Tujina

Palestina dala dovoljenje: osem let po smrti bodo izkopali in preiskali Arafatovo truplo

Pariz, 05. 07. 2012 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so osem let o vzrokih za smrt nekdanjega palestinskega voditelja Jaserja Arafata krožile nepreverjene govorice, švicarski zdravniki zdaj menijo, da je šlo za zastrupitev s polonijem. Arafatova vdova pa zahteva izkop njegovega trupla.

Arafatova vdova osem let po njegovi smrti zahteva odgovore.
Arafatova vdova osem let po njegovi smrti zahteva odgovore. FOTO: Reuters

Zdravniki v švicarski Lozani in nekaterih drugih raziskovalnih ustanovah so prepričani, da je nekdanji palestinski voditelj Jaser Arafat umrl zaradi zastrupitve s polonijem.

Arafat je umrl pred osmimi leti v pariški bolnišnici, vzrok smrti pa ni bil nikdar razkrit. Je pa krožilo veliko govoric, zato so se novinarji Al Jazeere s pomočjo Arafatove vdove Suhe lotili svoje preiskave.

Švicarski medicinski izvedenec Patrice Mangin meni, da so bile govorice o vzrokih Arafatove smrti napačne. "Prav nobenih znakov ciroze jeter, raka ali levkemije nismo našli. Prav tako ni dokazov, da je bil okužen z virusom HIV."

Da vzrok smrti ni bil aids, je prepričan tudi tunizijski strokovnjak za to bolezen Tawfik Shaaban, ki je Arafata pred leti pregledal v Ramali.

Zaključki švicarskih strokovnjakov sicer temeljijo na medicinski dokumentaciji in nekaj Arafatovih osebnih stvareh. Vzorcev krvi in urina pa nimajo. V francoski vojaški bolnišnici Percy, kjer so pred smrtjo zdravili Arafata, namreč pravijo, da so vzorce uničili.

"S tem pojasnilom vsekakor nisem zadovoljna," pravi Arafatova vdova. "Ko gre za zelo pomembne osebnosti, kar je Jaser nedvomno bil, vzorce ohranijo. Razen če kaj prikrivajo ali nočejo biti vpleteni," razmišlja vdova.

Na molk pa so naleteli tudi novinarji Al Jazeere, ki pravijo, da so zdravniki pogovor o Arafatu zavrnili tudi po pisnem dovoljenju njegove vdove. Menda zato, ker gre za vojaško skrivnost.

Ker so bili vzorci uničeni, bi znanstveniki zanesljive odgovore lahko dobili le s pomočjo Arafatovega trupla. Izkop bi morale dovoliti palestinske oblasti, pošiljanje vzorcev kosti pa bi morala avtorizirati tudi izraelska vlada. Arafatova vdova upa, da bodo dovoljenja izdana in bo resnica končno prišla na dan. "Prišli smo do zelo bolečih zaključkov, a se je z mojih ramen zvalilo veliko breme. Navsezadnje mi je uspelo Palestincem in svetu pokazati, da ni šlo za naravno smrt, ampak zločin,"
je dejala.

A četudi bi s pomočjo ostankov trupla nedvomno dokazali, da je bil nekdanji palestinski voditelj umorjen, pa to seveda ne pojasni, kdo ga je zastrupil s polonijem. Gre za sredstvo, ki ga ni preprosto proizvesti, saj je za to potreben jedrski reaktor. Bi pa vzorec iz Arafatovih kosti po mnenju zdravnikov lahko razkril lastnosti uporabljenega elementa, s tem pa morda tudi njegovo poreklo.

Palestinci privolili v izkop

Kot poroča ABC so palestinske oblasti že privolile v izkop Arafatovega trupla. Vladni svetovalec Nabil Abu Rdeineh je dejal, da je predsednik Mahmud Abas že dal navodila za preiskavo Arafatove smrti, v katero naj bi vključili tudi mednarodne strokovnjake.

Večina Palestincev sicer meni, da so izsledki švicarskih strokovnjakov le potrdili njihove sume. Brivec Ahmed Batta je za ABC povedal, da so ljudje že dolgo prepričani, da je bil Arafat umorjen. "Manjka pa podatek, kdo ga je umoril," je dejal. Ima pa svoje osumljence – izraelsko obveščevalno službo ali pa ameriško CIO.

