Tujina

Že tretji poskus napada na Obamo?

Washington, 28. 10. 2008 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mladeniča, ki sta načrtovala atentat na Obamo, sta 20-letni Daniel Cowart in 18-letni Paul Schlesselman. Ujeli so ju, ko sta poskušala oropati trgovino z orožjem.

Neonacista sta načrtovala atentat na demokratskega predsedniškega kandidata.
Neonacista sta načrtovala atentat na demokratskega predsedniškega kandidata. FOTO: Reuters

Šerifovi pomočniki so pretekli teden v zvezni državi Tennessee aretirali dva neonacista, ki sta naklepala morilski pohod proti ameriškim črncem, na koncu pa sta želela izvesti napad na demokratskega predsedniškega kandidata Baracka Obamo, je potrdil Zvezni urad za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) v Washingtonu.

Prva tarča ena od šol


Po poročanju ameriških medijev sta bila sicer 20-letni Daniel Cowart iz Tennesseeja in 18-letni Paul Schlesselman iz Arkansasa daleč od tega, da bi imela izvedljiv načrt za uspešen atentat. Nesojena morilca naj bi nameravala oropati trgovino z orožjem, napasti eno od pretežno temnopoltih šol in pobiti 88 temnopoltih, od tega pa naj bi štirinajstim odsekala glave. Šlo naj bi za simbolične številke med neonacisti, pri čemer številka 88 pomeni nacistični pozdrav Heil Hitler (HH), številka 14 pa "modrovanja" enega od zaprtih neonacističnih voditeljev.

Druga tarča Obama

Potem ko bi izvršila pokol na šoli, ki si je še nista izbrala, naj bi se odpravila na pohod po ZDA, med katerim bi še naprej pobijala vse do "velikega finala", kar naj bi bil poskus atentata na Obamo. To sta nameravala storiti tako, da bi se z avtomobilom zapeljala proti predsedniškemu kandidatu in streljala nanj. Po njunem načrtu naj bi umrla pod točo strelov pripadnikov tajne službe, ki Obamo varujejo že vse od lanske pomladi.

V Obamovem volilnem štabu aretacije in okoliščin ne komentirajo.
V Obamovem volilnem štabu aretacije in okoliščin ne komentirajo. FOTO: Reuters

Mladeniča so ujeli 22. oktobra, dan po tem, ko sta opustila poskus ropa trgovine z orožjem, nato pa razočarano streljala na eno od cerkva. Med aretacijo so jima odvzeli puško, šibrovko z odžagano cevjo in tri pištole. Po preiskavi so ugotovili, da sta nameravala kršiti zakone preko meja ameriških zveznih držav, zato je šerifov urad o tem obvestil zvezno policijo. Cowart in Schlesselman naj bi se spoznala prek interneta, kjer sta kmalu ugotovila, da imata skupne interese.

Policija je njune grožnje s pomorom temnopoltih Američanov vzela zares, vendar pa Obama ni bil resno ogrožen, saj sta tudi nadobudna terorista priznala, da jima kandidata verjetno ne bi uspelo ubiti, čeprav sta bila pripravljena umreti v poskusu atentata nanj.

Preprečili najmanj dva poskusa napada

Obama je prvi predsedniški kandidat, ki mu ankete napovedujejo, da bo prihodnji teden postal prvi ameriški temnopolti predsednik. Misel na takšno zgodovinsko prelomnico povzroča pri belih skrajnežih preplah in sovraštvo. Do zdaj naj bi preprečili že najmanj dva poskusa napada na Obamo. Policija je tik pred demokratsko konvencijo v Denverju septembra aretirala tri osumljence, avgusta pa na Floridi moškega, ki je grozil kandidatu.

Temnopolti Američani so ob začetku letošnje predsedniške kampanje sicer izražali zadržano podporo Obami. Predvsem zato, ker se je veliko temnopoltih balo, da bo Obama žrtev atentata. V Obamovem volilnem štabu aretacije in okoliščin ne komentirajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

