Tujina

Po posilstvu dečka se Dunajčani bojijo za varnost in krivijo vlado, ker je v državo spustila begunce

Dunaj, 10. 02. 2016 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posilstvo 10-letnega dečka na Dunaju, česar sumijo 20-letnega iraškega begunca, je še dodatno razdelilo ljudi - eni se bojijo, drugi ne želijo posploševanja. Nek drug bazen je migrantom prepovedal vstop, saj so hodili za ženskami pod tuše. Za dečka zbirajo sredstva za počitnice.

Avstrijska policija
Avstrijska policija FOTO: AP

Posilstvo 10-letnega dečka na Dunaju, česar sumijo 20-letnega iraškega begunca, je v javnosti sprožilo ogorčenje in še dodatno razdelilo ljudi.

Po eni strani se Dunajčani bojijo za svojo varnost in krivijo vlado, da je begunce in migrante spustila v državo. Na drugi strani pa promigrantske skupine opozarjajo, da ne smemo posploševati enega primera na celotno populacijo.

20-letni iraški begunec je v Avstrijo prispel septembra, doma je pustil ženo in otroka. Dečka je decembra lani posilil na bazenu, dejanje je priznal, so poročali tuji mediji.

Eden od Dunajčanov je dejal, da so z družino velikokrat odšli na omenjeni bazen, a zdaj tja ne hodijo več. S prstom je pokazal na avstrijsko vlado, ki je v državo spustila na tisoče ljudi.

Hodili so za ženskami

Nek drug bazen v bližini avstrijske prestolnice je nedavno celo prepovedal vstop migrantom, ker so od kopalcev prejeli veliko pritožb. Nekateri se po njihovih navedbah niso znali obnašati in so ženskam sledili pod tuše, prav tako so vdirali v avtomate.

Odločitev so že kritizirale promigranske skupine, ki so navajale nekaj podobnih primerov. Tako zdravnik po njihovih navedbah ni želel pomagati migrantu, odvetnik jih ni želel zagovarjati, prepovedan jim je vstop tudi v nekatere lokale. Zato pozivajo k toleranci in opozarjajo, naj ne mečejo vseh migrantov v isti koš zaradi enega ali dveh kaznivih dejanj.

Laszlo Maracz, profesor z univerze v Amsterdamu, je opozoril tudi, da kazniva dejanja migrantov ne pridejo v medije. Oblasti to skušajo prekritim, mediji pa o tem ne pišejo ter da tako skušajo prikriti dejstva, ki migrantov ne prikazuje v lepi luči.

Zbirajo denar za dečka

Medtem se je v Avstriji že sprožila dobrodelna akcija za posiljenega dečka. Njegova mati je v pogovoru za avstrijski časnik Heute, povedala, da ima deček nočne more in ne more zaspati brez pomirjeval. Skupnost se je zganila in zdaj zbirajo denar, da bi lahko deček z družino (mamico in štirimi brati in sestrami) na počitnice.

Dečkova mati je bila sama migrantka iz Srbije, ko je tam divjala vojna, zato je svoje otroke vedno učila, naj prišlekom izrazijo dobrodošlico, katere je bila deležna tudi sama. Zdaj tako vzgojo obžaluje. Še posebej jo je razjezilo, da je moški posilstvo upravičil s tem, da je imel ''preveč spolne energije''.

Razložila je, da je dečku, ki rad plava, dala denar, da je lahko 2. decembra lani obiskal bazen. Nato pa je prejela njegov klic, ko ji je v solzah nekaj razlagal. Ni ga razumela, potem pa je nek odrasli pojasnil, da je bil deček posiljen.

''Vem, da se bodo fizične rane zacelile, ampak rane na duši se morda nikoli ne bodo. Ne želim, da bi moškega deportirali, raje bi videla, da ga zaprejo, ker sem slišala, kaj v zaporu naredijo s takimi. Naj sam to izkusi, šele nato naj ga deportirajo,'' je dejala dečkova mati.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1