Da je za Arafatovo smrt odgovoren Izrael, pa je trdno prepričan lastnik knjigarne Iyad Muna. "Arafat je bil simbol palestinskega boja za svobodo, zato ga je bilo treba utišati. Večini ustrezajo tako imenovani mirovni pogovori, ki pa ne prinašajo nobenega napredka," je dejal.

Čeprav je prav tako prepričan, da je bil Arafat umorjen, pa potovalni agent Iyad Dajani ne želi izkopa Arafatovega trupla. "Zagotovo je dovolj dokazov že v pariški bolnišnici. Izkop bi bil nespoštljiv do tako velikega voditelja, kot je bil Arafat."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo4theist
05. 07. 2012 20.29
-4
Napišite v googla: muslim brotherhood rally pa vam bo kmalu jasno da taki fanatiki niso podpirali Arafatovo idejo o miru in sožitju!
sugarhill
06. 07. 2012 09.37
+3
Ravnotežje krščanskim fundamentalistom ... z nevtralizacijo religije bi bil dosežen napredek
lolipoly
05. 07. 2012 17.48
+2
Saj to so takoj sporocali, da je Arafat bil zasptrupljen , zakaj naj bi to bila sedaj novica in presenecenje, ?Le da ni tocnih dokazaov iz katere strani.
scipio
05. 07. 2012 17.38
+1
a mogoče mislijo, da bo fosforesciral, ko ga bodo odkopali? pustijo ga naj na miru, dsj je bilo dosti špetirja na tem svetu še ko je bil živ, veliko od tega tudi ali predvsem zaradi njega samega.
walter2
05. 07. 2012 15.19
+0
Koga pa to sploh zanima po osmih letih zraven vseh problemov,ki so nam jih skuhali naši\"demokrati\"zadnjih 20 let doma.
cyklon
05. 07. 2012 14.17
+6
Mater,kako ste presenečeni!!! Kaj še vse se dogaja in kaj vse se krši!! Kršijo se najbolj osnovne pravice ;potreba človeka po vodi!! Največje korporacije ;nestle,cola,pepsi ,kradejo ljudem po vsem svetu vodo,da lahko služijo ogromno denarja,medtem,ko si morajo najrevnejši na svetu,to dobrino drago plačevati!! Kradejo jim pravico do osnovnega vira preživetja,ki ga zastonj jemljejo iz njihovega okolja,ga opustošijo,pobašejo profit in odidejo drugam,medtem,ko najrevnejši nimajo dostopa do VODE!! Ne za pitje,ne za umivanje,ne za pranje!!! Korporacije,ki jih financira svetovna banka in milijone ljudi spravlja na rob preživetja!!!! Zmanjšanje populacije??? Ja!! To je zanesljivo en izmed načinov!!! Ljudje!! Voda postaja dražja kot zlato,dragi kamni in nafta skupaj!!!
sugarhill
05. 07. 2012 14.20
+1
Neoliberalizem pleni po svetu. Najboljši učenci neoliberalizma so pa Latinska Amerika in Podsaharska Afrika.
Mohandas
05. 07. 2012 16.44
+3
Sugar... to niti ni res. Ravno v Južni Ameriki se določene države najbolj upirajo neoliberalizmu in je en redkih delov sveta, kjer neoliberalna politika izgublja. T.i. "pink tide" politiki se borijo ravno zoper neoliberalne zablode (Chavez, Morales, Lula, Kirchner...) Celo Čile, ki so bile testni primerek vsiljevanja neoliberalizma, se obračajo v levo. Zakaj pa misliš, da je kar naenkrat tak pritisk v zahodnem svetu? Ker se določene države več ne pustijo izkoriščati, ti psihopati bi pa še vedno radi živeli kot bogovi. Saj to kar se trenutno dogaja v EU (varčevalni ukrepi, demonizacija javnega sektorja, privatizacije, prodaja družbenega premoženja itd.) ni nič drugega kot uvajanje bolj izkoriščevalskega neoliberalizma.
sugarhill
06. 07. 2012 10.40
To sem hotel povedat, ampak ne tako dobro kot ti. Hvala
