Tujina

Po skoraj petih letih na begu Stanković le za zapahi

Foča, 21. 01. 2012 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bosanska policija je aretirala obsojenega vojnega zločinca Radovana Stankovića, ki je leta 2007 pobegnil iz ujetništva v Foči. Oblasti sumijo, da se je Stanković ves čas od pobega skrival v Srbiji.

Bosansko-hercegovska spletna stran Sarajevo-x.com poroča, da so varnostni organi po skoraj petih letih prizadevanj popoldne v Foči aretirali obsojenega vojnega zločinca Radovana Stankovića. Stankovića so prijeli po prijavi sosedov, ki so obvestili policijo zaradi hrupa v stanovanju, kjer se je Stanković skrival. Ko je posumil, da so mu policisti na sledi, je poskušal pobegniti, a so ga policisti pozneje prijeli.

Obsojeni vojni zločinec Radovan Stanković je po skoraj petih letih po pobegu vnovič za zapahi.
Obsojeni vojni zločinec Radovan Stanković je po skoraj petih letih po pobegu vnovič za zapahi. FOTO: Reuters

25. maja 2007 so ga zaradi domnevnega zobobola prepeljali iz zaporniške celice na pregled pri zobozdravnici, a je paznikom pred fočansko stomatološko fakulteto pobegnil, skočil v tam parkirano vozilo in se s pomagači odpeljal neznano kam.

Za zapahi končal tudi Stankovićev brat

Bosanske oblasti so mu po pobegu poskušale priti na sled, v javnosti pa so se pojavljali različni namigi, kje se Stanković skriva. Bosansko tožilstvo je zaradi pomoči pri pobegu vložilo obtožnico zoper deset ljudi, med njimi tudi zoper paznike v fočanskem zaporu, Stankovićevega brata, zdravnico in medicinsko sestro s stomatološke fakultete v Foči.

Slednji, Ranka Dragičević in Brankica Davidović, sta sodišču leta 2010 priznali, da sta ponaredili dokumente, s katerimi je bil Stanković zaradi domnevnega zobobola napoten na zdravljenje. Po priznanju ju je sodišče obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni. Dve leti nepravnomočne zaporne kazni je zaradi pomoči pobeglemu izreklo Stankovićevemu bratu Ranku Stankoviću. Sedem ostalih obtoženih je bilo razrešeno krivde.

Spomnimo

Radovan Stanković je SFOR aretiral leta 2002, nato pa so mu sodili na haaškem sodišču. Leta 2005 je bilo sojenje Stankoviću prestavljeno v BiH, kjer je bil leta 2007 po sodbi sodišča obsojen na služenje  20-letne zaporne kazni zaradi zločinov proti človečnosti.

Kot član miljevinskega bataljona je v okviru Vojske Republike srbske (VRS) med aprilom 1992 in februarjem 1993 pomagal in sodeloval pri zapiranju, mučenju, pobijanju in posilstvih muslimanskega prebivalstva.

Avgusta leta 1992 je sodeloval pri ustanovitvi fočanskega ženskega taborišča, ki so ga srbski vojaki imenovali "bordel". Tam so zapirali večinoma mladoletne muslimanke. Najmlajša je bila stara 12 let. Stanković pa je bil tudi med tistimi, ki so srbskim vojakom "dodeljevali dekleta".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

digitalx
21. 01. 2012 22.26
-7
neeee Srbi pa ze niso taki..........
anzi_mahackala
22. 01. 2012 03.26
+5
vojna je vojna kaj je s teboj?? Vsi so počeli zločine.
nina.adi
22. 01. 2012 12.09
+1