današnji trenutek navdihuje z veseljem in ponižnostjo.

"Zavedam se odgovornosti, ki jih prinaša položaj predsednikadržave. Hvaležen sem, da bom lahko na tem položaju služil Nemčiji, Nemcem in vsem ljudem, ki tukaj živijo," je dejal.

Novi nemški predsednik je še dejal, da si bo prizadeval za "gradnjo mostov". "Pomembno se mi zdi, da vzpostavim povezavo med mladimi in starimi, med ljudmi z Vzhoda in Zahoda, med domačini in priseljenci, med delodajalci in delojemalci ter brezposelnimi, med ljudmi z in brez posebnih potreb," je dejal Wulff, ki se je tudi zavzel za enake možnosti izobraževanja za vse.

Wulff z ženo Betino.
Wulff z ženo Betino. FOTO: Reuters

Wulff se je postavil tudi v bran strankarskemu sistemu v Nemčiji. Stranke so "mnogo boljše kot njihov ugled", je dejal in dodal, da namerava ljudi navdušiti, da se bodo v večji meri zavzeli za politiko in sodelovali pri političnem oblikovanju volje. Politika bi si morala po njegovih besedah tudi v večji meri prizadevati za integracijo tujcev v Nemčiji.

Novi nemški predsednik se je danes tudi zavzel, da morajo odgovarjati tisti, ki so odgovorni za finančno krizo. "Poskrbeti moramo, da se kriza v sedanjem obsegu ne bo ponovila. Zato je pomembno, da povzročitelji finančne krize odgovarjajo, finančni trgi pa končno dobijo dobro ureditev, kar lahko po mnenju novega nemškega predsednika uspe samo z evropskim in mednarodnim sodelovanjem.''

Wulff se je danes tudi zahvalil za "pošteno tekmo" svojima protikandidatoma na volitvah, Luci Jochimsen (Leva stranka) in Joachimu Gaucku (socialdemokrati/Zeleni). Oba sta se danes skupaj z Wulffovim predhodnikom Köhlerjem udeležila zaprisege.

Predsednik nemškega parlamenta Norbert Lammert se je v svojem govoru zahvalil Köhlerju za njegovo delo v dobrobit Nemčije. "Horst Köhler je zaslužen za našo državo. Z vso resnostjo je upošteval ljudi, njihove skrbi in potrebe in zahvalili so se mu z naklonjenostjo," je med drugim dejal Lammert. Köhler je imel med Lammertovim govorom solze v očeh.

Novi nemški predsednik je tudi že sprejel prvo odločitev in za vodjo svojega urada imenoval dosedanjega vodjo državne pisarne v Hannovru Lotharja Hageböllinga.

Svoj prvi predsedniški mandat pa Wulff začenja z dobro popotnico, vsaj kar zadeva podporo v javnosti. V javnomnenjski raziskavi, ki so jo objavili danes, je tako 72 odstotkov vprašanih menilo, da bo Wulff dober predsednik države, 58 odstotkov pa jih je menilo, da je bil z izvolitvijo Wulffa izbran pravi kandidat. 35 odstotkov jih je bilo nasprotnega mnenja in so ocenili, da bi bil Gauck boljši predsednik.

Hkrati jih je 68 odstotkov menilo, da je nemška kanclerka Angela Merkel doživela blamažo, ker Wulff ni dobil vseh glasov iz vrst koalicije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darolim1938
02. 07. 2010 18.45
Njemčija, Anglija in Francija se nekako vedno borijo za primat v Evropi pa če to želimo priznati ali ne. Enako tako moramo priznati, da Evropa nekako po tihem priznava primat njemčije, če seveda pustimo po strani Rusijo. Spoštovani gospod predsednik je nanizal nekaj resnično obetajočih obljub, ki se pravgotovo enako lepo slišijo v vsej EU. Rahlo me je presenetilo, da ni goviril nič o širjenju EU in o zunanji politiki ali sem mogoče kaj zamudil. Seveda, kot državljan EU, mu želim obilo uspeha na tem resnično zelo odgovornem položaju.