Tujina

Po plemenite kovine in vodo v vesolje

New York, 24. 04. 2012 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje, ki uživa podporo soustanovitelja Googla in Jamesa Camerona, namerava za pridobivanje surovin izkoriščati asteroide. Njihov cilj so asteroidi, ki so blizu Zemlji, a pred dejanskim delom na asteroidu jih čaka še poglobljeno raziskovalno delo.

Podjetje Planetary Resources namerava surovine iskati v vesolju. Kot razlagajo v podjetju, nekateri asteroidi, ki so blizu Zemlje, predstavljajo bogat vir plemenitih kovin in vode, to pa nameravajo izkoristiti. Pravijo, da bi surovine prodajali in pri tem ustvarjali "zdrav dobiček", hkrati pa tako želijo ustvariti napredek pri raziskovanju vesolja, poroča Space.com.

"Če pogledate vire v vesolju, je naslednji logični korak, da gremo na asteroide, ki so blizu Zemlje," je dejal soustanovitelj Planetary Resources Eric Anderson, ki meni, da so takšni asteroidi vredni in lahko dostopni. V podjetju so prepričani, da bo lažja dostopnost do plemenitih kovin znižala ceno določenih proizvodov, kot na primer televizij in računalniških monitorjev. Z vodo, ki bi jo dobili z asteroidov, bi oskrbovali astronavte, saj bi bila takšna voda za dostavo astronavtom cenejša kot voda, ki jim jo zdaj dostavljajo z Zemlje.

Asteroidi
Asteroidi FOTO: Thinkstock

Podjetje se sicer na svojo pot na asteroide šele pripravlja. Preden lahko začnejo vrtati in kopati, morajo opraviti poglobljeno raziskovalno delo. Od približno 8900 znanih asteroidov, ki so blizu Zemlje, je mogoče le 100 ali 150 bogatih z vodo in lažje dostopnih kot Luna, je dejal Anderson. Planetary Resources hoče najti take asteroide, določiti njihove značilnosti in tako najti najboljše "tarče".

Oblikovali so poseben teleskop, ki naj bi ga čez približno 18 do 24 mesecev poslali v Zemljino orbito. Teleskop se bo poleg opazovanja uporabljal še kot model za nadaljnje instrumente, ki bodo šli na pot blizu obetajočih asteroidov in jih podrobno preučili. Po Andersonovi oceni bo ta faza trajala nekaj let.

Planetary Resources se bo osredotočil na asteroide blizu Zemlje in za zdaj nima načrtov, da bi svoje raziskovanje razširil na pas asteroidov med Marsom in Jupitrom ali na površino Lune. Anderson ni želel oceniti, kdaj približno bo Planetary Resources začel dela na kakšnem od asteroidov. Kljub temu pa je prepričan, da je podjetje na dobri poti, da svoje načrte uresniči. Anderson je še dodal, da se pogovarjajo s strankami in da so odprti za razpravo s podjetji. Namere podjetja (tudi finančno) podpirajo tudi nekatera zveneča imena, med njimi tudi soustanovitelj Googla Larry Page in režiser James Cameron.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 04. 2012 13.46
+0
V okviru obstoječega sistema in prepričanj, ter hotenj ega, nima človek česa iskati izven svojega planeta. Tam, v vesolju, veljajo drugačna pravila, drugačen sistem, na višji ravni, kot je ta na Zemlji. Že mnogo obstoječih poskusov in hotenj mu je bilo preprečenih, ...pravila veljajo za vse.
tinetone
24. 04. 2012 17.48
+5
"...predstavljajo bogat vir plemenitih kovin in vode..." 70% povšine žemlje voda oni pa na asteroide... razen če bi to radioaktivno scavnico prodajali zdravilo po 10 000€ za mililiter...
zez
25. 04. 2012 09.55
+4
se strinjam s teboj......ni jim dovolj da unicujejo nas planet unicili bodo kompletno osoncje
luckyss
24. 04. 2012 15.30
+3
Komercialno izkoriščanje asteroidov je zaenkrat še znanstvena fantastika, če gledamo z vidika stroškov in profitabilnosti.. Lahko pa James Cameron o tem posname dober film..Vse ostalo je zaenkrat nerealno in morda bi bilo pametno, da v tem primeru ravnajo podobno kot so potovali na Mars - v simulatorju :))
feren?ek
24. 04. 2012 13.02
+6
hahahaha kakšna fora a veste da so jim na vesoljski ladji (iss)prišli mikrobi k jejo kovino in pravijo da so se mutirale med prevozom hrane in tovora če bi jim že kaj takega ratalo bojo navsezadnje spet dinozavri vladali!!!!!!!!!!!!!
feren?ek
24. 04. 2012 13.10
+6
The Watchers - Watching the world evolve and transform - Daily News(((((((((((tukaj boste vsi z najnovejšimi informacijami informirani)))))))))))))))
Jamar85
24. 04. 2012 12.43
+2
Shupak ne se oglašat če ne znaš brat! "Z vodo, ki bi jo dobili z asteroidov, bi oskrbovali astronavte, saj bi bila takšna voda za dostavo astronavtom cenejša kot voda, ki jim jo zdaj dostavljajo z Zemlje."
shupak
24. 04. 2012 12.47
-1
Aja, to bi jim jo poslali kar po vsemirju, magari po zajli, po domače rečeno... Daj najprej vzemi resno članek, potem pa si poizkušaj to predstavljat kako bi potekalo. Oskrbovanje ISS lahko poteka samo preko docka, v katerega parkira Shuttle. Ta pa se tudi ne more ustavljat ko je enkrat tam zgoraj, kot primestni avtobus... In ja, to je to kar pravim, pod takimi članki se potem oglasijo takšni kot si ti... ko pojma nimajo
tinetone
24. 04. 2012 14.50
+4
ja itak bi bila cenejša... prej bi jo morali prečistiti pa niti tehnologije za odstranjevanje sevanja nimamo... najprej narediš pod do marsa in nazaj da jim vodo prineseš na prag... okoli riti v žep?
shupak
24. 04. 2012 12.25
+10
MA dajte no. Napišite raje kaj o zaroti svetovne nadvlade. To še v filmih ni mogoče. Voda na asteroidih, potem pa v plastenki ob radenski na polici v merkatorju. lpvsprsm