Tujina

Po opustošenju v Srednji Ameriki, kjer je umrlo 25 ljudi, se Nate bliža Misisipiju

New Orleans, 08. 10. 2017 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Orkan Nate je v Srednji Ameriki terjal najmanj 25 življenj, zdaj pred njim trepetajo v ZDA – vetrovi s hitrostjo do 140 km/h se približujejo Misisipiju, oblasti so evakuirale določene predele Louisiane, Alabame, Floride in Misisipija. Vremenoslovci upajo, da bo Nate, ko bo dosegel kopno, oslabel.

Orkan Nate je v soboto in danes po lokalnem času dvakrat zadel ameriško obalo Mehiškega zaliva. Spremljali so ga vetrovi s hitrostjo do 140 kilometrov na uro, medtem ko so sunki dosegali še višje hitrosti. Medtem je orkan že oslabil v tropsko nevihto in pot nadaljuje čez Misisipi proti severovzhodu ZDA.

Najprej je Nate kot orkan prve stopnje v soboto zvečer dosegel jugovzhodni del zvezne države Louisiana, kjer so že pred tem evakuirali najbolj ogrožene predele.

Župan New Orleansa v Louisiani je uvedel tudi policijsko uro, ki pa jo je že odpravil. Javni promet po poročanju lokalnih medijev ni obratoval.

Zdi se sicer, da se je Nate v veliki meri izognil New Orleansu, ki ga je 2005 opustošil orkan Katrina. Ta je tedaj zahteval okoli 1800 življenj.

Zatem se je Nate vrnil v Mehiški zaliv, nato pa ameriško obalo znova dosegel ob 1.30 po lokalnem času (7.30 po srednjeevropskem) pri mestu Biloxi v Misisipiju, je sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC). Na območju se je močno dvignila gladina vode.

Orkan Nate je opustošil Srednjo Ameriko, približuje se Misisipiju.
Orkan Nate je opustošil Srednjo Ameriko, približuje se Misisipiju. FOTO: AP

Orkan je medtem že oslabil v tropsko nevihto in se zdaj s hitrostjo okoli 37 kilometrov na uro premika proti severovzhodu. Nevihta naj bi z napredovanjem v notranjost še naprej hitro izgubljala moč.

Spremljajo jo vetrovi s hitrostmi do 110 kilometrov na uro. Vremenoslovci napovedujejo med 50 in 120 litrov dežja na kvadratni meter. Hitrost, s katero se premika, pa bo verjetno preprečila obilnejše padavine.

Ameriški predsednik Donald Trump je prebivalce območij ob Mehiškem zalivu pozval, naj bodo na varnem in naj upoštevajo opozorila. Zagotovil je, da je zvezna agencija za izredne razmere (Fema) pripravljena.

Za Louisiano in Misisipi je razglasil tudi že izredne razmere, kar omogoča sprostitev sredstev za ukrepanje ob naravnih nesrečah. Guverner Alabame Kay Ivey ga je kasneje pozval, naj to stori še za njegovo zvezno državo.

Nate je ta teden v Nikaragvi zahteval 13 življenj, v Kostariki deset, tri v Hondurasu in dve v Salvadorju, številne še pogrešajo. Gre sicer že za četrti orkan, ki je letos opustošil Karibe. V Srednji Ameriki je povzročil tudi obsežne poplave in plazove, prizadel je okoli 20.000 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
08. 10. 2017 18.12
-1
Dobro da Američani ne izjavijo da je Severna Koreja kriva da jih narava tepe naj kar narava pokaže moč AMERIKI
Kimberley-Echo
08. 10. 2017 10.29
+3
Nate je sredi noči zadel ob obalo države Mississipi in Alabama. Takrat je bil I. kat. z vetrovi do 140km/h in sunki do 170 km/h. Na srečo se oko orkana ni uspelo razviti, zato je moč taka kot pač je. Če bi se oko orkana lahko popolnoma razvilo, bi bil hitro II. ali III. kategorije. Plimni val je bil visok največ 1.5m, valovi pa impresivni, preko 9m. Ker se sistem giblje hitro (okoli 32 km/h) naj ne bi povzročil hudih poplav. Jutri zvečer bo že skrajnem SV ZDA kot tropska depresija.Zaradi povečane vlage v zraku, se bodo T dvignile in bo toplo za ta čas.
gobo
08. 10. 2017 09.40
Mississipy v plamenih