incadessence7@hotmail.com
29. 10. 2008 13.57
amerika ni prpravlena na črnega predsednika.preveč rasistov in preveč glupih katolikov.
Ramzess
29. 10. 2008 09.37
Že prav, toda kako so agentje prišli od roba trgovine z orožjem do (finalnega) atentata na Obamo. Na podlagi kakšnih dokazov. Že res da sta sam priznala, vendar ne vemo v kakšnih okoliščinah. V Ameriki, če samo izrečeš kaj napak, te že oblasti &039;pokopljejo&039;.
hakihak
29. 10. 2008 08.58
Z ZAKONOM PREPOVEDAT VSE ORGANIZACIJE KI SAJ MALO SPOMINJAJO NA NEONACISTIČNE!!!!!!!!!!!!!!!!!! DATI JIH V ISTI KOŠ KOT SO TERORISTIČNE, KOT AL KAIDO!!!!!!!!!!! TAKI V NAŠI DRUŽBI NIMAJO KAJ ISKATI
sergio111
28. 10. 2008 18.39
nori američani
persing
28. 10. 2008 17.12
Amerika je edina država,ki ne bo nobenkrat propadla.Spremenila se bo samo večinska religija,ki bo za razliko od Evrope ostala katoliška.Bravo Amerika.
milepilo
28. 10. 2008 16.43
sonicsyndicate
28. 10. 2008 13.43
KU BI USAJ BIU PREDSEDNIK AMERIKE!!!
dr.psiho
28. 10. 2008 13.22
Likses ščene gor ali dol...samo je pa bolji od Mccaina.... vidim da se strinjaš! Jaz pa verjamem ,če si črnec bogat ali reven trpiš zaradi...... nevem ..vsega... no res je da ni on iz afrike vendar jaz sem takega mnenja od kje je oče od tam si tudi ti... no malo zaostalo mišlenje ,vendar kakor čitam se ti vsi strinjejo s tako politiko...priseljenci..in to s ponosom... razumljivo,zakaj pa ne..
velikiblek
28. 10. 2008 11.14
Dajte ljudje tudi malo s svojo glavo razmišljat in ne samo nasedat medijski propagandi, kjer o Obami stalno pišejo izključno dobro, o McCainu pa izključno slabo....
bogamolim
28. 10. 2008 11.13
sicer pa je amerika kar se tiče belska rase ne glede na to ali bo zmagal obama al mccain tako ali tako obsojena na propad ker bodo v roku 15 ih let v ameriki prevladovali hispanci(mehičani)
koroska72@mail386.com
28. 10. 2008 11.08
Pa še nekaj. To bo konec ZDA. Južne države ZDA se bodo odcepile.
bogamolim
28. 10. 2008 11.06
admin 28.10.2008, 10:39 Pustimo ZDA na miru in se ukvarjajmo raje s našo problematiko. Ne vem zakaj nonstop živimo življenja drugih? Zato, ker je amerika svetovni policaj in je od tega kdo ji bo vladal odvisna tudi kakovost življenja po ostalem svetu, posredno gledano je to, kdo bo zmagal na ameriških volitvah veliko večjega pomena kot ta kar se dogaja pri nas doma.Obama se tega dobro zaveda in je celo naredil turnejo po evropi, čeprav mu glasovno ni nič pomagala.
V_13
28. 10. 2008 11.02
Boljše njega kot pa McCaina in Palinovo, ki je še bolj glupa od Busha, čeprav je to zlo težko dosežt.
Ulikses
28. 10. 2008 11.02
\"Preprečili najmanj dva poskusa napada\" seveda...v sanjah
Ulikses
28. 10. 2008 10.59
d.d. obama ne prihaja iz afrike...njegovi predniki so od tam. obamova družina je zelo renomirana družina, a v javnosti manj poznana. obama zagotovo ni zelo trpel na račun svoje kože - če bi, potem ne bi prišel tako visoko. je pa res, da njegovo barvo kože izkoriščajo tisti, ki so ga postavili za kandidata za predsednika. zavedajo se namreč, da je lahko to zelo dobra poteza za pridobivanje glasov - in tako je tudi bilo: obama je premagal clintonovo samo na račun črncev in drugih \"marginalnih\" skupin, ki pa to v resnici še zdaleč niso več (kar dokazuje ravno to, da so njihovi glasovi prevladali pri podpori obame). poleg tega pa lahko tako opevani \"1. črni ameriški predsednik\" zelo dvigne ugled ameriki po svetu - na kar kažejo tudi številni odzivi na tem forumu. Obama je samo PR fenomen, ameriko itak vemo, da vodijo povsem druge sile v ozadju. Obamo lahko primerjamo s Kofijem Ananom: na videz je bil ubogu črni afričanček, ki se je vsem smilil in je bil ravno zaradi tega odlična figura za generalnega sekretarja OZN (da njegove vodljivosti sploh ne omenjamo). Če pa pogledamo njegovo ozadje, pa vidimo, da je bil en navaden bogatun, ki se je v Afriki samo rodil, a nikoli ta živel - njegova familija je ena najbogatejših v Afriki, on se je izobraževal in živel na zahodu; ko je postal sekretar ozn pa je sinu zrihtal delež pri tistem zloglasnem progamu nafta za hrano al kaj je že bil v zvezi z irakom. a to je samo delček njegovih junaških dejanj. obama je čisto isto ščene.
Alex Klepac
28. 10. 2008 10.58
obama obama obama obama !
www.NaVrsti.si
28. 10. 2008 10.39
Pustimo ZDA na miru in se ukvarjajmo raje s našo problematiko. Ne vem zakaj nonstop živimo življenja drugih?
matejchek
28. 10. 2008 10.36
jst tud menim da ga bodo ubili , ker je predober, da bi bil on predsednik... sicer pa tale smrkarija sploh neve kaj je nacionalizem, če pa ve, naj se pa pobere v nemčijo in tam izvaja trike....
in-bolek
28. 10. 2008 10.16
To so sami luzerji, ko bodo ta pravi profiji delal atentat sploh ne bo vedu kdaj ga bo zadelo. Dam mu max. 1 leto, da doživi *nesrečo*.
thefric
28. 10. 2008 10.15