sugarhill
05. 07. 2012 14.00
+5
Zanimivo je, kako z lahkoto kršijo Ženevske konvencije, ko so vpletene ZDA. Tolerirajo se koncentarcijska taborišča, ugrabitve, mučenje, pokoli - dejansko so os zla na na Bližnjem Vzhodu: Turčija (pobijanje in zatiranje Kurdov), Izraelci (genocid nad Palestinci, občasni napadi na Libanon, Egipt, Tunizijo) in Savdska Arabija (teror nad lastnim prebivalstvom). Ko se je Bush po 11.9. spraševal, "Zakaj nas sovražijo?", je bil odgovor jasen. ZDA podpirajo krute in nasilne režime ter preprečujejo demokracijo, da bi si zagotovile dostop do virov na Bližnjem Vzhodu. To počnejo že 60 let.
Nina Nubia 1
05. 07. 2012 12.43
+4
izraelci drugemu jamo kopljejo a bojo sami not padli
sugarhill
05. 07. 2012 14.08
+3
Ne, dokler imajo najmočnejšo teroristično državo ZDA za sabo.
Slo4theist
05. 07. 2012 16.15
-5
Hehe kdo komu koplje jamo?!? Kdo je prejšni mesec iztrelil okoli 200 raket na izrael kljub mirovnem sporazumu?!? Le zakaj mediji tega ne pišejo kako palestinci veselo streljajo raketice vsako tedensko, in potem izraelce obtožijo ker jim vrnejo ogenj! Paestinci so bili ustvarjeni samo z enim namenom, da teorizirajo Izraelce, in prav zaradi tega jih je Rimljan Cesar Avgustus leta 134 ustvaril in pouimenoval Phalistia, po hebrejko okupator!
kim llsung
05. 07. 2012 17.18
+2
slo4 zalostno je,da si toliko naiven sej imas net pa malo pobrskaj
Slo4theist
05. 07. 2012 20.20
-2
hhe vi izgleda drugo kot youtube, ter 24 ur imate blokirano!
Slo4theist
05. 07. 2012 12.27
+0
Naročniki so bili Hamasovci, izvrišitelji pa rusi, enostavno, je hotu hamas obtožit Izrael da se bodo ljudje brez obzira vključili v 3 intifado! Arafat in jegov PLO so preveč zmirni za Izralce zato so tudi bili v vojni z Hamasom, ki pa jih ne podpira!!! Arafat je pogruntal da se ni igrat z izraelom in je ubral drugačno taktiko, taktiko miru, pa hamasu ni bilo po godu!
sugarhill
05. 07. 2012 14.01
+1
Ker ti je to zanimiva tema, priporočam branje kakega Noama Chomskega ali pa našega Erika Valenčiča.
sugarhill
05. 07. 2012 14.03
+1
Erik Valenčič: Obleganje Gaze - zdaj sem se spomnil
sugarhill
05. 07. 2012 14.04
+1
Če pa bererš v angleščini, so pa še bogatejši viri, samo raziskovati je treba, ker se množični mediji ne poglabljajo oziroma ščitijo določee interese.
Slo4theist
05. 07. 2012 20.22
Prebral, ne skrbi tudi našega erika, ko pa so ga vprašali kaj si misli o streljanju raket s strani hamasa, kjer je lani palo na izrale okoli 1500 raket in iztrelkov pa je skomignil z ramini, kljub temu da ve da naj b bilo premirje!
sugarhill
06. 07. 2012 10.54
Kakšno pa je razmerje žrtev na eni in na drugo strani? Ameriški helikopterji so baje odlični za streljanje civilnih / mehkih tarč.
Slo4theist
06. 07. 2012 11.28
Sugharhill, niti ne, ker ne uporabljajo helikopterjev pri tem, ampak UAV-je ter letala! V kolikor pajst vem je pa JDAM veliko močnejši kot pa hellfire ki ga nosijo bojni helikoperji! Po eni strani bi bilo za palestince bolje da izraelci uporabljajo helikopterje, še bolja pa nič, sm kaj čmo tako mantileteo majo, da je to skoraj nemogoče!
Slo4theist
06. 07. 2012 11.29
Drugače pa je razirje nekje 1000/10, si idel kdaj da so ose napale sršene?!? Ne ker so toliko pametne in vedo da razmerje ni na njihovi srani!
