Tujina

'Nasilja in sovraštva ne bomo tolerirali'

Split, 12. 06. 2011 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Organizatorji prve splitske parade ponosa, ki se je zaradi nasilja predčasno končala, so prepričani, da policija ni primerno zaščitila udeležencev. Policija medtem zatrjuje, da je delala dobro, s čimer se strinja tudi premierka Kosorjeva.

Parada ponosa v Splitu - 1
Parada ponosa v Splitu - 1 FOTO: POP TV

Prva splitska parada ponosa je doživela neslaven konec, saj so jo zaradi nasilja predčasno prekinili. Parada se je sicer začela s sprehodom po mestu, med katerim so nekateri dogajanje opazovali mirno, spet drugi pa so na udeležence parade kričali in jim grozili. Na splitski Rivi pa so se začele težave.

Po podatkih policije je bilo na Rivi približno 200 udeležencev parade, ki jih je varovalo 400 policistov. Okrog kraja dogajanja se je medtem zbralo deset tisoč ljudi. Policija pravi, da je od tega osem tisoč ljudi paradi nasprotovalo.

Po zraku so kmalu začeli leteti različni predmeti. Nasprotniki so namreč na udeležence metali vse, kar jim je prišlo pod roke, od petard in molotovk do paradižnika in kamenja.

Pri tem je bilo poškodovanih šest ljudi, med katerimi sta bila tudi dva policista. Med poškodovanimi so tudi trije novinarji, največjo nesrečo pa je imel snemalec televizije RTL. Nasilneži so snemalca zadeli z večjim kamnom, tako da je moral pomoč poiskati v bolnišnici, kjer so zdravniki ugotovili, da ima pretres možganov.

Parada ponosa v Splitu - 2
Parada ponosa v Splitu - 2 FOTO: POP TV

Organizatorji nezadovoljni z delom policije

Organizatorji parade ponosa so po včerajšnjem razvoju dogodkov ogorčeni nad policijo. Prepričani so, da jih policija ni primerno zaščitila. Zahtevajo odstop ministra za notranje zadeve Tomislava Karamarka in napovedujejo, da bodo o vsem obvestili mednarodne institucije in organizacije za zaščito človekovih pravic.

Medtem so iz organizacije Amnesty International (AI) že sporočili, da je to, kar se je zgodilo v Splitu, sramota. "Sramota je, da policija ni primerno zaščitila udeležencev parade. Oblasti morajo nemudoma odrediti preiskavo dogodkov. Policija mora poslati jasno sporočilo, da je nasilje, ki temelji na diskriminaciji, kaznivo dejanje, ki ga ne tolerira," so sporočili iz AI.

Policija vztraja, da je delala dobro

Policija pa kritike na svoj račun odločno zavrača. Na tiskovni konferenci so predstavniki splitsko-dalmatinske policije dejali, da so policisti dobro opravili svoje delo. Pri tem so morali izredno paziti, saj so bili med nasprotniki parade tudi starejši in ženske z otroki. Hkrati je bilo na Rivi tudi večje število turistov.

Po včerajšnjih dogodkih je policija pred sodnika za prekrške privedla sedem ljudi, tja pa jih bo napotila še 137. Zoper tri osebe bo podala kazensko ovadbo. A kazenske ovadbe ne sledijo zaradi nasilja, pač pa zaradi posedovanja prepovedanih drog. Neuradno naj bi trojico ujeli z marihuano.

Tudi oseba, ki je s kamnom v glavo zadela snemalca televizije RTL, je napotena k sodniku za prekrške. Na policiji so razložili, da je snemalec le lažje telesno poškodovan, kazenska ovadba pa bi bila možna, če bi snemalec utrpel težje telesne poškodbe ali pa če bi bil mladoleten.

Kosorjeva brani policijo in obsoja nasilje

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO: Dare Čekeliš

Nasilno vedenje na splitski paradi ponosa je obsodila tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor. Povedala je, da se je včeraj dvakrat pogovarjala z ministrom za notranje zadeve Karamarkom in da meni, da je policija dobro opravila svoje delo.

Na vprašanje, kaj bi sporočila tistim prebivalcev Splita, ki se zaradi fašističnih izpadov sramujejo svojih someščanov, je Kosorjeva ponovila, da obsoja vsako vrsto nasilja. Dodala je, da včerajšnji napadi na novinarje jasno kažejo, do kakšnih situacij lahko vodita nasilje in sovraštvo. "To je nekaj, česar na Hrvaškem ne bomo tolerirali," je sporočila Kosorjeva.

Hrvaški predsednik  Ivo Josipović pa je dogodke v Splitu označil za žalostne. "Žalostno je, da ena skupina napada drugo samo zato, ker je drugačna,“ je dejal Josipović, ki je prepričan, da včerajšnji dogodki niso prava slika Hrvaške. Pri tem je dodal, da je treba počakati in videti, ali je policija naredila vse, kar bi v takem primeru morala. Pozivov k odstopu ministra Karamarka Josipović ni želel na dolgo komentirati. Ponovil je le, da je treba še počakati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3