sugarhill
06. 07. 2012 13.12
V najboljših časih je bilo razmerje 3 Palestinci na enega Izraelca.
sugarhill
06. 07. 2012 13.13
To je v času zadnje intifade. Pred tem 20:1.
PejtGaPogledatBrane
05. 07. 2012 12.03
+2
Slo4theist
05. 07. 2012 12.28
+0
Nina Nubia 1
05. 07. 2012 12.44
+2
sej se ve kdo mori folk po svetu iranske znanstvenike itd.......
Slo4theist
05. 07. 2012 16.21
-2
Res je ampak polonija in nikotinske cigarete pa uporabljajo samo rusi! Litvinenko, pisal je knjigo o putinu in njegovih nečednih poslih, bil je njegov zagrženi nasprotnik, in čudežno je bil kontaminiran s polonijem! Kar se pa tiče polonija, Polonij se pridobiva v atmosferi, samo v atmosferi, tako da lahko razmišlajte kdo ga sploh lahko pridobiva! Jih ni veliko, pa izraelcev žal ni med njimi, vemo pa vsi kako rusi rad prodajajo radiokativne elemente, to je za njih fetiš!
sugarhill
05. 07. 2012 11.54
+4
Situacija v Izralu je podobna Južni Afriki, kjer so ZDA močno in odločno podpirale podoben apartheid. Sistematično pobijanje civilistov, jemanje vodnih virov, kršenje osnovnih človeških pravic, okupacija, gradnja zidu ...
Slo4theist
05. 07. 2012 12.23
+0
Dej ne bluzi pa si preberi, tm kjer so američani je razvita afrika, drugot ljudje umirajo na kubike, samo primerjaj sever in pa jug! *
sugarhill
05. 07. 2012 13.46
Latinska in Južna Amerika, Podsaharska Afrika, Indokina - močan vpliv Zahoda je zelo izrazit.
Slo4theist
05. 07. 2012 20.24
-1
Hehe kaj sedaj boš tudi za ubijanje tamislkih tigorv ki so skrajni islamist v indoneziji krivl američane! Pa kaj to vas učijo v džamiji ali kako. Pa kaj Američani so tudi krivi ker ughuri kitajski skrajni islamisti na kitajskem prejšni teden ugrabili letalo. In kaj boš tudi za napad na baliju okrivil američane! Pa kje vas to učijo res me zanima da se naredi ena čistka v imenu slovencev, ker takih žvali in idiotov mi ne rabimo!
janez6bb
06. 07. 2012 10.16
slo po tvoje si ti edini slovenc k si nemusliman, po tvojih komentarjih sklepajoče:)
Slo4theist
06. 07. 2012 11.30
Vsaj eden na tem forumu! Pa povrhu še ne dobim plačano, tako kot večina ki piše neko antisemitsko antiameriško propagando!
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 10.10
-17
A je bil kej z našim Dolancam v sorodu ko sta tako faflala oba da jih nič nisi razumu ... nebi smel folk k ma govorno napačo na tv spustit ...
Alexxsaso@yahoo.ca
05. 07. 2012 11.58
+8
Tebe tudi nihce ni pisat naucil, pa te vseeno pustijo komentirat.
DavidxXx
05. 07. 2012 10.09
+8
Seveda gre za sofisticiran sistematičen umor, ki ga je skoraj nemogoče dokazat, ker so dokazi bili načrtovano uničeni.
rexi09
05. 07. 2012 10.03
-14
Ta arafat ni bil neki odresitelj palestinskega ljudstva, bil je en izmed najbolj bogatih diktatorjev na svetu. In je sluzil od konflikta tako, da vprasanje ce je kdaj zares zelel mir med izraelom in palestinci. Se posebi je sumljiv ker sploh ni bil palestinc ampak egipcan.
Mohandas
05. 07. 2012 10.11
+5
Že že, ampak to še ni noben razlog, da ga zahod skupaj z Izraelom ne bi hotel odstraniti s tega sveta. Problem je bil ravno v tem, ker je delal za sebe in ne za njih. Če bi delal za narod, pa bi bilo še toliko huje.
drJaser
05. 07. 2012 12.16
+2
iz tvojega texta se da razbrati, da si res poznavalec te problematike..
Slo4theist
05. 07. 2012 12.31
+3
On je veliko pripomogel za mir med izraelom in palestincem, no vsaj na koncu ko je pogruntal da z nasiljem na d izraelci ne bo dosegel nič, raznen to da bo palestince vedno manj! Njegove poteze zmirne politike pa so šle v nos samo enim to so HAMAS, ki pa je že bil v vojni tako z Arafatom PLO, kot Fatahom! In sedaj kot vedno brez pomišljanja obtožijo Izrael. Tudi leta 2009 je Hamas jokal ZN da jih je napal Izrael, pa so se mu smejali, in rekli, prvo streljaš rakete, sedaj bi rad pa zaščito! Zaščite ne bo dokler se ne razorožite, in ponovno so letele raketice, ki pa je bil povod za vojno in par tisoč mrtvih palestincov, ki se lahko zahvalijo HAMASU!
Rahan
05. 07. 2012 09.37
+3
če se z resnico ne da obtožit Izrael za njegovo smrt, bodo pač naredl to z lažjo. nobena stran ni nikoli izbirala sredstva s čim bodo očrnil drugo stran
Slo4theist
05. 07. 2012 12.35
Točno tako, vsi pa vedo da je bil Hamas, izvršitelj pa rus! No če bi malo pobrskal bi videli da so prav takrat Hamasovci bili v vojni s Fatahom ter PLO-jem! Sm kaj čmo veliko je amerofobov in antisemitov. Ker žal jih tako knjiga uči da morajo sovražiti drugačemisleče!
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 09.22
-16
Ja in ... hahahaha ...lanski sneg, pa to ... kar si je zaslužil je dobil in to 30 let prepozno ...
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 09.34
-8
Navijam pač za druge ... a je kej narobe ?!?!
ljx
05. 07. 2012 10.04
+8
Narobe je če se veseliš tuji nesreči,ampak za nas Slovence je to edino normalno,a ne?
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 10.08
+7
Ni bila nesreča ... umor je bil ... a si nepismen ...
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 10.12
-1
... za na Slovence ... hahahahahhaaa ... lepa ...
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 10.38
+0
ljx
05. 07. 2012 10.47
+0
Ja kaj,sej ni nujno da je človek Slovenc,dost je maš saj ženo ki je Slovenka in potem lah govoriš v množini.
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 10.49
+2
ljx
05. 07. 2012 10.55
+1
drJaser
05. 07. 2012 12.18
tvoj komentar je samo še en dokaz, da bi morali otrokom do 15-ega leta z ustavo preprečit dostop do računalnika....
Slo4theist
05. 07. 2012 12.37
-1
ljx kaj boš dvoličen, pojdi malo pogledat svoje poste, in tvoje želje po ubijanju zahodnjakov, tvoje eželje po hujših poplavah! Si pravzaprav čiti primerek Islamista, ki bo tudi zaradi premočne burje ko je ženi dvignilo kiklo okrivil izraelce in američane in harp! Ti priporočam da zažgeš koran, te nič lepega ne uči, samo sovraštvo!
JezekTekaTeka40
05. 07. 2012 12.48
ljx
05. 07. 2012 13.07
+2
Za Slo4theist!Jaz mislim da tuki gor ni večjega Kristjana od mene,lah ti citiram Biblijo za tvojo grešno dušo! Če pa že kažeš neki s prstom na mene,si pa raje oglej še kakšen članek kjer je Islam v vprašanju,tam maš brate bosance in ostale Turke,pa poglej kako me oni zmerjajo,pol se pa mal zamisli nad seboj.
Slo4theist
05. 07. 2012 16.25
+0
Igor__Zmaj
05. 07. 2012 09.20
+18
Ne vidim razloga da poreklo ni Izraelsko. Sharona je že lastni bog kaznoval za to.